Ioan Nani, directorul Antibiotice Iași, a dezvăluit că a luat legătura cu Gilead, care are un vicepreședinte de origine română, pentru a se implica și fabrica din Iași în producția acestui medicament
“Trebuie sa existe o politica europeana, internationala, in domeniul productiei de medicamente care sa reglementeze un anumit mod de lucru, care sa permita realizarea de contracte de co-manufacturing cu firme ce pot produce la nivel ragional.
Și dau exemplu Remdesivir, medicament testat împotriva coronavirsului, pe care americanii îl considera acum cel mai bun împotriva COVID-19. El se află în studiu clinic în 5 centre din România. Producția de medicamente ar trebui să urmeze o politică la nivel internaţional pentru a fi împărțit acest efort. Noi am luat recent legătura cu compania Gilead pentru o posibilă colaborare în ceea ce privește medicamentul Redemsivir, produs de gigantul american și testat ca tratament pentru coronavirus. Am stat de vorbă cu vicepreşedintele Gilead, de origine română, pentru o posibilă colaborare între cele două companii”, a spus Nani, la o conferință de profil.
“Pentru că nu vor putea produce miliarde de unităţi necesar pentru un tratament internaţional, am propus să reglementăm un mod de lucru între țări, teritorii. Ca de exemplu Antibiotice, companie la care Ministerul Sănătăţii este actionar majoritar, poate să îl producă sub patentul acelei companii, printr-un contract de co-manufacturing pentru un spaţiu geografic agreat. Este un mod de a participa la acest efort internaţional, de a susţine o piaţă în siguranţă”, a spus directorul Antibiotice.
Remdesivir poate fi vândut în UE
Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a recomandat joi autorizarea unei „puneri pe piaţă condiţionate” a antiviralului Remdesivir la nivelul Uniunii Europene pentru pacienţii infectaţi cu noul coronavirus, informează AFP şi Reuters.
„Remdesivir este primul medicament împotriva COVID-19 care este recomandat pentru autorizare în cadrul UE”, a precizat într-un comunicat această agenţie europeană cu sediul la Amsterdam, precizând că recomandarea sa va trebui să fie aprobată de Comisia Europeană.
Cererea pentru Remdesivir a crescut după ce acesta a devenit un medicament favorit în tratamentul administrat împotriva maladiei COVID-19, după ce a oferit rezultate promiţătoare în testele preliminare. Compania Gilead se aşteaptă să furnizeze peste 2 milioane de doze de Remdesivir până la sfârşitul acestui an, de două ori mai multe decât obiectivul său iniţial, şi intenţionează să testeze o versiune mai uşor de folosit a medicamentului, administrată prin inhalare. Deocamdată, Remdesivir este administrat intravenos.
Un studiu al EMA a demonstrat că pacienţii diagnosticaţi cu COVID-19 şi trataţi cu Remdesivir se recuperează în medie cu patru zile mai repede decât ceilalţi bolnavi.
Dezvoltat iniţial împotriva febrei hemoragice Ebola, Remdesivir este prima terapie care a arătat o anumită eficienţă la pacienţii spitalizaţi cu COVID-19 într-un studiu clinic cu o amploare semnificativă, deşi efectul său a fost considerat modest.
Remdesivir a fost deja aprobat pentru utilizări în regim de urgenţă pentru pacienţii aflaţi în stări severe în Statele Unite, India şi Coreea de Sud. Medicamentul a primit aprobare deplină de utilizare în Japonia.