În lunile decembrie 2012 şi ianuarie 2013, trei investigatori americani au auditat şi inspectat favorabil fluxurile de fabricaţie ale Antibiotice, în vederea extinderii parteneriatelor pe piaţa din Statele Unite ale Americii, se arată într-un comunicat al producătorului de medicamente.
„Rezultatul inspecţiei FDA (Food and Drug Administration – Autoritatea americană de reglementare în domeniul medicamentelor şi alimentaţiei, n.r.) ne consolidează poziţia pe piaţa Statelor Unite pentru produse solide sterile, injectabile şi pentru Nistatină”, a declarat, în comunicat, directorul pentru calitate al Antibiotice Iaşi, Lavinia Dimitriu.
De asemenea, în luna decembrie a anului trecut doi distribuitori de medicamente importanţi de pe piaţa americană au auditat favorabil sistemul de calitate de pe fluxul de produse sterile injectabile, în vederea încheierii de noi parteneriate comerciale cu Antibiotice.
„Aprobarea FDA, recunoscută peste tot în lume, ne va permite extinderea afacerii şi pe alte pieţe extrem de reglementate ca Australia, America de Sud, Canada sau Africa de Sud. Totodată, acest aviz favorabil reprezintă un excelent instrument de promovare pe pieţele emergenmte din Asia şi Orientul Mijlociu”, a arătat directorul de dezvoltare al companiei, Mihai Stoian.
Antibiotice exportă produse farmaceutice finite şi substanţă activă în 60 de state la nivel mondial, prin intermediul a peste 100 de parteneri. Potrivit datelor Antibiotice, din 2007 până în prezent, exporturile companiei au crescut de patru ori.
Preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), Dragoş Damian, declara la mijlocul lunii ianuarie că producători români de medicamente s-au axat în ultimii ani pe exporturi, care au avut un avans de 40% în 2012 şi sunt estimate să crească cu 25% în acest an, pentru a compensa deteriorarea activităţii pe plan local, afectată de termenele lungi de plată şi de taxa clawback.
În primele nouă luni ale anului trecut, Antibiotice Iaşi a raportat afaceri de 215,13 milioane lei (48,5 milioane euro), cu 7% mai mari, şi un profit de 26,6 milioane lei (6 milioane euro). Potrivit companiei de analiză şi studii de piaţă Cegedim Romania, producătorul se afla, în perioada menţionată, pe locul 11 pe piaţa farmaceutică locală, cu o cotă de 2,5%.
Ministerul Sănătăţii deţine 53,02% din titluri, iar al doilea acţionar important al Antibiotice este SIF Oltenia, cu 10,09% din acţiuni. Acţiunile companiei se tranzacţionau marţi la BVB la un preţ de 0,4199 lei, în creştere cu 1,16%. La această cotaţie, capitalizarea Antibiotice este de 238,5 milioane lei.