Antonescu: Vom respecta acordul cu FMI și cu toți partenerii externi

Economica.net
10 07. 2012
antonescu_ziuaveche_ro_49039800_60404900

„Am preluat mandatul de președinte interimar al Romniei în urma deciziei pe care Parlamentul a luat-o și în urma hotărârii Curții Constituționale. Nu fac nicio secundă confuzia între un președinte interimar și unul ales, chiar dacă, conform Constituției, președintele interimar are aceleași prerogative ca și cel ales. Principala mea atribuție este de a veghea asupra respectării Constituției, funcționarea legilor statului român, a obligațiilor interne și externe pe care statul le are. Trebuie să anunț cetățenii României cât și partenerii externi că garantez respectarea Constituției României de către toate instituțiile statului român, buna funcționare a tuturor instituțiilor națonale si respectarea tuturor acordurilor internaționale, cu partenerii externi, NATO, UE și cu toate organismele cu care România este parte”, a spus Antonescu.

Președintele interimar a adăugat că a purtat discuții cu guvernatorul Mugur Isărescu, cu care a discutat despre cursul euro/leu și despre criza politică pe care a traversat-o România în ultima vreme.

„Isărescu este de acord că România este o țară normală care își respectă toate angajamentele inclusiv cu FMI și Banca Mondială”, a adăugat Antonescu.

Preşedintele interimar, Crin Antonescu, a declarat că a avut o discuţie cu premierul Victor Ponta, pentru a se asigura că Executivul ia toate măsurile necesare ca referendumul din 29 iulie să se desfăşoare în condiţii optime.

„În cursul zilei de azi am avut o întâlnire, înainte de toate, cu primul-ministru, pentru că în calitatea sa de şef al Guvernului este omul care are prima responsabilitate în organizarea acestui referendum. M-am asigurat că primul-ministru şi colegii săi din guvern au luat şi iau toate măsurile necesare pentru ca referendumul să se desfăşoare în condiţii optime”, a spus Antonescu.
El a precizat că a mai discutat cu Ponta şi despre agenda Guvernului pe perioada următoare şi despre subiecte referitoare la educaţie sau economie.

Preşedintele interimar Crin Antonescu a declarat că punctul său de vedere personal este acela că rezultatul referendumului din 29 iulie ar trebui să fie dat de votul majorităţii celor prezenţi la urne, adăugând faptul că în ceea ce priveşte promulgarea proiectului de lege avizat de CCR se va pronunţa foarte curând, dar după ce va vedea toată documentaţia.
„Din punctul meu de vedere, care este nu al preşedintelui interimar, ci al cetăţeanului Crin Antonescu, conţinutul şi formula Ordonanţei de urgenţă a Guvernului Ponta, şi anume că rezultatul acestui referendum este dat de votul majorităţii celor care se prezintă este unul corect. Şi de altfel, ştim că este şi unul constituţional. Ştim asta dintr-o decizie a CCR pe o formulă similară, decizia CCR dată în 2007 şi care este în vigoare până astăzi. Dincolo de asta, promulgarea sau retrimiterea la Parlament a acestui proiect de lege avizat azi de Curte este o chestiune asupra căreia, după toată consultarea întregii documentaţii, mă voi pronunţa, foarte repede”, a afirmat Antonescu.

El a spus că s-a creat o confuzie între OUG dată de Guvernul Ponta şi proiectul de lege votat de Parlament.

„Am sentimentul că nu s-a înţeles foarte clar, nu s-a comunicat despre ce este vorba. Există, pe de-o parte, o ordonanţă de urgenţă a Guvernului care se referă la referendum. Ceea ce CCR a discutat astăzi şi lucrul asupra căruia s-a pronunţat astăzi nu este acea ordonanţă, ci este un proiect legislativ votat în cele două Camere şi supus avizului de constituţionalitate al Curţii”, a precizat Antonescu.

Preşedintele interimar a afirmat că este exclus ca în perioada interimatului să aibă loc schimbări la vârful DNA, Parchetului General sau să fie schimbat procurorul general.

„Sunt declaraţii făcute într-o altă calitate decât aceasta şi există, sper că nu vă scapă, sensuri şi nuanţe diferite. În calitate de preşedinte interimar şi pentru perioada acestui interimat, pot să vă spun că este exclusă orice schimbare la vârful acestor instituţii. Asta o spun fără să contrazic opinii exprimate ca om politic, nu preşedinte interimar. Dar o spun pentru că socotesc calitatea de preşedinte interimar a avea o legitimitate şi o forţă politică întru totul diferită de cea de preşedinte ales”, a spus Antonescu, întrebat dacă menţine declaraţiile potrivit cărora conducerile DNA şi Parchetului General se impun a fi schimbate şi dacă în cazul în care ministrul Justiţiei va propune revocarea din funcţie a procurorului general, Laura Codruţa Kovesi, va accepta acest lucru.

El a subliniat că pentru perioada interimatului este esenţial ca instituţiile statului să fie lăsate în „funcţionarea lor actuală”, pentru a se asigura stabilitate, chiar dacă pot fi exprimate „motive de nemulţumire” faţă de funcţionarea vreunei instituţii.