Această zi, sărbătorită în Duminica Floriilor, a devenit deja o tradiţie marcată de ANTREC an de an în zone devenite specifice turismului rural.
Debutând în anul 2004, manifestări principale ale Zilei Naţionale a Turismului Rural au fost organizate în localităţi precum: Fundata, Şirnea, Moieciu, Bran, Râşnov, Prejmer, Rucăr, Dragoslavele, Sărata Monteoru, Iaşi, Tismana-Peştişani, Horezu, Alba Iulia, Albac, Turia-Băile Balvanyos, Praid, Focşani, Târgu-Neamţ, Agapia, Sibiel, Răşinari, Botiza, Poiana Stampei, Ciocăneşti, Vama, Eşelniţa, Crişan-Tulcea.
„Considerăm această zi o însumare de valori şi de repere ale autenticităţii ospitalităţii româneşti ce fac din România o destinaţie de excelenţă, turismul rural fiind un veritabil etalon în acest sens. Totodată, Ziua Naţională a Turismului Rural este asociată cu deschiderea unui nou sezon turistic, proprietarii de pensiuni din toate colţurile ţării sărbătorind alături de turişti această zi. În anul 2018, Anul Centenarului Marii Uniri, vom accentua promovarea ofertelor turismului rural din localităţile istorice, spre care trebuie să ne îndreptăm şi mai mult atenţia. De asemenea, ne-am propus o mult mai strânsă cooperare în vederea desfăşurării unor programe comune între ANTREC România şi ANTREC Moldova-Basarabia, printr-un schimb activ de informaţii, vizite comune, itinerarii şi proiecte”, se spune în comunicat.
Încă din anul 1994, activitatea ANTREC România s-„Deşi rădăcinile sale existau, agroturismul a pornit aproape de la zero, dezvoltându-se foarte mult, şi prin eforturile noastre şi prin ale localnicilor. Cu toţii am înţeles că este bine pentru toată lumea să valorificăm tradiţiile, păstrând o autenticitate cu care localnicii se mândresc, dar şi o autenticitate cu care turiştii pot să interacţioneze iar noi să o promovăm sub formă de pachete turistice. În zone bogate în file de istorie precum Oituz, Mărăşti, Mărăşeşti, Câmpulung-Rucăr-Bran,Valea Jiului, Haţeg, Sibiu, Predeal şi multe altele, pe lângă pensiunile pe care le avem, am adus turiştii mai aproape de comunitatea locală. O interacţiune cu istoria încă vie. Nu este de ajuns să deprindem informaţii din manualele şi muzeele de istorie. Trebuie să aducem, să ‘educăm’ turiştii, mai ales copiii şi tinerii, la faţa locului în localităţile de care am amintit. Acolo istoria le va fi ‘predată’ de bătrâni şi urmaşi ai acestora care poartă-n amintire şi grai acea perioadă, narând-o ca şi când ieri s-ar fi întâmplat. Un asemenea tezaur imaterial este un element pe care ANTREC şi-l propune să-l evidenţieze şi mai mult, mai ales în această perioadă!”, a declarat Maria Stoian, fondator ANTREC România.a concentrat pe valorificarea potenţialului rural şi natural, promovând inclusiv turismul cultural şi istoric, atât pe plan naţional, cât şi internaţional, ca membri activi ai EuroGites.