‘Vreau să spun că BRUA este o conductă foarte importantă, dar care înseamnă Bulgaria, România, Ungaria şi Austria. România, partea ei de proiect, a început-o şi dacă n-aţi sesizat că s-au demarat săpăturile şi montarea conductelor, îmi pare rău. Deci, BRUA este în termen. România îşi va îndeplini promisiunile în termen, pentru că România are un interes extraordinar în această conductă, care este, va fi şi va constitui o parte importantă a scheletului major al sistemului de transport a gazelor naturale în România’, a spus Anton.
În ceea ce priveşte stadiul Strategiei Energetice Naţionale (SEN), ministrul a precizat că documentul va avea o formă finală în acest an.
‘Cred că atunci când am spus că Strategia Energetică Naţională va fi gata în 2018, am spus responsabil acest lucru. Anul 2018 nu este nici la jumătate. Deci, am tot timpul pentru a termina Strategia Energetică. Este în lucru şi vreau să vă asigur că acea strategie pe care am găsit-o nu a fost aruncată la coş. Este utilizată ca un schelet important pe baza căruia se construieşte noua strategie. Au fost câteva elemente uşor eronate şi pe care le-am dres cu ajutorul tuturor companiilor din ţară şi a tuturor specialiştilor care au vrut să lucreze la strategie şi care vor să lucreze. Avem o problemă în România pentru că nu ştim cum să introducem energia electrică în Sistemul Naţional şi lucrăm la ea foarte intens împreună cu Ministerul de Finanţe pentru că problema este mai repede financiară şi mai puţin tehnică’, a subliniat oficialul.
Proiectul BRUA este un nou proiect de coridor european de transport al gazelor, care ar urma să aibă o lungime totală de 1.318 kilometri şi să ofere o interconectare mai bună între ţările aflate de-a lungul rutei sale, să sprijine piaţa energiei permiţând noi legături cu proiecte majore de infrastructură, cum ar fi gazoductul Trans-Adriatic Pipeline (TAP) şi gazoductul Trans-Anatolian Natural Gas Pipeline (TANAP), alte huburi de gaze din Europa Centrală şi viitoarele instalaţii de producţie offshore în Marea Neagră.
De asemenea, proiectul este gândit să asigure o integrare mai aprofundată a pieţelor europene de gaze şi va spori securitatea furnizării.
Transgaz a primit finanţări pentru acest proiect de la Uniunea Europeană, care a acordat un grant de 179 de milioane de euro, precum şi împrumuturi de la Banca Europeană de Investiţii (50 de milioane de euro) şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (60 de milioane de euro).
Prima fază a proiectului include construcţia unei conducte de gaze naturale cu o lungime de 478 de km între localităţile Podişor şi Recaş, precum şi a trei staţii de compresoare amplasate la Podişor, Bibeşti şi Jupa în România. Costul total al proiectului pe teritoriul ţării noastre este de 479 de milioane de euro.
Ministrul Energiei, Anton Anton, a fost prezent, luni, în plenul Camerei Deputaţilor, la ‘Ora Guvernului’, pentru a prezenta un raport cu privire la sistemul energetic naţional.
Iniţial, Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a decis ca ministrul Energiei să vină pe data de 7 mai, însă liderul grupului ALDE a solicitat amânarea dezbaterii, având în vedere că ministrul Anton Anton era plecat din ţară la acea dată.
Anton Anton a fost invitat în plenul Camerei Deputaţilor, la ‘Ora Guvernului’, la solicitarea grupului USR.