Antreprenori la bursă. Horia Cardoș, Agroland Business System: Vrem pe piața principală VIDEO

Agroland Business System, care deține cea mai mare rețea de magazine agricole din România, vizează listarea acțiunilor sale pe piața principală a Bursei de Valori București. Horia Cardoș, fondatorul companiei, a anunțat în cadrul unui podcast susținut de Economica planurile sale legate de bursă și de expansiunea regională.
Ion Dobreanu - joi, 24 feb. 2022, 22:02
Antreprenori la bursă. Horia Cardoș, Agroland Business System: Vrem pe piața principală VIDEO

Agroland Business System, grup antreprenorial românesc de retail, agricultură și alimentație, care deține cea mai mare rețea de magazine agricole din România, are planuri de expansiune în regiune și mizează în continuare pe aportul investitorilor de la bursă pentru finanțarea afacerii.

Compania vrea să își listeze acțiunile pe piața principală a Bursei de Valori București, în viitorul apropiat, după ce, în martie 2021, s-a listat la Bursa de Valori București, pe piața AeRO, la aproape nouă luni de la momentul listării primei sale emisiuni de obligațiuni. În data de 6 martie 2020, la început de criză sanitară, când bursele se prăbușeau, oferta de obligațiuni a Agroland Business System a fost subscrisă în primele ore ale zilei. Compania a strâns atunci de la investitori 8 milioane de lei, plasamentul fiind închis anticipat, și a reușit astfel să cumpere cantități mari de marfă cu bani cash, în avans, ceea ce i-a oferit reduceri mari de la furnizori și a creat premisele celui mai bun an financiar al companiei: Agroland Business System a raportat o cifră de afaceri de 165,3 milioane de lei în 2020.

“Planul nostru inițial, chiar înainte să facem emisiunea de obligațiuni, a fost să ajungem pe piața reglementată și este în continuare planul nostru. Acum suntem într-o fază de repetiție cu costume. Încercăm să ne pregătim cât mai bine pentru acel pas”, a declarat Horia Cardoș într-un podcast susținut de Economica și realizat de Victor Stănilă, avocat specializat pe piața de capital.

“Cumva am convenit ca emisiunea de obligațiuni să fie ca un antrenament pentru noi. Să intrăm cumva în rigorile pieței de capital, ale raportărilor și ale guvernanței. Era cumva și mai rapid (decât o emisiune de acțiuni n.red). Experiența ne-a fost utilă atât la nivel de comunicare cu exteriorul, cât și în departamentul financiar contabil. A fost o perioadă de câteva luni care ne-a disciplinat”, a mai declarat antreprenorul care crede că agricultura, inclusiv investițiile în produse cu plus valoare mare, sunt extrem de profitabile.

Agricultura poate fi un domeniu extrem de profitabil

“Văd agricultura și sectorul de care se ocupă Agroland Agribusiness ca și un sector extrem de dinamic, profitabil în primul rând pentru companiile care fac lucrurile așa cum trebuie. Agricultura poate avea un parcurs fantastic și nu vorbesc doar despre producția de cereale. Foarte curând sperăm să fim relevanți și pe zona de producție alimentară”, mai spune Cardoș care nu intenționează să facă exit din compania pe care a fondat-o, dar intenționează să aibă câte o majorare de capital în fiecare an, cu scopul de a acumula resurse. În plus, vrea să treacă la un management asigurat de un consiliu de administrație.

“Voi supune adunării generale de la sfârșitul lunii aprilie înființarea unui bord care să ne ajute în conducerea companiei. Simt că pentru a trece de 100 de milioane de euro cifră de afaceri, după care de 200 de milioane de euro am nevoie de oameni capabili alături de care să ducem viziunea noastră la un alt nivel. O să trecem la Consiliu de Administrație. Avem nevoia de expertiza unor oameni care vin din business-uri mai mari să ne ajute să fim un business relevant nu doar în România”, mai anunță Cardoș.

“Față de 2019 suntem deja o altă companie și peste doi ani vom fi o altă companie mai mare, mai dinamică, mai profitabilă și mai relevantă nu doar în România ci și la nivel regional”, conchide acesta.

Investiții în agtech.

Tot legat de extinderea pe piața europeană, Agroland și-a manifestat încă de anii trecuți interesul în zona de agritech, înființând, alături de Ascendis, un incubator pentru inovație în agrcultură. Retailerul a finanțat cu câte 10.000 de euro și a oferit împreună cu Ascendis consultanța necesară pentru ca patru start-upuri să-și poată dezvolta produsele. Două dintre ele sunt aproape de a-și lansa prototipurile- o aplicație ce recunoaște cu ajutorul telefonului mobil bolile la plante și un robot care poate înlocui munca manuală în producerea de răsaduri și care costă mult mai puțin decât oferta de pe piețele din Vest. Acolo, un robot similar costă 30-40.000 de euro. “Vrem să facem ca startup-uri din România să fie relevante la nivel global. Domeniu agtech este la început peste tot în lume și pornim practic cu aceleași șanse cu cei din SUA sau vestul Europei”.

De la retail la producție

În ceea ce privește planurile imediate, compania va finaliza în câteva săptămâni modernizarea unei ferme de reproducție păsări de pe platforma Mihăilești pe care a preluat-o de la Avicola București și care a necesitat investiții de aproximativ 1 milion de euro. De asemenea, va extinde și capacitatea fermelor de producție de ouă. Compania va profita astfel de contextul actual al pieței în care prețurile în industria alimentară sunt sus. “Partea de producție reprezintă tot mai mult din business-ul nostru care în contextul unei fluidități pe zona de producție de cereale și de alimente unde suntem foarte bine poziționați. Când spun fluidități mă refer atât la creșterea prețurilor la materia primă cât și la produsul finit. Noi, spre exemplu, producem ouă de consum la care prețurile au crescut cu 30%  în ultimele luni și vor mai crește. Suntem pregătiți să profităm de acest context. Suntem pregătiți atât din punct de vedere al oamenilor cât și financiar ca să profităm de toate oportunitățile care apar”, mai spune Horia Cardoș.

Cât despre dezvoltarea lanțului de magazine, fondatorul Agroland susține că sunt unele probleme legate de întârzierea dezvoltatorilor, situație cu care se confruntă toată piața. Planul inițial al Agroland era să deschidă 12 magazine Agroland Mega în diverse parcuri comerciale, ca și anul trecut, dar acum, conform estimărilor pentru 2022, retailerul are în plan deschiderea a încă 10 noi magazine Agroland MEGA și vizează o cifră de afaceri dublă generată de acestea comparativ cu anul 2021. În plus, compania își propune să deschidă și alte 10 noi magazine tradiționale Agroland.

 

În 2021, Agroland a inaugurat, de fapt, cu patru magazine mai multe decât estimase la început.

În ceea ce privește performanța magazinelor în 2022, cele tradiționale vor contribui cu 60% la cifra de afaceri generată de această linie de business, iar cele din categoria MEGA, cu 40%. Obiectivul este ca în 2023, împărțirea să fie egală. De asemenea, Agroland vizează vânzări online de aproximativ 10 milioane de lei, o creștere cu 65% față de anul 2021. Pentru a atinge această cifră, compania va investi puternic în dezvoltarea platformei online, aceasta fiind un canal de vânzare complementar magazinelor fizice prin care pot fi atrași noi clienți.

Per total, Agroland Business System estimează pentru 2022 o cifră de afaceri de 241 milioane de lei în 2022, EBITDA de 20,7 milioane de lei și un profit net de 13 milioane de lei. Compania are în vedere investiții totale de aproximativ 17 milioane de lei pe parcursul acestui an în dezvoltarea tuturor liniilor de business.

Citește și

 

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...