ANT: Fondurile minime necesare promovării turistice a României se ridică la 5 milioane de euro anual

Economica.net
04 04. 2016
turismul_romanesc_90012600_64076300_89621300

Autoritatea va finaliza strategia în perioada imediat următoare, pe care o va revizui şi cu reprezentanţii asociaţiilor de profil din industrie, înainte de a o face publică.

ANT are alocate în acest an două milioane de euro pentru acţiunile de promovare turistică a României, pentru participarea la târgurile internaţionale de profil.

Pentru perioada 2017-2020, s-a luat în considerare alocarea unui buget minim anual de circa 5 milioane de euro.

„Strategia include acţiunile elaborate de Autoritatea Naţională pentru Turism, intervalul ianuarie – martie 2016 fiind deja punctat, cu transparentizarea bugetului exact alocat pe fiecare acţiune, stadiul de realizare, dar şi acţiunile şi proiectele realizate de ANT până la sfârşitul anului, multe dintre ele reuşite fără a necesita cheltuieli sau cheltuieli mari”, a afirmat Nedea.

Ea a arătat că, dacă în acest an au fost alocate pentru promovare două milioane de euro, echipa de management de proiect pentru elaborarea strategiei a prevăzut pentru intervalul 2017-2020 un necesar numai pentru „bifarea” acţiunilor care ţin de obiectivele strategice din Manualul de Brand, din Master Planulul pentru Dezvoltarea Turismului Naţional 2007-2026 şi hotărârea de Guvern din 2013 privind organizarea şi funcţionarea autorităţii, de aproximativ cinci milioane de euro pe an.

„Este un buget realist. Astfel, pentru anii următori, în negocierea bugetară pe care ANT o va face cu ministerul cu resort sau cu Guvernul, acestă strategie va oferi o fundamentare coerentă, o viziune de ansamblu, inclusiv obiectivele urmărite”, a explicat preşedintele autorităţii.

După ce va finaliza strategia, ANT o va prezenta vicepremierului Costin Borc şi o va discuta cu reprezentanţii asociaţiilor reprezentative.

„Bugetul restrictiv nu a permis o alocare substanţială pentru promovarea turistică a ţării. Am reuşit să încheiem colaborări, care nu necesită implicarea financiară a ANT şi care susţin eforturile noastre de a promova România din punct de vedere turistic. În calitate de manager al ANT a trebuit să pornesc de la această realitate, să mi-o înşusesc şi să vin cu o soluţie care să deblocheze situaţia şi să ofere sectorului de turism un instrument coerent de dezvoltare”, a mai spus Nedea.

Strategia a fost concepută de o echipă de proiect internă, fără costuri.