ANSVSA: 278 de focare de pestă porcină africană; în ultima săptămână au apărut 8 focare noi
Potrivit unui comunicat al instituţiei, transmis vineri AGERPRES, în data de 22 mai, pesta porcină africană (PPA) evoluează în 154 de localităţi din 24 de judeţe, cu un număr de 278 de focare (dintre care 4 focare în exploataţii comerciale). În alte 17 judeţe au fost diagnosticate doar cazuri la mistreţi.
Cele 8 focare noi sunt în judeţele Teleorman (2), Sălaj (un focar), Buzău (un focar), Dolj (un focar), Bacău (un focar), Mehedinţi (un focar într-o fermă comercială) şi Olt (un focar într-o fermă comercială).
Potrivit ANSVSA, de la prima semnalare a prezenţei virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017 şi până în prezent, au fost diagnosticate 3.550 de cazuri la mistreţi. Cele mai multe cazuri la mistreţi au fost identificate în judeţele Teleorman (492 de mistreţi găsiţi morţi şi 48 de mistreţi vânaţi), Giurgiu (209 mistreţi găsiţi morţi şi 98 de mistreţi vânaţi), Bihor (199 de mistreţi găsiţi morţi şi 31 de mistreţi vânaţi) şi Satu-Mare (199 de mistreţi găsiţi morţi şi 71 de mistreţi vânaţi). În conformitate cu prevederile europene, cazurile la mistreţi se sting după cel puţin 2 ani de la apariţia lor, precizează ANSVSA.
Până vineri au fost despăgubiţi 15.118 proprietari, valoarea totală a plăţilor fiind de 440,931 milioane de lei.
De la începutul acestui an, în Europa, pe lângă România au fost diagnosticate focare de PPA în: Bulgaria, Ucraina, Belgia, Estonia, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Polonia, Republica Serbia, Slovacia şi Ucraina şi Grecia.
Pesta porcină africană nu produce îmbolnăviri la oameni, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact dezastruos la nivel economic şi social.