Anton: Gradul de securitate energetică a Uniunii Europene depinde de proiectele de infrastructură a gazelor naturale
‘Pentru noi, miza este diversificarea rutelor, a surselor de aprovizionare cu energie şi direcţionalitate, adică rute eficiente care să funcţioneze direcţional. Sigur că noi vrem să crească gradul de securitate energetică a Uniunii şi acest lucru depinde de proiectele de infrastructură de mare relevanţă a gazelor naturale. Toată lumea a vorbit şi vorbeşte despre BRUA, am vorbit despre BRUA la Sofia, săptămâna trecută. Eu cred că faptul că România îşi face treaba cu proiectul BRUA este extrem de important. De asemenea, cred că toate ţările ar trebui să înceapă să lucreze la acest proiect printr-o procesare paralelă şi aici cred că avem nevoie de ajutorul Comisiei şi mă bazez pe acest ajutor’, a spus Anton.
Ministrul Energiei a adus, de asemenea, în discuţie atât exploatarea gazelor din Marea Neagră, cât şi eficienţa energetică.
‘Sigur, toată lumea aduce în discuţie gazele din Marea Neagră. În momentul în care acestea vor fi exploatate vor constitui o sursă importantă de gaze. În calitatea ei de producător de gaze, România asigură această securitate regională şi, bineînţeles, că începe să aibă un rol de stabilitate. Eu cred că eficienţa energetică este una dintre temele foarte importante. Mi-aş dori să realizăm o cooperare regională de schimb de bune practici în domeniul eficienţei energetice, pentru că eficienţa energetică înseamnă experienţă şi deschidere’, a declarat ministrul.
Acesta a adăugat că, de curând, în România, ‘micii consumatori pot să producă energie electrică, ceea ce schimbă partea de energie şi mai ales de energie regenerabilă’. ‘Cred că această măsură reprezintă una dintre soluţiile posibile pentru sărăcia energetică’, a menţionat oficialul.