Industria alimentară, imobiliarele şi beneficiarii de subvenţii, expuşi insolvenţelor, în 2014 – CITR

Companiile din domeniul alimentar, beneficiarii de subvenţii, dar şi proprietarii de spaţii comerciale, industriale şi de birouri, destinate închirierii, sunt printre cei care se vor confrunta anul viitor cu probleme financiare, potrivit Casei de Insolvenţă Transilvania (CITR).
Economica.net - lun, 09 dec. 2013, 10:23
Industria alimentară, imobiliarele şi beneficiarii de subvenţii, expuşi insolvenţelor, în 2014 -  CITR

Dintre cei mai expuşi în 2014 dificultăţiilor financiare vor fi producătorii din sectorul alimentar, precum şi beneficiarii de subvenţii sau de chirii, care se vor confrunta anul viitor cu situaţii de insolvenţă, se arată într-un comunicat al CITR.

„În sectorul alimentar companiile producătoare sunt prinse ca într-o menghină între furnizorii de cereale şi marii retaileri (key accounts), fiind veriga slabă în ambele relaţii. Pe partea de achiziţii, în condiţiile unor volatilităţi mari la preţul meteriilor prime (cereale, carne, lapte), stabilitatea businessului şi predictibilitatea acestuia sunt serios afectate. Pe partea de vânzări, contractele rigide şi taxele multiple duc marja comercială de multe ori în zone negative. În aceste condiţii, supraîndatorarea, specifică producătorilor care au investit, este gestionată doar prin eşalonări”, apreciază sursa citată.

Specialiştii CITR, consideră că probabil cele mai afectate companii vor fi cele care obţin venituri în urma închirierilor de spaţii comerciale (mall-uri), clădiri industriale, spaţii de birouri. Cele mai multe poiecte au fost dezvoltate în condiţii de boom imobiliar, cu costuri şi credite mari, cu previziuni privind veniturile viitoare (chirii), care astăzi nu mai sunt realiste.

„Chiriaşii din mall-uri sunt fie retaileri aflaţi în dificultate de a plăti chiria, fie magazine care atrag clienţii, dar care au chirii mici. În condiţiile în care comerţul on-line câştigă tot mai mult teren, iar pentru mare parte din populaţie consumul se limitează în continuare doar la coşul de bază, nu sunt de aşteptat perspective de redresare pentru retail. Prin urmare, nici şanse de majorare a chiriilor nu se întrevăd”, se mai arată în comunicat.

Anul următor va fi unul dificil şi pentru beneficiarii de subvenţii, care vor fi afectaţi în mare măsură din cauza întârzierilor la plată a subvenţiilor, un exemplu semnificativ fiind cel al certificatelor verzi. Chiar dacă se estimează perspective bune pentru sectorul agricol, întârzierile subvenţiilor au întotdeauna un impact imediat şi asupra costurilor şi asupra performanţei. Veniturile sunt afectate negativ, în timp ce costurile cresc, ca urmare a nerespectării termenelor de plată.

Conform previziunilor CITR, 2014 va fi un alt an dificil ca urmare a consumului în continuare scăzut, a accesului greoi la finanţare, dar şi a efectelor secundare generate de reglementările Basel III, cu referire la indicatorii de lichiditate ai sistemul bancar. Ajustările prudenţiale impuse vor avea un impact treptat asupra modului în care băncile gestionează creditele neperformante.

Te-ar mai putea interesa și
Creştere de 24% a numărului de firme radiate în primele 11 luni din 2024 – date ONRC
Creştere de 24% a numărului de firme radiate în primele 11 luni din 2024 – date ONRC
Un număr de 74.409 firme au fost radiate la nivel naţional, în primele 11 luni din 2024, cu 23,99% mai multe comparativ cu perioada similară din 2023, conform statisticilor Oficiului Naţional al......
Băncile mari din SUA ies din angajamentul “NetZero Banking Alliance”
Băncile mari din SUA ies din angajamentul “NetZero Banking Alliance”
Cinci dintre cele mai mari bănci din Wall Street s-au retras în ultimele săptămâni din NetZero Banking Alliance, o inițiativă ...
Echipa de rally-raid Dacia Sandriders, pe locurile 3, 6 și 16 după prologul Dakar 2025
Echipa de rally-raid Dacia Sandriders, pe locurile 3, 6 și 16 după prologul Dakar 2025
Prologul ediției din 2025 a raliului Dakar s-a încheiat astăzi după parcurgerea primilor kilometri din traseul total ...
Conflict diplomatic între Polonia şi Ungaria, la inaugurarea oficială a preşedinţiei poloneze a UE
Conflict diplomatic între Polonia şi Ungaria, la inaugurarea oficială a preşedinţiei poloneze a UE
Autorităţile poloneze au refuzat să-l invite pe ambasadorul Ungariei la gala de inaugurare oficială a preşedinţiei ...