Anul agricol 2023 la final. Unde s-a plasat România între ceilalți mari producători europeni

În 2023, 11,6% din suprafața cultivată cu cereale și semințe oleaginoase din UE aparținea României care a produs 9% din cantitățile totale realizate de statele membre, urmare a randamentelor scăzute, potrivit unui ultim raport al Departamentului pentru Agricultură al SUA. Față de anul anterior, trendul este însă unul pozitiv.
Alina Stanciu - mar, 26 dec. 2023, 22:16
Anul agricol 2023 la final. Unde s-a plasat România între ceilalți mari producători europeni

Anul acesta fermierii români au produs 9% din cantitățile de cereale și semințe oleaginoase realizate de statele membre exploatând 11,6% din suprafețele din UE cultivate cu aceste plante, arată ultimele date ale USDA.

Deși față de media ultimilor cinci ani trendul este unul negativ, raportat la 2022, un an agricol foarte slab, cota României este în creștere.

Mai exact, datele Comisiei Europene indică pentru 2023 o pondere a cerealelor românești de 8,4% din totalul celor 268,7 milioane de tone cât a realizat UE. Ponderea a fost de 7% în 2022, 9,4% în 2021 și de 6,4% în 2020.

Raportat la media ultimilor cinci ani, producția de cereale a României a scăzut cu 11,3% pe fondul unei diminuări de 53% la sorg, 34,7% la ovăz, 34,2% la porumb.

De asemenea, dacă luăm în consierare culturile de oleaginoase și culturile proteice, România a generat anul acesta 13,2% din producția totală a UE de 32,6 milioane de tone, față de 11,4% cu un an în urmă, 15,1% în 2021 și 11,3% în 2020.

Față de media ultimilor cinci ani, producția de oleaginoase și proteice a României a crescut cu 0,15%.

Revenind la cereale, porumbul rămâne principala cultură de cereale din România, atât din punct de vedere al suprafeței, cât și al producției, urmat de grâu și orz. România este, de asemenea, cel mai mare producător de floarea-soarelui din UE și se află pe primele trei locuri în UE la producția de porumb, grâu și soia.

„Deși nu la fel de grav ca în 2022, condițiile meteorologice nefavorabile au limitat potențialul de refacere a culturilor în 2023. În general, se anticipează că România va recolta un volum cu 18% mai mare de cereale și oleaginoase, ceea ce este în concordanță cu media pe cinci ani”, mai spun analiștii USDA.

Te-ar mai putea interesa și
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Cei mai mulţi români care au votat în străinătate şi-au exercitat dreptul la vot în Germania. Economica.net vă prezintă topul ţărilor cu cele mai multe voturi. Datele sunt cele comunicate......
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat că doreşte "expansiunea" volumului de schimburi comerciale între Turcia ...
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor AEP
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor ...
Referendumul iniţiat de primarul general, Nicuşor Dan, în Capitală, a atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi ...
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iranul va purta vineri discuţii asupra programului său nuclear cu Franţa, Germania şi Regatul Unit, trei ţări care ...