Antreprenori la bursă. Cristian Găvan, MAM Bricolaj: Pachetul antreprenor – poveste de business vinde cel mai bine la acționari VIDEO
“Într-o companie listată la bursă, transparanța este obligatorie. Trebuie să te obișnuiești cu asta pentru că ai și avantajul că te forțează să fii foarte bun, ca să fii profitabil. Să zicem că mi s-a părut greu să fiu transparent. Este o paradigmă diferită. Este ca și cum apari la balconul tău doar în chiloți. Trebuie sa te obișnuiești”, a povestit Cristian Găvan, fondatorul MAM Bricolaj, în cadrul unui podcast pe tema listării la Bursa de Valori București realizat de Victor Stănilă, avocat specializat pe piața de capital.
Găvan a sărbătorit recent un an de când a sunat clopoțelul la Bursa de Valori București și are rezultate financiare favorabile. În timpul care s-a scurs, emitentul de pe piața AeRO a deschis al treilea magazin al rețelei, în urma unei investiții de 1,65 de milioane de euro, a ajuns la o capitalizare bursieră de 47,8 milioane de lei și afaceri 25 de milioane de lei în S1 2021, în creștere cu 48% față de S1 2020.
Citește și:
Cât de dificil este să te listezi la Bursa de Valori București
“Prima și cea mai mare dificultate (în procesul de listare n.red.) a fost strângerea datelor pentru prospect (de emisiune n.red.). Atunci când propui unor investitori să cumpere bucăți din compania ta, trebuie să fii foarte transparent. Pentru că cel puțin la mine, nu încape vorba despre a spune ceva neonest. A trebui să colectam toate informațiile cerute de broker”, a explicat Găvan care a trebui să se obișnuiască și cu schimbare de paradigmă legată de transparență.
“Când ești propriul antreprenor, poți jongla cu lucrurile prin companie, cum se știe că unii antreprenori mai fac ca să taie din impozite. Într-o companie listată, transparența este obligatorie. Dar nu este ceva atât de dureros, pentru că noi eram profitabili și suntem și acum chiar dacă am investit foarte mult în extindere. Anul trecut am sărit de 300.000 de tranzacții”, conchide omul de afaceri pentru care bursa a însemnat, în plus față de bani de investit, și unele cunoștințe care se reflectă acum în business. Totodată, spune Găvan, odată cu listarea, a crescut și interesul furnizorilor față de companie, aceștia fiind dornici să ofere condiții mai bune.
Cu ce vine listarea la pachet
“Bursa mi-a adus plus de experiență atât mie, ca antreprenor, cât și companiei. Spre exemplu, am învățat să negociem mai bine cu furnizorii”, mai spune fondatorul MAM Bricolaj despre efectele listării la bursă.
Având deja în spate experiența listării și a unui an de companie deschisă, Găvan crede că succesul la bursă vine dacă antreprenorul se pregătește bine înainte.
“Bursa, brokerii, ASF nu pot face nimic (să simplifice lucrurile n.red.). Este necesar ca lucrurile să fie filtrate foarte bine pentru ca investitorii să nu se simtă înșelați. În schimb, antreprenorul care vrea la bursă trebuie să își facă foarte bine temele înainte, împreună cu brokerul. Ar putea chiar să se consulte cu doi brokeri, să vadă mai multe puncte de vedere. În plus, compania trebuie să fie neapărat profitabilă și să prezinte interes pentru investitori. Este important să aibă perspective bune în piață. Dacă ai o firma care repară piane, nu investește nimeni. Nu știi câte piane se vor vinde în următorii 50 de ani, dar case se vor mai face, gadgeturi se vor vinde. Industria în care activezi trebuie să fie de viitor”.
Cum îți vinzi acțiunile către investitori
În ceea ce privește motivele pentru care investitorii sunt atrași sau nu de o companie, Găvan crede că sunt foarte importante ideea de afaceri și persoana care deține compania.
“Am aflat ulterior că investitorii scotocesc pe internet despre antreprenor. Istoricul acestuia trebuie să fie curat. Să își fi plătit dările la timp, să nu fie țepar, să nu fi avut conturile blocate, diverse procese cu statul sau alți antreprenori. Pachetul antreprenor plus poveste vinde foarte bine. Contează mai puțin rezultatele financiare la momentul listării, cât planurile de viitor și onestitatea cu care se prezintă antreprenorul”.
Retailerul de materiale, accesorii pentru mobilier și electrice MAM Bricolaj deține trei magazine în București: Luică (Berceni), Morarilor (Pantelimon) și Ghencea. Compania a raportat o cifră de afaceri de 24,9 milioane de lei la încheierea primului semestru al 2021, cu 47,7% mai mare decât în perioada similară a anului trecut. Din luna ianuarie a acestui an, MAM Bricolaj este listat la Bursa de Valori București, sub simbolul MAM.