ANT: România participă la Târgul de Turism de la Zurich cu un stand standard
Transilvania şi Delta Dunării au fost cele mai căutate zone, însă publicul elveţian a fost, de asemenea, interesat şi de călătoriile în oraşe, precizează reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Turism într-un comunicat remis, sâmbătă, AGERPRES.
Potrivit acestora, pentru a spori atractivitatea standului României la acest târg, care a început pe 28 ianuarie şi îşi va închide porţile pe 31 ianuarie, pe lângă ofertele turistice tradiţionale, în stand s-au combinat tradiţiile şi gastronomia românească, iar vizitatorii elveţieni au putut degusta cozonaci româneşti, vin şi ţuică autohtonă.
‘Târgul de turism de la Zurich este un târg care se adresează publicului elveţian, un public dispus să achite sume substanţiale pentru o vacanţă atractivă. Standurile ţărilor prezente la FESPO sunt standuri mici, însă atractive. Singurele ţări cu standuri mai mari, mai impunătoare sunt: Turcia, Maroc, Tunisia, destinaţii care în momentul de faţă resimt o lipsă acută a turiştilor. Destinaţii sigure, precum România, pot profita din plin şi o fac, fiind dintr-o dată în mijlocul atenţiei, atrăgând mai mult decât de obicei atenţia consumatorilor finali. Pentru prima oară după mulţi ani au fot purtate discuţii cu companii aeriene şi tour operatori elveţieni, în vederea preluării României ca destinaţie turistică. Agenţiile din România prezente la stand au declarat ca au avut parte de un flux de vizitatori mult mai mare decât anul trecut, iar discuţiile purtate cu agenţiile din Elveţia au fost mai bune’, se menţionează în comunicat.
Aceste precizări vin după ce, vineri, europarlamentarul Siegfried Mureşan a criticat pe pagina sa de facebook modul în care arată standul cu care participă România la cel mai mare târg internaţional de vacanţe şi călătorii din Elveţia.
‘O masă cu 10 pliante la propriu, un afiş şi două manechine hidoase din plastic îmbrăcate în nişte imitaţii de costume populare, care nu au nimic, dar nimic în comun cu portul tradiţional românesc’, scria Siegfried Mureşan, cerând Guvernului ‘să dispună imediat o anchetă la ANT, care să identifice responsabilii pentru o astfel de prezentare a ţării noastre la un târg internaţional de turism şi ca aceştia să fie imediat traşi la răspundere. Până atunci, chiar astăzi, se impune demisia conducerii Autorităţii Naţionale pentru Turism, care este plătită din bani publici ca să promoveze ţara noastră ca destinaţie turistică, dar ne-a făcut de ruşine în ochii elveţienilor şi ai întregii lumii’.
În replică, ANT explică procedura aprobării manifestărilor expoziţionale.
‘Reprezentanţele de promovare turistică cu sediul în străinătate întocmesc şi comunică direcţiei de specialitate propunerile de participare a Autorităţii Naţionale pentru Turism la manifestările expoziţionale din străinătate. Propunerile de participare sunt însoţite de note de fundamentare care cuprind informaţii privind datele statistice, pentru manifestările din anii anteriori, precum şi invitaţiile de participare, după caz. În baza propunerilor reprezentanţelor de promovare turistică din străinătate, direcţia de specialitate analizează şi transmite spre consultare propunerile către membrii Comitetului Consultativ în domeniul Turismului, structură fără personalitate juridică, cu rol consultativ în domeniul turismului pe lângă Ministerul Econonomiei, Comerţului şi Turismului (Ordin nr.1407/12.11.2015). În urma consultărilor se decide, împreună cu reprezentanţii federaţiilor, organizaţiilor şi asociaţiilor ce activează în domeniul turismului, parte a CCT, lista cu manifestările expoziţionale la care ANT va participa în anul următor. Ulterior acestei consultări, ministrul de resort aprobă prin ordin lista manifestărilor expoziţionale internaţionale de turism la care Autoritatea Naţională pentru Turism participă în anul următor’, precizează reprezentanţii ANT.
Aceştia subliniază că, prin Ordinul 1390/11.11.2015 aprobat de ministrul Economiei, Comerţului şi Turismului a fost stabilită participarea Autorităţii Naţionale pentru Turism la 36 de Târguri Internaţionale de profil, în 2016. În ordin este specificat tipul de stand şi suprafaţa cu care România se prezintă la aceste târguri.
De asemenea, tot prin ordin, s-a decis ca 22 de standuri să fie de tip stand standard. Conform normelor, standul standard este un stand amenajat de organizatori ce cuprinde toate facilităţile minimale necesare, la dimensiunile solicitate.
‘În noua strategie de Marketing, Promovare şi Reprezentare noul preşedinte al ANT, doamna Anca Pavel Nedea, a alocat un spaţiu important creării unui stand unic amenajat renunţând astfel la standurile standard. Astfel a solicitat sprijinul Universităţilor de Arhitectură şi Design din România pentru a transmite până la data de 29 februarie a.c conceptul standului României, propus de către aceştia. În planul de acţiuni, standul unic amenajat se doreşte a fi funcţional pentru târgurile la care ANT va participa în a doua jumătate a anului 2016. Motivul pentru care preşedintele Anca Pavel Nedea a decis acest lucru, împreună cu echipa sa, a fost tocmai acela de a promova cât mai bine România, într-un mod unitar şi cu impact şi, nu în ultimul rând, de a diminua costurile. Standul unic amenajat va fi o structură aflată în proprietatea Autorităţii Naţionale pentru Turism şi va fi prezentat la fiecare manifestare expoziţională internă sau internaţională’, se mai precizează în comunicat.
Totodată, reprezentanţii ANT anunţă că în data de 4 februarie va avea loc la Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri o întâlnire cu reprezentanţii mediului privat, iar preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Turism va repune în discuţie oportunitatea participării României cu stand standard, la cele 16 târguri rămase din lista aprobată pentru anul 2016