Antreprenorii români care “atacă” Austria. Un lanț românesc de magazine cu branduri sustenabile și independente se pregătește să deschidă un pop-up store în Viena

Lanțul de magazine OTOTO, creat de familia Simiuc, de care se leagă numele FruFru, și de Ana Tănasă și Radu Stanciu, doi antreprenori aflați la primul business, își va exporta în acest an conceptul și peste granițe. Compania va inaugura în primăvară un Pop-up Store în Viena și pregătește intrarea în online. Retailerul, care a deschis prima unitate în 2021, mizează pe afaceri de 2 milioane de euro în 2022 și va ajunge pe break even cu cele trei magazine ale sale la începutul anului viitor.
Alina Stanciu - mar, 03 ian. 2023, 22:02
Antreprenorii români care “atacă” Austria. Un lanț românesc de magazine cu branduri sustenabile și independente se pregătește să deschidă un pop-up store în Viena

Lanțul de magazine OTOTO, în care se vând exclusiv branduri sustenabile și independente și care includ și o zonă de cafenea, a generat anul acesta un business de aproximativ 2 milioane de euro, cu peste 160% față de anul trecut și are planuri importante de expansiune și pentru anul viitor. Compania, care operează momentan trei magazine în capitală și un pop-up store în Timișoara, și-a propus pentru 2023 lansarea magazinului OTOTO online, deschiderea de noi spații în România, dar și peste granițe.

„Creșterea este datorată, în primul rând, deschiderii magazinului nou, cel din Dorobanți, dar și închegării comunității OTOTO – tot mai mulți oameni ne vizitează magazinele zilnic și au parte de experiențe pozitive. Avem o paletă largă a tipologiei clienților.

În primul rând, oamenii care ne vizitează sunt interesați de sustenabilitate, de a cumpăra produse cât mai sănătoase, naturale și prietenoase cu mediul, dar și cei care vor să sprijine brandurile locale și independente, specialiștii din domenii creative (de la artă, design, arhitectură etc.). Magazinele OTOTO sunt, de asemenea, o destinație ideală de cumpărături săptămânale și pentru familiile cu copii, interesate de un stil de viață sănătos.(…) Recent am deschis un pop-up store în Timișoara și în viitorul apropiat ne gândim la: Cluj-Napoca, Iași, Sibiu, Oradea și Brasov, dar și în orașe din Austria sau Germania.

Mai mult, în primăvara anului viitor (2023, n.r.) vom avea inclusiv un Pop-up Store în Viena. Pentru anul viitor (2023, n.r.), ne-am propus lansarea magazinului OTOTO online, și deschiderea de noi spații în locurile unde ar fi relevant pentru comunitățile respective, indiferent de zonă”, a declarat pentru Economica Raluca Simiuc, Cofondator și Brand & Communication Manager OTOTO.

Potrivit acesteia, investiția de până acum în cele trei magazine ( Piața Amzei, Victoriei – care are și un etaj cu haine produse de branduri sustenabile din materiale sustenabile – și Dorobanți) s-a situat în jurul a 1 milion de euro. Suma a fost direcționată atât către construirea unei experiențe unice și complete pentru clienții, cât și pentru suportul brandurilor care vând în aceste magazine și al comunității.

Primul magazin, situat în zona Piața Amzei din Capitală, deschis în februarie 2021 în plină pandemie, a intrat pe break-even chiar la sfârșitul anului 2021, iar celelate ar urma să intre pe profit din primăvara lui 2023.

„Oamenii care ne trec pragul și care sunt mulțumiți de ceea ce găsesc la noi și de modul în care se simt le recomandă și cunoscuților magazinele OTOTO – astfel că numărul clienților noștri este într-o continuă creștere, ceea ce se reflectă și în indicatorii financiari”, mai spune Simiuc.

În cele trei magazine  se află peste 300 de branduri curatoriate din România și din Europa, din categorii precum: alimente și băuturi (ceaiuri, ciocolata, gustări, alimente pentru copii), îngrijire personală și a casei, accesorii etc. De asemenea, magazinul situat pe Calea Victoriei are și un etaj întreg ce găzduiește articole de modă și accesorii realizate din materiale sustenabile, atât locale, cât și internaționale (de la branduri precum FREITAG, Patagonia, VEJA, Armed Angels, Dedicated, Brava, MUD Jeans, și multe altele)

„Atunci când selectăm brandurile pe care le expunem în magazinele OTOTO, ne uităm ca acestea să îndeplinească o serie de criterii, printre care: branduri care nu fac un compromis între design și grija pentru oameni și planetă; branduri naturale, organice, plant-based, cu etichetă curată și sustenabile; branduri create în mod responsabil, cu o importantă componenta umană; branduri autentice, oneste și îndrăznețe, branduri care să aibă o poveste ce poate fi spusă de oamenii pasionați care se află în spate”, explică Raluca Simiuc.

În ceea ce privește selecția brandurilor românești, în număr de aproximativ 100 în momentul de față, Simiuc spune că provocarea poate veni din faptul că, unele branduri fiind încă la început de drum, le descoperă mai greu.

„Săptămânal primim cereri din partea brandurilor care vor să fie prezente în magazine”.

Cât despre brandurile externe, în portofoliu  există branduri europene din țări precum: Germania, UK, Austria, Polonia, Italia, Spania, Belgia, Letonia, Estonia, Franța, Lituania, Olanda, Irlanda, Slovenia și Danemarca.

„Conceptul OTOTO este, mai exact, o platformă ce găzduiește branduri frumoase, sustenabile și independente, și unde, în același timp, accentul cade pe experiența oferită celor ce ne trec pragul (întregită de cafeaua de specialitate și atmosfera caldă a magazinelor). Așadar, noi curatoriem și le oferim clienților noștri o selecție de produse care respectă valorile ce au ghidat echipa din spatele OTOTO încă de la început (respect, grija pentru mediu și oameni, alegerile conștiente, adoptarea unui stil de viață sănătos etc.)”.

În japoneză, OTOTO înseamnă „fratele mai mic” și face referire la relația cu brandurile pe care retailerul le reprezentă și le admirăm.

Echipa OTOTO este alcătuită din: Mihai Simiuc, care a construit FRUFRU și Urban Monkey, Raluca Simiuc, care are o experiență de peste 20 de ani în marketing și dezvoltarea de branduri de lifestyle, Ana Tănasă și Mihaela Simiuc, care au fost parte din povestea  FRUFRU încă de la început, și Radu Stanciu, care are o experiență de peste 30 de ani în HoReCa în corporație, și care și-a dorit dintotdeauna să deschidă o cafenea.

Te-ar mai putea interesa și
Marcel Ciolacu: Planul pentru reducerea deficitului va fi mai întâi prezentat coaliției și după aceea va fi trimis la COmisia Europeană
Marcel Ciolacu: Planul pentru reducerea deficitului va fi mai întâi prezentat coaliției și după aceea va fi trimis la ...
Preşedintele Partidului Social Democrat Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă, la Cornu, că ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, nu i-a prezentat încă planul de măsuri pentru reducerea......
Autoritățle americane și-au dat acordul pentru ca gigantul american BlackRock să poată prelua pentru 12,5 miliarde de dolari compania Global Infrastructure Partners
Autoritățle americane și-au dat acordul pentru ca gigantul american BlackRock să poată prelua pentru 12,5 miliarde de ...
Comisia Federală de Reglementare a Energiei din Statele Unite a aprobat vineri tranzacția prin care fondul american de ...
Chrysler va rechema în service aproximativ 1,2 milioane de mașini din SUA din cauza unei probleme la sistemul ABS
Chrysler va rechema în service aproximativ 1,2 milioane de mașini din SUA din cauza unei probleme la sistemul ABS
Marca de automobile Chrysler, deținută de grupul Stellantis, recheamă aproximativ 1,2 milioane de vehicule din SUA din ...
Goldman Sachs se așteaptă ca OPEC+ să-și crească producția începând cu luna decembrie
Goldman Sachs se așteaptă ca OPEC+ să-și crească producția începând cu luna decembrie
Banca americană Goldman Sachs a anunțat vineri că și-a ajustat estimările privind producția de petrol realizată de ...