„După aproape doi ani de la ideea de a înfiinţa master de cyber, respectiv cursuri post-universitare de cyber, putem trage o concluzie foarte bună; în unele universităţi deja avem prima generaţie de absolvenţi (…). E un proiect care acum se află spre maturitate, dar încă nu a atins-o. Deocamdată, vorbim de o serie de 25 de absolvenţi în Bucureşti şi încă o serie de 27 în ţară. Dar sunt abia la început, (…) Sunt 20 de facultăţi, prima masă de absolvenţi serioasă o să fie în vara următoare”, a spus Anton Rog la finalul conferinţei internaţionale „Parteneriatul strategic româno-american în domeniul securităţii cibernetice”.
El a vorbit despre subiectele abordate în cadrul conferinţei şi despre ameninţările la care este supusă ţara noastră din punct de vedere al atacurilor cibernetice.
„Am discutat despre ameninţările actuale, din toate zonele, actori statali, criminalitate cibernetică şi terorism. Aici s-a abordat şi fenomenul fake-news şi cum ne protejăm de posibila influenţă a acestora în scrutinurile electorale ce urmează, începând cu cel prezidenţial, şi aici am abordat subiectul educaţie”, a mai spus Anton Rog.
El a sfătuit instituţiile statului să ia măsurile minime de securitate cibernetică, adică să schimbe parolele implicite cu care echipamentele vin de la producător, să-şi închidă protocoalele de lucru de acasă şi administratorii să-şi realizeze taskurile de la birou, să păstreze o copie a datelor la zi şi să folosească soft licenţiat, pentru că în el nu sunt lăsate vulnerabilităţi, precum şi să folosească produse de securitate cibernetică actualizate la zi.
„SRI este membru în toate cluburile selecte europene, euroatlantice, NATO ş.a. şi avem un schimb intensiv cu celelalte agenţii de informaţii din spaţiul euroatlantic. Scopul nostru ar fi să ne asigurăm că infrastructura IT&C din România nu este folosită în scopuri rău intenţionate în rolul securităţii cibernetice. De asemenea, ori de câte ori descoperim infrastructură specifică unui atac cibernetic şi vedem la analiza datelor că sunt victime din ţări cu care suntem parteneri, în momentul următor le anunţăm, pentru această chestiune existând o reciprocitate”, a adăugat Rog.
Prezent la conferinţă, rectorul Universităţii Politehnica Bucureşti, Mihnea Costoiu, a vorbit şi el despre prima generaţie de absolvenţi specializaţi în cyber security.
„Atacurile sunt din ce în ce mai multe şi, din nefericire, nu există încă o cultură a cyber security în România. Suntem la faza în care construim. La Politehnică avem prima generaţie de absolvenţi specializaţi în cyber security exclusiv, cu parteneriatele încheiate împreună cu instituţii americane şi Cyberint din SRI. Suntem într-o zonă vulnerabilă, iar România are o responsabilitate extraordinară, în condiţiile în care România este un jucător important pe piaţa IT. Cu atât mai mult suntem vulnerabili dacă nu reuşim să pregătim o generaţie pentru multiplele provocări care sunt în acest moment”, a spus Mihnea Costoiu.