Amânarea reducerii TVA pentru locuinţele de până în 140.000 de euro aduce un plus de 200 de milioane de lei la bugetul de stat, a justificat Guvernul decizia de a menține taxa la 19%, față de 5% cât ar fi trebuit să fie de anul acesta. Cu toate că nu există nicio certitudine că măsura va fi aplicată de la 1 ianuarie 2022, Asociația Investitorilor Imobiliari din România (AREI) spune că face eforturi pentru aplicarea ei din această vară.
Întrebată de ECONOMICA.NET în cadrul unei conferințe online organizată de Bucharest Real Estate Club, dacă a mai avut întâlniri cu autoritățile sau urmează să aibe, și să discute despre reducerea TVA la 5% pentru locuințe care costă până în 140.000 de euro, Antoanela Comșa, directorul general al dezvoltatorului Gran Via, care este și președinta AREI, spune că se fac eforturi în acest sens.
„Luna aceasta vom mai avea întâlniri cu autoritățile locale, așteptăm. Am stabilt două întâlniri, încercăm și facem toate eforturile să se aplice dacă nu de anul acesta din vară, atunci cel puțin de la 1 ianuarie 2022″.
Comșa a amintit și de decizia Guvernului de a amâna această măsură, despre care ea spune că nu va aduce deficit.
„Certitudine nu există niciodată, din păcate. Am avut o discuție cu un reprezentant al Guvernului în 20 decembrie și ne-a asigurat clar că va intra acest punct din Codul Fiscal, și din păcate, pe 29 decembrie, s-a propus spre amânare. Am avut discuții cu cei de la Ministerul Economiei, am participat la Comisiile de buget-finanțe, ne-au cerut niște clarificări. Guvernul nu va avea un deficit prin aplicarea acestui punct, dat fiind că există foarte multe alte procese pe parcurs de unde poate recupera asa zisa pierdere. În loc să încaseze 19% din 10 apartamente, ipotetic vorbind acum, va încasa 5% din 150 de apartamente. Per global, suma va fi aceeași”, mai spune Comșa.
Atât Gran Via, cât și Akcent Development, firmă prin care omul de afacei Alin Niculae a finalizat un proiect cu 800 de aparatmente nordul Capitalei, au avut clienți cu care au semnat contracte de vânzare de apartamente cu TVA de 5%, înainte de intrarea în vigoare a măsurii.
Reprezentanții dezvoltatorilor au declarat că au returnat avansurile clienților care nu au dorit să-și asume acest risc, însă nu toți sunt la fel de norocoși.
„Există dezvoltatori mici care nu au acceptat acest lucru, există și oameni care probabil vor fi nevoiți să piardă avansurile sau să găsească o sursă de finanțare”, completează Antoanela Comșa.