Antonescu a fost întrebat într-o emisiune a postului B1 Tv dacă premierul Victor Ponta doreşte să forţeze ieşirea PNL de la guvernare.
„Mai grav, domnul Ponta, nu fac proces de intenţie, vorbesc de un sentiment că vrea să ţină PNL la guvernare, dar într-o poziţie marginală, dependentă sau, aşa, de semivasalitate. Asta nu este acceptabil pentru PNL”, a declarat Antonescu.
Liderul PNL s-a arătat convins de faptul că premierului „i-a displăcut profund ideea” că PNL a propus schimbarea unor miniştri.
„Cred că domnul Ponta ştie foarte bine că noi nu ne jucăm aşa cu ministerele, ştie că nu ar accepta Klaus Iohannis să se ducă la Finanţe, blocând de fapt demersul normal care se putea face şi astăzi, să mergem în Parlament şi să fie ministru de Interne şi vicepremier”, a mai spus Antonescu.
El a mai menţionat că Iohannis nu este economist şi nici finanţist, fapt pentru care „nu are ce să caute la Ministerul de Finanţe”.
„Deci uşurinţa cu care domnul Ponta ar da domnului Iohannis Ministerul de Finanţe mă surprinde”, a mai comentat liderul PNL.
Antonescu: Ponta trebuie să-şi prezinte demisia dacă vrea să facă un alt Guvern, fără PNL
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni, că premierul Victor Ponta ar trebui să-şi dea demisia din funcţie în cazul în care doreşte să formeze un alt guvern, fără participarea PNL.
„Putem să punem capăt decent (USL, n.r.), nu cu această încercare, hai să-l culpabilizăm pe Antonescu de dimineaţă până seara că e prieten cu Băsescu şi alte prostii”, a susţinut preşedintele PNL, într-o emisiune a postului B1 Tv.
Antonescu a fost întrebat dacă „mandatul de fermitate” pe care l-a primit din partea liderilor PNL înseamnă inclusiv o posibilă rupere a USL.
El a precizat că discuţia nu se pune în aceşti termeni.
„Doreşte (Victor Ponta, n.r.) în continuare un guvern cu PNL, în condiţiile şi principiile USL, ăştia sunt oamenii, ai spus că sunt ok, pune-i unde trebuie, chiar dacă pentru asta trebuie să mergem o oră în Parlament. Nu mai doreşte acest lucru, atunci îşi face un alt guvern, dar, atenţie, după ce demisionează. Deci problema că PNL pleacă de la guvernare, fuge de la guvernare, nu, asta nu se pune. Nu pentru că ne-am crampona la măcelărie … nu, ci pentru că nu ne-a adus domnul Ponta la guvernare”, a declarat Antonescu.
El a precizat că acest lucru i l-a transmis luni şi premierului Victor Ponta.
Ponta, despre demisia invocată de Antonescu: Când va fi cazul, va fi. Până atunci să oferim stabilitate
Premierul Victor Ponta i-a replicat, luni seară, preşedintelui PNL, Crin Antonescu, care a afirmat că trebuie să îşi prezinte demisia din fruntea Executivului dacă intenţionează să facă un alt Guvern fără PNL, arătând: „Când va fi cazul, va fi; până atunci să oferim stabilitate”.
„Când va fi cazul, va fi, dar haideţi până atunci să oferim stabilitate”, a spus Ponta, la Antena 3, întrebat de moderator cum apreciază declaraţia lui Crin Antonescu potrivit căreia trebuie să îşi prezinte demisia din fruntea Executivului dacă intenţionează să facă un alt Guvern fără PNL.
Ponta a făcut totodată apel la liderul liberal Crin Antonescu, solicitând să nu se opteze pentru schimbarea formulei de guvernare.
Victor Ponta a făcut, pe de altă parte, apel la membrii şi alegătorii PNL, solicitându-le să stea alături de PSD în USL pentru a asigura o bună guvernare ţării.
„Vreau să spun tuturor membrilor şi alegătorilor PNL că îi respect foarte mult, că avem o datorie comună să guvernăm ţara bine şi că pentru acest lucru nimic din orgoliu sau din interesul meu de partid nu e important şi să stea alături de noi să muncim împreună, pentru că să guvernăm o ţară ca România este o sarcină foarte grea şi nu putem să reuşim decât împreună”, a spus Ponta.
Întrebat care sunt şansele ca USL să rămână unită, pe o scală de la 1 la 100, Ponta a răspuns: „Cred că foarte mari. 90”.
Ponta a comentat, în ansamblu, declaraţiile făcute de Crin Antonescu luni seară la B1 Tv.
„Problema mea nu e să fac faţă în mod onorabil funcţiei de preşedinte al PSD, deşi am aceeaşi iubire faţă de partidul meu pe care o are şi domnul Antonescu. Problema mea şi datoria mea este de a încerca să gestionăm sisteme fundamentale pentru oameni pentru că, să ştiţi, pentru românul obişnuit unde-i PNL, unde-i PSD, unde-i PDL nu cred că e important. (…) Cât voi fi prim-ministru voi încerca să ne facem datoria”, a precizat Ponta.