ANT: Staţiunile litoralului sunt pregătite pentru primirea turiştilor în minivacanţa de 1 Mai
„Suntem foarte pregătiţi pentru 1 Mai, sunt convinsă că litoralul va fi plin de turişti. Condiţiile sunt mai mult decât primitoare, s-au făcut investiţii, modernizări, sunt multe structuri noi care apar şi toate astea nu pot decât să mă bucure”, a declarat reprezentanta ANT, vineri, în timpul unei vizite de lucru pe care a făcut-o în mai multe staţiuni din sudul litoralului.
Mirela Matichescu s-a arătat plăcut surprinsă că mai mulţi investitori au accesat fonduri europene pentru diferite proiecte implementate pe litoral, un exemplu în acest sens fiind cel al unui om de afaceri care a accesat cinci milioane de euro şi a construit o modernă bază de tratament balnear în cadrul unui hotel pe care îl deţine în staţiunea Eforie Nord.
În aceeaşi staţiune, un alt investitor i-a prezentat subsecretarului de stat cum a reabilitat un complex hotelier cu 15 milioane de euro, după ce l-a achiziţionat cu patru milioane de euro în condiţiile în care complexul era aproape o ruină.
Proprietarul structurii de cazare, Nicolae Bucovală, şi-a exprimat totodată nemulţumirea că baza de tratament a complexului hotelier nu poate fi utilizată de turişti, aceasta fiind într-o stare avansată de degradare. Respectiva bază aparţine Ministerului Sănătăţii.
„O să discutăm cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi să vedem ce soluţii putem găsi. (…) Sunt structuri construite dinainte de 1990 cu unităţi de cazare care aveau incluse baze de tratament şi este păcat că acum se face diferenţierea între acestea. (…) Este ciudat că bazele sunt separate de structurile de cazare, ceea ce este rezultatul unei privatizări care cred că nu s-a făcut aşa cum ar fi trebuit. (…) Trebuie colaborare între administratorii de baze de tratament şi cei ai unităţilor de cazare”, a afirmat vicepreşedinta ANT.
Referitor la staţiunile din sudul litoralului, Matichescu a declarat că ele trebuie să se adreseze unei categorii de turişti diferite de cea a persoanelor care optează pentru staţiunea Mamaia, renumită ca fiind un loc pentru distracţie.
„În sudul litoralului trebuie să vedem pe ce segmente ne putem îndrepta, cine sunt turiştii care pot veni la Eforie, Mangalia etc. Este clar, nu putem să extindem partea distractivă din staţiunea Mamaia pe întreg litoralul. Trebuie să putem dezvolta zone care să se ridice aşteptărilor tuturor turiştilor, cum este zona turismului balnear. Pe această nişă am putea dezvolta turismul pe litoral şi în extrasezon”, a spus reprezentanta ANT.
După vizitarea unui complex balnear din staţiunea Eforie Sud, investiţie privată realizată în urmă aproape trei ani, subsecretarul de stat a menţionat că ANT va face demersurile necesare ca astfel de unităţi de tratament să fie menţionate în cataloagele tur-operatorilor germani pentru a fi cunoscute şi a atrage turiştii străini.
Mirela Matichescu a mai apreciat că se lucrează pentru finalizarea unor proiecte europene de reabilitare a plajelor, dar şi faptul că activitatea de igienizare şi întreţinere a spaţiilor verzi din staţiuni este în plină desfăşurare.
Potrivit reprezentanţilor Asociaţiei Litoral – Delta Dunării, circa 40.000 de turişti sunt aşteptaţi să petreacă minivacanţa de 1 Mai pe litoralul românesc, cu aproximativ 20% mai mulţi decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, minivacanţa respectivă marcând totodată deschiderea oficială a sezonului estival.
O serie de evenimente culturale, artistice, sportive, dar şi religioase, cu prilejul sărbătorii Paştelui, vor fi organizate în toate staţiunile litoralului.
De 1 Mai, în staţiunea Mamaia vor fi deschise aproape 90% dintre hoteluri, în condiţiile în care capacitatea totală de cazare a staţiunii este de circa 35.000 de locuri, dintr-un total de 120.000 de locuri de cazare care sunt pe întreg litoralul românesc, potrivit centralizărilor INS.