Vă pot spune o poziție personală în legătură cu contextul învestirii unui Guvern. În primul rând, din punctul meu de vedere, cred că niciun fel de interpretare a Constituției nu interzice completarea cu schimbarea componenței politice a Guvernului printr-un vot în Parlament. Din punctul meu de vedere, în niciun fel interpretată, Constituția nu-l obligă pe Victor Ponta să demisioneze. Am afirmat ceea ce mențin că ar fi fost normal, democratic, legitim ca Victor Ponta să predea mandatul și să încerce formarea unui alt cabinet, dar asta nu înseamnă că este constrâns de Constituție. Dacă alege această cale, după părerea mea nu este în afara Constituției. În al doilea rând, probabil că în mod normal, și vom lua această decizie, noi vom vota împotriva noului Guvern, deci nu vom da un vot de învestitură acestui Guvern”, a spus Antonescu la Palatul Parlamentului.
Acesta a adăugat că nu crede că teoria președintelui Traian Băsescu sau încercarea sa de interpretare a Constituției cu privire la mandatul prim-ministrului se susține în vreun fel.
Președintele Traian Băsescu a declarat, anterior, că premierul trebuie redesemnat, pentru că aducerea UDMR la Putere ”practic înseamnă un nou guvern” și un nou program de guvernare.
”(…) Preferă să se ducă în Parlament (n.r. — premierul Victor Ponta) cu o modificare vastă de structură guvernamentală. Cred că premierul Ponta nu a citit foarte bine Constituția. Articolul 102 spune foarte clar că programul guvernului se votează de Parlament, ceea ce înseamnă un vot pentru întregul guvern. Și aici avea dreptate Antonescu, într-o interpretare consistentă a Constituției, că această schimbare, prin aducerea UDMR, practic înseamnă un nou guvern care trebuie să vină pentru învestitură și, de ce nu, și un premier redesemnat. Pentru că la instalarea unui guvern nu se instalează doar miniștrii, se aprobă și un program. Iar noul program al guvernului va suferi modificări consistente. În mod normal, schimbând, aducând ca aliat UDMR este o schimbare masivă și de program și de structură a partidelor care susțin în Parlament guvernul. Ar trebui să vină (n.r. premierul pentru reînvestire). Dacă nu vine, va fi o încălcare a Constituției. Probabil că voi ataca hotărârea Parlamentului la Curtea Constituțională, nu de altceva, nu vreau să creez un precedent urât în interpretarea Constituției României”, a explicat Traian Băsescu, duminică, la Pro TV.