Ajutorul rapid livrat de Grecia în regiunile afectate de recentele seisme a fost foarte bine primit în Turcia, a subliniat Blinken într-o conferinţă de presă în cursul unei vizite la Atena.
El a notat însă că ameliorarea relaţiilor dintre cei doi vecini în urma dezastrului nu a rezolvat problemele vechi, iar acum trebuie „evitate ameninţările care cresc tensiunile”.
Înaltul diplomat american a vizitat Turcia înainte de a sosi în Grecia.
În zilele de după cutremure a fost exprimată speranţa ca ajutorul acordat spontan Turciei de Grecia ar putea reprezenta un nou început în relaţiile dintre cele două ţări, menţionează dpa. Atena şi Ankara sunt în dispută de câteva decenii în legătură cu drepturile suverane din Marea Egee şi Mediterana Orientală, iar în ultimele luni preşedintele turc a ameninţat în mod repetat cu invadarea unor insule greceşti.
Antony Blinken a mai amintit că atât Grecia, cât şi Turcia sunt partenerele Washingtonului, care comunică şi cooperează cu ele pentru a evita tensiunile, cu toate că, a precizat el, acest lucru s-a dovedit a fi mai dificil în perioadele electorale din cele două ţări.
În Turcia, preşedintele Recep Tayyip Erdogan a devansat data alegerilor pentru mai a.c., iar în Grecia sunt prevăzute alegeri în iulie.
Ministrul de Externe grec Nikos Dendias a dat asigurări că Atena nu se aşteaptă să primească nimic în schimbul ajutorului oferit în urma cutremurelor. „Este de datoria noastră să-i ajutăm pe semenii noştri turci şi sirieni”, a spus Dendias.
Acesta a minimizat, pe de altă parte, posibilitatea unor noi livrări de arme Ucrainei, dată fiind relaţia sa tensionată cu Turcia, însă a ţinut să semnaleze sprijinul clar al Greciei pentru Ucraina, în principiu. La sfârşitul lunii trecute, Grecia a exclus livrarea de tancuri Leopard Kievului, explicând că are nevoie de acestea pentru a se apăra în faţa ameninţărilor din partea Turciei.