Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală fotovoltaică de 2,5 MW, proiect finanțat din PNRR

Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală electrică fotovoltaică de 2,5 MW, investiție ce face parte din strategia de dezvoltare durabilă a companiei, construită de firma autohtonă Parapet, companie de construcții în sectorul regenerabil, de proiectare, infrastructură mecanică, electrică și de management, arată producătorul de medicamente într-un comuncat de presă.
Mihai Nicuţ - joi, 28 mart. 2024, 10:22
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală fotovoltaică de 2,5 MW, proiect finanțat din PNRR

Investiția totala în acest proiect este de 11.8 milioane lei, din care suma de 4.078.620 lei este acordata de către Ministerul Energiei din fonduri europene aferente Planului National de Redresare și Reziliență (PNRR), diferență fiind asigurata din fondurile proprii ale companiei.

Centrala electrică fotovoltaică asigură producerea unei cantități anuale de energie electrică ce va acoperi 26,4% din necesarul funcționarii platformei industriale de la Iași, prin raportare la consumul înregistrat în anul 2021. Va produce, în medie, 3.500 MWh/an, reducând amprenta de carbon cu peste 2.000 de tone anual și vă contribui, astfel, la dezvoltarea rezilienței la schimbările climatice prin reducerea emisiilor cu efect de sera, mai arată compania.

„Reducerea amprentei de carbon, în perspectiva UE de a atinge neutralitatea climatica în orizontul 2050, reprezintă o preocupare strategică pentru Antibiotice. Ne-am construit o strategie privind eficiența energetică pe platforma noastră care să asigure un anumit grad de autonomie energetică în procesele industriale, iar aceasta investiție reprezintă un pas important în aceasta direcție. Din totalul energiei anuale consumate vom asigura, prin acest parc fotovoltaic, peste un sfert din surse regenerabile și acest aspect vă contribui semnificativ la procesul de decarbonizare”, a declarat Ioan Nani, director general Antibiotice Iași.

Noua capacitate de producție este amplasata la sol, pe platforma companiei și se întinde pe o suprafață construita de 31.428 m2, fiind instalate 4.680 panouri fotovoltaice.

“Dezvoltarea parcului fotovoltaic s-a realizat în patru luni, fiind o adevărată desfășurare de forte și utilaje, fiind aplicat unul din principiile sustenabilitatii: DNSH (Do No Significant Harm – a nu prejudicia în mod semnificativ) care presupune să construiești sustenabil, în condiții de siguranță și eficienta, într-un mod în care să nu fie afectat mediul, pe țoață durata și în toate fazele proiectului, de la proiectare până la etapa de dezafectare”, mai arată compania.

„Ne bucuram să vedem tot mai multe companii romanești, din sectoare economice diverse, implicate în eficientizarea producției și consumului de energie electrică și, în egala măsură, preocupate de o dezvoltare sustenabilă a activității acestora. Ne aplecăm asupra nevoii fiecăreia și venim cu soluții personalizate, la cheie, pentru a le sprijini să-și îndeplinească obiectivul, respectiv să-și asigure cât mai mult din necesarul de energie electrică din surse proprii, regenerabile. Centrala fotovoltaica instalataă pentru Antibiotice Iași e un proiect de referință în acest sens, ne bucuram să fim parte din soluțiile de sustenabilitate adoptate de companie”, a declarat Andrada Moldovan, CEO Parapet.

Tot în acest an, Antibiotice vă implementa un ansamblu de panouri fotovoltaice pe clădirile din companie cu o putere de 1,2 MW, astfel încât producția de energie verde  să asigure autonomia din punct de vedere energetic până la aproximativ 35% din necesarul platformei industriale.

Înființată în 1955, Antibiotice S.A. are o tradiție de aproape 70 de ani în fabricarea de produse farmaceutice finite și de ingrediente farmaceutice active. În prezent, compania este lider mondial în producerea de Nystatin API și cel mai mare producător roman de medicamente generice, având parteneriate de afaceri solide cu diferite entități internaționale.

PARAPET este o companie românească de construcții în sectoarele de energie regenerabila și de siguranță rutiera, cu sedii la Cluj-Napoca, București și Nurnberg. Are un portofoliu bogat de parcuri fotovoltaice și de centrale electrice mixte, fotovoltaice – eoliene – cu stocare, construite “la cheie” sau în diferite stadii, în 15 tari din Europa.

Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...