Anul 2018 va fi greu dacă se elimină sistemul de reţinere la sursă a impozitului pe venit. Posibil să apară taxe noi – RBL

Economica.net
24 05. 2017
bani_4567943645975323586_33133200

Anul 2018 va fi unul greu din punct de vedere al încasărilor la buget, dacă se va merge pe eliminarea sistemului de reţinere la sursă a impozitului pe venit, iar acest gol ar putea fi acoperit prin introducerea unor impozite, măriri de taxe sau din controale fiscale foarte agresive, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de specialitate, Angela Roşca, membru în Consiliul director al Romanian Business Leaders (RBL) şi managing partner TaxHouse.

‘Ideea e că, per total, în 2016 bugetul de stat a fost practic alcătuit din TVA, impozit pe venit, impozit pe profit etc. Impozitul pe venit încasat clar pe 2016 a fost de 27 de miliarde de lei, adică circa 4% din PIB. Aici avem două semne de întrebare. Primul, legat de 2018, în sensul că prin eliminarea reţinerii la sursă, practic bugetul de stat ca şi flux de numerar, deci cei 27 de miliarde de lei nu vor mai fi încasaţi. O parte din ei, nu ştim cât, posibil 12,2 miliarde de lei (diferenţa dintre reducerea cotei unice de la 16% la 10%, n.r.) nu vor mai fi încasaţi niciodată, nici măcar în 2019. De asemenea, în 2019 apare din nou problema unei liste în primele 6-8 luni ale anului, urmând ca încasările trecute să se facă după 25 mai 2019. Anul 2018 va fi un an greu. Va fi anul în care, dacă se implementează acest sistem, la jumătatea anului va apărea o contrapondere undeva’, a afirmat Roşca.

Potrivit reprezentantei RBL, golul de venituri anticipat pentru 2018 ar putea fi acoperit prin introducerea unor impozite, măriri de taxe sau din controale fiscale foarte agresive.

‘O altă întrebare care se pune este: din ce va fi acoperit acest gol? E normal să ne întrebăm. Nu cumva acesta va fi acoperit dintr-un impozit progresiv, măriri de alte taxe, introducerea unor taxe noi sau din controale fiscale foarte agresive care să mărească chiar şi artificial nivelul încasărilor? Ne preocupă faptul că, în aceeaşi perioadă, există discuţii paralele şi despre mărirea cheltuielilor în sectorul bugetar, de o restructurare a sectorului bugetar şi, în paralel, vorbim şi despre o scădere de venituri, ceea ce induce pentru orice business o problemă de credibilitate şi de sustenabilitate. A doua problemă care ne preocupă este cea legată de costurile de administrare şi tehnice ale implementării unui astfel de sistem. Am cerut un studiu de impact şi am discutat cu guvernanţii în ce măsură se poate face şi un calcul al administrării unui astfel de impozit. Fireşte că vorbim despre cele 7 milioane de gospodării calculate de la nişte date statistice ale INS, dar care pot, în realitate, să fie diferite în funcţie de cum va fi efectiv definită o gospodărie’, a subliniat consultantul fiscal.

Reprezentanţi ai comunităţii de afaceri din România, precum şi cei ai asociaţiilor şi organizaţiilor de profil, participă miercuri la o conferinţă având ca temă modificarea sistemului de impozitare.