ANSVSA: Mai sunt 24 de focare de pesta rumegătoarelor mici, în Tulcea și Timiș
În acestă săptămână au fost stinse trei focare de pesta rumegătoarelor mici (PRM), toate din județul Tulcea, ceea ce face ca bilanțul de vineri, 27 septembrie, să indice 24 de focare de pesta rumegătoarelor mici, dintre care șapte focare în județul Timiș și 17 focare în județul Tulcea, potrivit unui comunicat al ANSVSA.
Potrivit instituției, măsurile suplimentare pentru controlul și eradicarea PRM, prevăzute în ordinul comun emis de ANSVSA, MADR și MAI, rămân valabile, conform Deciziei de punere în aplicare a Comisiei.
Este vorba despre un ordin publicat în Monitorul Oficial în data de 5 septembrie care prevede, printre altele, ca pentru o perioadă de 30 de zile, pe teritoriul României, se respectă următoarele măsuri:
- toate rumegătoarele mici care intră pe teritoriul României sunt plasate în carantină;
- toate mişcările de rumegătoare mici de pe teritoriul României sunt suspendate;
- prin excepţie, la solicitarea scrisă a proprietarului animalelor, direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, competentă teritorial, poate permite mişcarea rumegătoarelor mici în următoarele situaţii: din exploataţii către abator; din exploataţii către centrele de colectare; din centrele de colectare către abator sau port;din exploataţia temporară către exploataţia de origine, cu condiţia carantinării la destinaţie, pentru cel puţin 30 de zile de la intrarea ultimului animal.
- toate transporturile de rumegătoare mici permise, suplimentar documentelor de mişcare impuse de legislaţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, trebuie să fie însoţite de acordul scris al direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor competente teritorial de la locul de plecare al animalelor;
-
în cazul în care proprietarul sau transportatorul nu poate prezenta pe loc documentele, nu se permite deplasarea transporturilor de rumegătoare mici.
„Atragem atenția asupra activităților ilegale, cum ar fi transporturile clandestine de animale, care pot genera focare secundare de boală la mare distanță de focarele inițiale și care pun în pericol eforturile de export. Instituția este în permanent contact cu crescătorii de animale, transportatorii și exportatorii, colaborând pentru a limita extinderea bolii și a preveni prejudiciile în sectorul zootehnic”, mai transmite ANSVSA potrivit căreia orice suspiciune de boală trebuie notificată în cel mai scurt timp DSVSA județene.
Pesta Rumegătoarelor Mici este o boală virală gravă, care nu afectează omul, dar afectează rumegătoarele mici, respectiv ovinele și caprinele. Mortalitatea în cazul animalelelor infectate poate ajunge la 70%.