Antoanela Comșa, Meta Estate: În România nu există poliță de asigurare a avansului. Am încercat în trecut, însă niciun asigurător nu a vrut

Parlamentarii PSD au venit, la două zile de la publicarea anchetei Recorder despre cazul Nordis, cu un articol de lege care limitează avansul la 10% pentru achiziția de locuințe de la dezvoltatori, reluând un proiect de lege mai vechi inițiat de liberali și lăsat în "stand by", în comisiile de specialitate, în 2019. Dezvoltatorii pot încasa avansuri mai mari, de 40%, doar dacă au poliță de asigurare. Antoanela Comșa, care a condus operațiunile dezvoltatorului spaniol Gran Via pe plan local și care acum este director general adjunct la Meta Estate, spune că în România nu există această poliță, dar și că parlamentarii s-au grăbit să anunțe această măsură, fără să consulte mediul de afaceri, ASF sau BNR.
Andrada Ghira - mie, 09 oct. 2024, 22:02
Antoanela Comșa, Meta Estate: În România nu există poliță de asigurare a avansului. Am încercat în trecut, însă niciun asigurător nu a vrut

Cazul Nordis a scos la iveală mai multe probleme care privesc felul în care sunt construite și vândute blocurile noi din România, iar parlamentarii PSD s-au grăbit să vină cu o soluție care își propune să protejeze avansurile cumpărătorilor, dar riscă să afecteze întreaga piață. Soluția nici măcar  nu este nouă, ci e parte dintr-o lege inițiată de doi parlamentari PNL în 2019, despre care am scris aici.

Antoanela Comșa, unul dintre reprezentanții dezvoltatorilor care de-a lungul anilor a avut întâlniri și discuții pe marginea proiectelor legislative care privesc piața imobiliară, spune că Nordis nu e primul caz de acest tip și probabil că nici nu o să fie ultimul. „În România nu există o poliță de asigurare a avansului. Nu vorbim despre faptul că dezvoltatorul nu a terminat lucrarea, ci vorbim de o fraudă”, a spus pentru Economica.net, Antoanela Comșa.

Lucian Azoiței, CEO Forty Management, a scris și el pe pagina sa de Linkedin că „poate presiunea pieței și a legii va determina asigurătorii să-l pună pe piață (produs de asigurare a avansului – n.r.) la un cost decent”.

Comșa mai spune că în textul legislativ avansat de parlamentari nu se face o diferențiere între achizițiile persoanelor fizice și a celor juridice și că ar trebui ca legea să se aplice doar la persoanele fizice. Companiile precum Meta Estate, care cumpără pachete de apartamente în faze incipiente, la stadiu de proiect sau când au început lucrările, pentru care obțin prețuri mai mici și care realizează profit la revânzare, atunci când acestea sunt finalizate, își fac propriul due-dilligence.

„Ar trebui discutat cu ASF și văzut în ce condiții ar putea fi utilizate aceste asigurări. În anii 2019-2020, la Gran Via dădeam scrisori de garanție bancară clienților pentru avansurile date. Ei aveau două opțiuni: să-și primească avansurile înapoi dacă nu finalizam sau dacă nu semnăm contractul de vânzare-cumpărare. Pentru că poți să finalizezi, cum a făcut Nordis, dar nu a semnat contract de vânzare-cumpărare. Am încercat la momentul respectiv să merg la diverși asigurători, să vedem, să facem și noi un produs cum există în afară, pentru asigurarea avansului și nimeni nu a vrut”, a mai spus, pentru Economica.net, Antoanela Comșa.

De ce? E foarte clar. Asigurătorii au văzut riscurile din piața imobiliară, precum atacarea autorizațiilor de construcție și nefinalizarea proiectelor.

În plus, Comșa mai spune că se putea rămâne la un procent de 15% de plafonare a avansului, care să fie în oglindă cu avansul de 15% solicitat de bancă. „Mai trebuie să fac un adițional la promisiunea de vânzare pentru 5% pentru că banca nu o să accepte clientul cu 10%”, mai explică Comșa.

Azoiței mai spune că și clienții ar trebui să încheie o poliță de asigurare pentru neplată, pentru că la 10% avans se poate renunța ușor “în caz de scădere de preț sau turbulențe în piață”.

De asemenea, nu ar mai exista riscul litigiilor cu ONG-urile. În plus, acest cost suplimentar, care nu e mic, se va reflecta și în prețul final de vânzare. “Minimum o creștere de 10% pentru că se va încheia la prețul de piață pentru minimum trei ani”, mai notează Azoiței.

Impactul unei limitări a avansului îi va afecta pe dezvoltatorii mici, care nu fac credite la bănci pentru construcția micilor blocurilor de tip P+2 sau P+4, și care apar peste tot în București, printre alte blocuri, pe orice parcelă de teren liberă.

„Cei care nu au reușit să strângă bani suficenți să construiască nu vor mai putea finaliza lucrarea”, mai spune Antoanela Comșa.

 

Te-ar mai putea interesa și
Nuclearelectrica anunță oprirea controlată a Unității 1 de la CNE Cernavodă
Nuclearelectrica anunță oprirea controlată a Unității 1 de la CNE Cernavodă
SN Nuclearelectrica S.A. anunță că Unitatea 1 a CNE Cernavodă va fi oprită controlat în seara zilei de 10.10.2024....
Statele UE au convenit să acorde un nou împrumut Ucrainei în valoare de 35 de miliarde de euro – surse Reuters
Statele UE au convenit să acorde un nou împrumut Ucrainei în valoare de 35 de miliarde de euro – surse Reuters
Ambasadorii statelor membre ale UE au aprobat miercuri o contribuţie a blocului comunitar de 35 de miliarde de euro pentru ...
Restart Energy a finalizat un proiect fotovoltaic pentru compania Fileca Industry din Beclean, în valoare de peste 300.000 de euro
Restart Energy a finalizat un proiect fotovoltaic pentru compania Fileca Industry din Beclean, în valoare de peste 300.000 ...
Restart Energy a finalizat montarea unui proiect fotovoltaic pentru compania Fileca Industry în valoare de peste 300 000 ...
Ciolacu: Nu va fi nicio creștere de cotă de TVA în 2025
Ciolacu: Nu va fi nicio creștere de cotă de TVA în 2025
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a dat miercuri asigurări că "nu va fi nicio creştere de cotă de TVA" anul viitor.