Antreprenorii străini invadează Germania

Aproape fiecare a treia firmă nou-înfiinţată în Germania aparţine unui străin. Antreprenorii vin, cu precădere, din Europa de Est. Mai ales polonezii preferă să lucreze pe cont propriu.
Economica.net - joi, 05 apr. 2012, 06:43
Antreprenorii străini invadează Germania

O hală de producţie spaţioasă. Mult prea mare pentru cele câteva utilaje din încăpere. Doi angajaţi manipulează cu grijă o piesă mare din material plastic. Şeful firmei, Artur Wasilewski, verifică produsul finit. În urmă cu trei ani, bărbatul de origine poloneză şi-a înfiinţat propria firmă în localitatea Bad Honnef, nu departe de Bonn. A ales să-şi desfăşoare activitatea în Republica Federală fiindcă a dorit ca produsele sale să poarte eticheta „Made in Germany”, scrie Deutsche Welle

„Calitatea germană este foarte apreciată în întreaga lume. Nicio companie străină n-ar face comenzi la o firmă poloneză”, povesteşte, uşor iritat, bărbatul de 44 de ani. În schimb, niciun client nu ştie că Wasilewski nu este neamţ get-beget. Firma este înregistrată şi funcţionează în Germania, iar şeful de la relaţii cu clienţii este german.
Cam 20 de kilometri la nord-vest de Bad Honnef, în fosta capitală federală Bonn, Roman curăţă o casă cu două etaje. Firma sa a realizat finisajele întregii clădiri. Şi Roman este polonez. S-a stabilit în Germania acum opt ani şi s-a înregistrat ca persoană fizică autorizată. Între timp, firma sa are opt angajaţi. „Aici, pentru aceeaşi muncă depusă, câştig de trei ori mai mult ca în Polonia”, spune bărbatul în vârstă de 50 de ani.

Roman şi Artur Wasilewski sunt doar doi din sutele de mii de antreprenori străini din Republica Federală. Conform unui studiu al Ministerului Economiei, în 2009, în Germania existau 130.000 de firme cu patroni străini. În urmă cu patru ani, numărul acestora era de aproximativ o sută de mii. Majoritatea vine din estul Europei, cu precădere din Polonia. Acum câţiva ani, în fruntea acestui clasament se situau turcii şi italienii.

Polonia a aderat la UE acum opt ani. Cu toate acestea, cetăţenii polonezi aveau nevoie de un permis de muncă pentru a putea lucra în Germania. În lipsa unui contract de muncă, singura lor posibilitate de a câştiga bani în Germania era înfiinţarea unei firme sau prestarea de servicii ca persoană fizică autorizată. Chiar dacă în prezent polonezii nu mai întâmpină nicio oprelişte birocratică în ţara vecină, plăcerea de a-şi conduce propria afacere nu a pierit.

Din informaţiile Ministerului Federal al Economiei, nu numai originea antreprenorilor străini s-a schimbat, ci şi domeniul de activitate. Tendinţa imigranţilor de a investi în comerţ şi alimentaţie publică a scăzut. Mai nou, străinii preferă sectorul serviciilor şi, parţial, construcţiile.

Mulţi întreprinzători polonezi au muncit la negru ani de zile în Republica Federală, mai ales pe şantiere – susţine Roman. „Dar şi-au dorit să intre în legalitate, aşa că au profitat de prima şansă care li s-a oferit”, adaugă el. În prima fază, aproape toţi s-au înregistrat ca persoană fizică autorizată. Unii au reuşit, iar acum au firme în toată regula, cu mulţi angajaţi şi comenzi consistente.

Artur Wasilewski, patronul firmei din Bad Honnef, are numai patru angajaţi şi planuri îndrăzneţe. Şi-ar dori ca în hala de producţie să se lucreze în două schimburi, cu câte zece angajaţi pe tură. În curând afacerea sa se va extinde: „Nu numai că voi crea noi locuri de muncă, dar voi colabora şi cu parteneri germani”, spune el mândru.
În vreme ce familia lui Wasilewski s-a stabilit definitiv la Bad Honnef, Roman pendulează între Germania şi Polonia. La fiecare două săptămâni îşi vizitează soţia şi fiica, aflate în oraşul Posen, la 800 de kilometri depărtare de Bonn. 

Te-ar mai putea interesa și
Parlamentul sud-coreean a votat în unanimitate demiterea președintelui interimar Han Duck-soo
Parlamentul sud-coreean a votat în unanimitate demiterea președintelui interimar Han Duck-soo
Parlamentul din Coreea de Sud a votat vineri, în majoritate, pentru demiterea preşedintelui interimar Han Duck-soo, acuzându-l că a "participat activ la insurecţie" după încercarea eşuată a......
A doua companie aeriană care renunță la Brașov: FlyLili suspendă zborurile din 10 ianuarie. Motivul: număr scăzut de pasageri
A doua companie aeriană care renunță la Brașov: FlyLili suspendă zborurile din 10 ianuarie. Motivul: număr scăzut ...
Compania aeriană FlyLili a anunțat că din 10 ianuarie va suspenda temporar toate zborurile de pe aeroportul din Brașov.
Forțele ucrainiene ar fi capturat un soldat nord-coreean rănit
Forțele ucrainiene ar fi capturat un soldat nord-coreean rănit
Forțele ucrainene au capturat un soldat nord-coreean rănit care a fost trimis să sprijine războiul Rusiei, a confirmat ...
Premierul Republicii Moldova cere firmelor să mute activitatea în timpul nopții, pentru a reduce consumul de energie în orele de vârf
Premierul Republicii Moldova cere firmelor să mute activitatea în timpul nopții, pentru a reduce consumul de energie în ...
Guvernul Republicii Moldova, țară care este deja în stare de urgență energetică, și care ar putea avea probleme și ...