ANSVSA va permite sacrificarea mieilor în ferme până la data de 19 aprilie, dar numai cu respectarea condițiilor de igienă impuse

Economica.net
16 04. 2020
miel_94178400

„Ca să venim în sprijinul cetăţenilor, am permis prin derogare ca la nivelul fermelor să fie posibilă sacrificarea mieilor în condiţii de igienă şi de respectare a bunăstării animalelor, dar sub supravegherea unui medic veterinar. Foarte important: cetăţenii nu trebuie să aibă acces în spaţiul de sacrificare, să nu interacţioneze în mod direct, pentru că această derogare la nivelul fermei este doar până la data de 19 aprilie. Măsurile trebuie să fie foarte clare. Oamenii merg în ferme după o anumită programare, solicită un miel, este sacrificat la nivelul fermei, acel miel face obiectul comercializării, după care merg direct acasă cu acea carcasă. Nu au voie să meargă cu el prin pieţe sau în alte magazine. Şi acolo trebuie să se păstreze măsurile privind distanţa socială. Cei mai mulţi miei se sacrifică joi, vineri şi sâmbătă, duminică nu mai sacrifică nimeni, însă cei care au rămas cu carcase pe stoc pot să le comercializeze”, a spus preşedintele ANSVSA într-o videoconferinţă.

El a precizat că în această perioadă există posibilitatea de a cumpăra miei online de la ferme, însă livrarea cărnii de miel către consumatori se face doar dacă cei care asigură comanda online are un mijloc de transport care deţine frig şi este autorizat sanitar-veterinar.

Şeful ANSVSA a recomandat consumatorilor care vor să meargă direct la fermă în aceste zile să îşi achiziţioneze un miel să se asigure că medicul veterinar a expertizat carcasa şi există marca de sănătate.

„Această ştampilă rotundă de pe carcasă, cu un diametru de 3,5 cm, are în centru indicativul judeţului şi codul numeric al unităţii de sacrificare dat de Direcţia Sanitară Veterinară. De asemenea, trebuie să se asigure că mielul, carcasa, a fost livrată în condiţii igienice, că a fost expertizată sanitar veterinar, iar în zona de comercializare să fie respectate distanţele”, a mai spus Chioveanu.

Potrivit datelor ANSVSA, până în prezent la nivel naţional au fost autorizate temporar 47 de ferme pentru sacrificarea mieilor.

În ceea ce priveşte sacrificarea mieilor în punctele de sacrificare la nivelul pieţelor, şeful ANSVSA a menţionat că până la această dată doar în 9 judeţe s-a solicitat acest lucru, întrucât nu au putut fi asigurate corespunzător măsurile de protecţie pentru pandemia de Covid-19, faţă de anii trecuţi când astfel de puncte se regăseau în circa 37 de judeţe, inclusiv în Capitală.

„Dacă la nivelul pieţelor anii trecuţi se organizau mult mai multe centre de sacrificare, anul acesta, din cauza pandemiei, nu s-au mai putut organiza. În momentul de faţă, în România sunt organizate împreună cu autorităţile locale centre de sacrificare temporare doar la nivelul a 9 judeţe. În aceste centre fermierii aduceau mieii, iar carcasa pleca către consumatorul final. Anul acesta am dat această derogare, dar din păcate doar în număr foarte mic s-au organizat, pentru că nu au putut fi respectate la nivelul pieţelor măsurile de protecţie pentru pandemia de Covid-19. În anii precedenţi se organizau astfel de centre în 35-37 de judeţe, inclusiv la Bucureşti era la Apărătorii Patriei în sectorul 4 un centru de sacrificare temporară. Anul acesta de la Bucureşti nu au fost solicitări pentru că nu s-au putut asigura condiţiile privind distanţa socială”, a explicat Chioveanu.

Judeţele în care s-au organizate centre temporare de sacrificare sunt: Bihor, Buzău, Dâmboviţa, Harghita, Hunedoara, Iaşi, Timiş, Vaslui şi Braşov.

De asemenea, în această perioadă există 101 abatoare autorizate sanitar-veterinar pentru specia ovine, în care se pot sacrifica miei, dintr-un total de 171 de abatoare existente la nivel naţional.