ANSVSA: Peste 1500 de ferme de păsări riscă un blocaj economic din cauza gripei aviare. Ar putea exista restricții suplimentare

13 05. 2021
gaini_pasari_62316300

ANSVSA ar putea impune noi restricții privind comerțul cu păsări (extinderea zonelor de protecție și supraveghere, inclusiv alte măsuri) în condițiile în care focarele de gripă aviară par să scape de sub control. Potrivit unui comunicat al instituției, există un mare risc de difuzare a bolii și  în afara județelor Mureș și Harghita unde există deja cazuri confirmate, ceea ce ar justifica extinderea restricțiilor „care vor genera blocaje comerciale și pagube economice, cu afectarea gravă a peste 1.500 de exploatații comerciale, care dețin 80% din efectivul de păsări al României”.

Aceasta pentru că, în afară de primul focar de la Ungheni, Mureș, au fost depistate 4 noi focare și suspiciuni de Influență Aviară, dintre care unul în județul Harghita și alte trei în județul Mureș, în gospodării ale populației.

Din informațiile preliminare ale anchetei epidemiologice rezultă că aceste noi focare au apărut din cauza comerțului cu păsări realizat prin intermediari și magazine de vânzare a păsărilor vii. De asemenea,  ANSVSA a constatat că intermediarul care a distribuit păsările în exploatația comercială din județul Mureș, unde a fost confirmat primul focar, a mai distribuit păsări (cu status de sănătate incert) în mai multe județe, ceea ce reprezintă un mare risc de difuzare a bolii și apariția de noi focare.

„S-a constatat că intermediarul care a distribuit păsările în exploatația comercială din județul Mureș, unde a fost confirmat primul focar, a mai distribuit păsări (cu status de sănătate incert) în mai multe județe, ceea ce reprezintă un mare risc de difuzare a bolii și apariția de noi focare. În această situație, nedorită, se vor extinde restricțiile, care vor genera blocaje comerciale și pagube economice, cu afectarea gravă a peste 1.500 de exploatații comerciale, care dețin 80% din efectivul de păsări al României”, anunță ANSVSA.

Tulpina de virus subtipul H5N8 cu care au fost infestate păsările de la Ungheni  are o patogenitate ridicată, potrivit Laboratorul Național de Referință pentru Influența Aviară din cadrul Institutului de Diagnostic și Sănătate Animală București.

Ce restricții se pot lua

Potrivit Regulamentului delegata referitor la  normele de prevenire și control al anumitor boli, în cazul în care în vreun stat membru există  suspiciuni referitoare la prezența gripei aviare într-o unitate, se pot lua măsuri precum:

Stabilirea unei zone de restricții temporare, ținând seama de unele circumstanțe. În aceste zone, se va putea decide

  • interzicerea transportării animalelor deținute din speciile listate la și de la unitatea în cauză;
  • interzicerea transportării animalelor deținute din speciile nelistate la și de la unitatea în cauză;
  • interzicerea ieșirii din unitatea în cauză a oricărui produs, material sau substanță care ar putea fi contaminată
  • izolarea animalelor
  • interzicerea sacrificării animalelor din speciile respective, cu excepția cazului în care aceasta este autorizată
  • sacrificarea preventivă

În focare confirmate, măsurile sunt și mai drastice, precum sacrificarea tuturor animalelor din unitate.

Reamintim că, la propunerea Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), în cadrul Centrului Național pentru Situații de Urgență – Centrul Național de Combatere a Bolilor (CNCB), a fost adoptată o decizie prin care au fost suspendate activităţile comerciale cu păsări vii, prin intermediul mijlocitorilor de afaceri, precum şi a oricăror altor activităţi de intermediere în vederea comercializării directe către crescătorii de păsări din gospodăriile populaţiei, pe întreg teritoriul României pentru toate speciile de păsări comercializate pe o perioadă de 30 de zile. Comercializarea va fi efectuată doar de către fermele comerciale autorizate cu păsări a căror stare de sănatate este atestată.

Pentru a se asigura de respectarea măsurilor de restricție pentru prevenirea propagării virusului gripei aviare, serviciile veterinare împreună cu reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne realizează acțiuni de control, inclusiv în trafic și în Punctele de Trecere a Frontierei de Stat.

În funcție de contextul epidemiologic, în situația în care nu vor mai apărea noi focare în următoarea perioadă, ANSVSA va analiza oportunitatea reducerii perioadei de aplicarea restricțiilor și va propune o nouă Decizie a CNCB în acest sens.

Citește și