ANT: Litoralul urmează să fie promovat din bani europeni, chiar dacă nu apare în strategia de brand

Autoritatea Naţională pentru Turism (ANT) vrea ca litoralul să beneficieze de fonduri europene pentru promovare, deşi nu a fost inclus printre priorităţile de marketing atunci când s-a creat brandul turistic al României, a declarat agenţiei MEDIAFAX Mirela Matichescu, vicepreşedintele autorităţii.
Economica.net - mie, 10 apr. 2013, 11:33
ANT: Litoralul urmează să fie promovat din bani europeni, chiar dacă nu apare în strategia de brand

„Având în vedere ponderea locurilor de cazare pe litoralul românesc (peste 50% din total la nivelul întregii ţări), considerăm oportună extinderea activităţii de promovare prin includerea litoralului”, a spus Matichescu.

Astfel, litoralul urmează să fie promovat din bani europeni atât în ţară, cât şi în străinătate.

„Suntem de părere că ce s-a făcut până acum este bine făcut, dar trebuie să dezvoltăm şi zone care nu au fost luate în calcul din diverse motive, pe care nu doresc să le comentez”, a adăugat oficialul ANT.

Matichescu vrea ca din banii europeni să fie finanţate şi diverse evenimente pe litoral, cum ar fi spectacole, concerte şi alte manifestări menite să atragă turişti. Evenimentele urmează să fie organizate în parteneriat de ANT şi autorităţile locale de pe litoral.

Vicepreşedintele ANT a mai spus că instituţia pe care o conduce va elabora norme pentru ca litoralul să poată beneficia de promovare, chiar dacă nu a fost luat în calcul atunci când s-a creat brandul turistic al României.

„Prin Programul Operaţional Regional (POR) s-a stabilit că trebuie creat un brand turistic naţional. Caietul de sarcini care a stat la baza creării brandului a fost făcut de specialişti în PR şi publicitate. S-a demarat procedura de achiziţie şi crearea brandului turistic a fost atribuită asocierii THR-TNS, care a stabilit şase produse cheie care să fie promovate: circuite culturale, turismul în natură, turismul rural, pachete de tip city break, turismul activ şi de aventură şi turismul balnear şi de wellness”, a spus Matichescu.

Printre cele şase produse care beneficiază de bani europeni pentru promovare nu se regăseşte şi litoralul.

Tot printr-o licitaţie, potrivit vicepreşedintelui ANT, firma de consultanţă Horwath i Horwath Consulting Zagreb a elaborat programul de marketing strategic şi operaţional al turismului românesc pentru perioada 2011-2015, prin care s-au stabilit instrumentele şi planul de acţiune pentru promovarea brandului. Ulterior, s-a organizat o altă licitaţie pentru serviciile de marketing de proiect pentru brand, câştigată de firma EMC South Central Europe.

Brandul turistic al României, a cărui identitate vizuală conţine celebra frunză, a fost lansat în anul 2010, şi doar crearea lui şi cercetările de piaţă au costat peste 800.000 de euro.

În perioada 2010-2012, pentru crearea şi promovarea brandului turistic al României s-au cheltuit peste 56 de milioane de lei (13 milioane de euro), bani provenind din fonduri europene.

Crearea şi promovarea brandului turistic, finanţate din fonduri europene, fac parte dintr-un proiect de promovare a potenţialului turistic al României, pentru care sunt alocaţi 75 milioane de euro până la finalul anului 2014.

Ministrul delegat pentru IMM, Turism şi Mediu de Afaceri, Maria Grapini, a lansat la jumătatea lunii martie pe pagina personală de Facebook un concurs de idei pentru alegerea unui nou brand turistic al României şi a cerut opinii despre actualul brand care, spune ea, nu sunt pozitive.

„Am postat pe Facebook lansarea unui concurs de idei pentru alegerea brandului turistic al României şi am cerut opinii tocmai pentru a evalua percepţia faţă de brandul sectorial de turism. Clar, părerile nu sunt pozitive”, a răspuns Grapini, la solicitarea MEDIAFAX.

Potrivit acesteia, conform desfăşurătorului de implementare a programului de promovare a brandului, trebuie comandat un studiu de impact al brandului actual.

Te-ar mai putea interesa și
Dan Popa, director regional Veeam:  Avem fonduri de 28 de miliarde de euro din PNRR. Noi, industria IT, avem datoria să schimbăm România
Dan Popa, director regional Veeam: Avem fonduri de 28 de miliarde de euro din PNRR. Noi, industria IT, avem datoria să ...
Industria IT românească are un rol fundamental de a transforma societatea și economia României cu ajutorul fondurilor de 28 de miliarde de euro disponibile prin PNRR, este de părere Dan Popa,......
Moscova consideră exagerată promisiunea lui Trump de a pune capăt rapid războiului din Ucraina
Moscova consideră exagerată promisiunea lui Trump de a pune capăt rapid războiului din Ucraina
Rusia ţine minte şi are în vedere declaraţiile preşedintelui ales al SUA, republicanul Donald Trump, conform cărora ...
Orban Viktor jubilează la summitul Comunităţii Politice Europene de la Budapesta. Premierul maghiar se vede ca omul de legătură între SUA și UE
Orban Viktor jubilează la summitul Comunităţii Politice Europene de la Budapesta. Premierul maghiar se vede ca omul de ...
Cu un zâmbet satisfăcut şi strângeri de mâini ferme, premierul conservator ungar Viktor Orban, adesea izolat printre ...
Alin Burcea (ANAT): Numărul turiștilor români care au vizitat Antalya a crescut cu 29% în 2024
Alin Burcea (ANAT): Numărul turiștilor români care au vizitat Antalya a crescut cu 29% în 2024
Numărul de turişti români care au vizitat Antalya (Turcia) în 2024 a crescut cu 29% faţă de anul precedent, până ...