ANSVSA: 927 de focare de pestă porcină africană – 311.869 porci au fost eliminaţi

Economica.net
19 09. 2018
pigs_90003500

Conform sursei citate, au fost stinse până la această dată 5 focare în judeţul Satu Mare, unde nu a mai fost înregistrat vreun focar nou din data de 31 august 2018.

ANSVSA menţionează că în judeţul Bihor nu au mai fost înregistrate noi focare de PPA din data de 8 august 2018, iar în judeţul Tulcea, unitatea de procesare a cărnii aparţinând societăţii Carniprod şi-a reluat activitatea în data de 14 august 2018.

„Aceste rezultate au fost posibile datorită aplicării operative şi eficiente a complexului de măsuri zoosanitare de combatere a pestei porcine africane (PPA) şi a cetăţenilor, care au înţeles să sprijine autorităţile în aplicarea acţiunilor necesare”, subliniază ANSVSA.

Conform datelor ANSVSA, evoluţia focarelor a fost următoarea: judeţul Satu-Mare – şapte focare în gospodăriile populaţiei şi 10 cazuri la mistreţi; judeţul Bihor – 28 de focare în gospodăriile populaţiei şi un caz la mistreţ; judeţul Sălaj – patru cazuri la mistreţi; judeţul Tulcea – 557 de focare (dintre care cinci focare la exploataţii comerciale şi un focar la o exploataţie de tip A) şi 34 de cazuri la mistreţi; judeţul Brăila – 73 de focare (dintre care şapte focare la exploataţii comerciale); judeţul Constanţa – 72 de focare în gospodăriile populaţiei şi două cazuri la mistreţi; judeţul Ialomiţa – 115 focare în gospodăriile populaţiei şi trei cazuri la mistreţi; judeţul Galaţi – 11 focare în gospodăriile populaţiei şi un caz la mistreţ; judeţul Ilfov – nouă focare în gospodăriile populaţiei; judeţul Călăraşi – 50 de focare (dintre care un focar la o exploataţie comercială) şi şase cazuri la mistreţ; judeţul Buzău – trei focare în gospodăriile populaţiei; judeţul Giurgiu – un focar în gospodăria populaţiei şi un caz la mistreţ; judeţul Dâmboviţa – un focar în gospodăria populaţiei.

Până în prezent, au fost despăgubiţi 3.142 de proprietari, valoarea totală a plăţilor fiind de 14,296 milioane lei.

Astfel, în judeţul Satu-Mare au fost plătite despăgubiri pentru toate cele 14 exploataţii afectate în valoare de 57.000 de lei, în judeţul Bihor au fost plătite despăgubiri pentru toate cele 211 exploataţii afectate în valoare de 948.000 de lei, în judeţul Tulcea au fost plătite despăgubiri pentru 317 de exploataţii dintr-un total de 882 de exploataţii, în valoare de 1,36 milioane de lei, în judeţul Brăila au fost plătite despăgubiri pentru 984 de exploataţii dintr-un total de 1.776 de exploataţii, în valoare de 7,104 milioane de lei, în judeţul Constanţa au fost plătite despăgubiri pentru 367 de exploataţii dintr-un total de 679 de exploataţii, în valoare de 1,81 milioane de lei, în judeţul Ialomiţa au fost plătite despăgubiri pentru 1.202 de exploataţii dintr-un total de 2.478 de exploataţii, în valoare de 2,854 milioane de lei, în judeţul Galaţi au fost plătite despăgubiri pentru 37 de exploataţii dintr-un total de 68 de exploataţii, în valoare de 43.000 de lei, în judeţul Ilfov au fost plătite despăgubiri pentru cinci din şase exploataţii, în valoare de 51.000 de lei, în judeţul Călăraşi au fost plătite despăgubiri pentru cinci exploataţii dintr-un total de 29 de exploataţii, în valoare de 69.000 de lei.

Prezenţa virusului pestei porcine africane în România a fost semnalată pentru prima oară pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare.

„Evoluţia bolii este în permanenţă monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe. Acţiunile autorităţilor sunt conjugate şi întreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boală, pentru a le lichida cât mai rapid şi pentru a împiedica răspândirea bolii. Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană. Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie. Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic”, precizează reprezentanţii ANSVSA.