Antonescu: Criza politică nu afectează discuţiile şi angajamentele cu FMI
La întâlnirea lui Antonescu cu delegaţia FMI, a Băncii Mondiale şi a Comisiei Europene ia parte şi vicepremierul Florin Georgescu.
„Sunt sigur că ştiţi totul despre situaţia economică a acestei relaţii cu Guvernul, aveţi cel mai bun ministru, tatăl şi mama al acesteia”, a spus Antonescu la începutul discuţiilor, referindu-se la Georgescu.
„Sunt preşedintele în funcţie, preşedinte interimar într-o situaţie politică specială. Cred că putem vorbi despre o criză politică, dar în primul rând această criză politică nu influenţează negocierea cu FMI şi Banca Mondială, pentru că Guvernul are un program politic, are angajamente şi viziune, iar criza politică care sper să se termine la finalul acestei luni nu influenţează, nu afectează această discuţie”, a explicat Antonescu.
El a ţinut să le spună celor prezenţi că nu este şeful Guvernului deoarece Constituţia nu-i permite un asemenea rol.
„În al doilea rând, Constituţia României dă preşedintelui rolul reprezentativ şi politic. Preşedintele nu este şeful Guvernului, şeful Guvernului este prim-ministrul”, a mai spus Antonescu.
O delegaţie comună FMI, CE şi Banca Mondială se află la Bucureşti pentru a discuta cea de-a şasea evaluare a acordului de tip preventiv încheiat anul trecut, având pe ordinea de zi negocierea mai multor măsuri fiscale propuse de Guvernul Ponta şi analizarea proiectului de buget pentru 2013.
Misiunea FMI se va încheia pe 13 august. Cea de-a şasea revizuire va fi prima condusă de olandezul Erik de Vrijer, care l-a înlocuit în vară pe americanul Jeffrey Franks, şeful misiunii de evaluare a României în ultimii trei ani.
Premierul Victor Ponta a declarat recent că România ar trebui să continue relaţia de colaborare cu Fondul Monetar Internaţional şi să menţină şi anul viitor un acord de tip preventiv cu această instituţie financiară.
România are în derulare un acord de tip preventiv cu FMI în valoare de 3,6 miliarde euro, completat de o înţelegere similară cu Comisia Europeană pentru foduri disponibile de 1,4 miliarde euro.
În urmă cu câteva săptămâni, Banca Mondială a aprobat un memorandum de înţelegere cu România în urma căruia instituţia a pus la dispoziţie o linie de credit de 1 miliard de euro.
Acordul cu instituţiile financiare internaţionale a fost încheiat în martie 2011, în prelungirea programului de 20 miliarde euro derulat în perioada 2009-2011.