Patru luni contabile scurse de la începutul anului găsesc investiţiile publice, între care investiţiile în străzi sunt declarate prioritare, cu un minus însemnat, faţă de cele făcute de guvern în aceeaşi perioadă a anului trecut.
Potrivit ultimei execuţii bugetare, publicată ieri, cheltuielile de capital ale guvernului, care înseamnă cheltuielile de investiţii făcute din bugetul de stat, sunt cu 6,4% mai mici decât anul trecut.
Situaţia este totuşi mult îmbunătăţită faţă de execuţia pe primul trimestru, care afişa un minus de 20% la investiţii.
Guvernul nu a ţinut să explice public acesastă evoluţie negativă. Şi lipseşte şi din raportul public asupra execuţiei bugetare. În care ministerul Finanţelor se mărgineşte să adune cheltuielile de capital şi cele din fonduri europene şi să afişeze sec o sumă nominală de 6,8 miliarde de lei.
Altfel, experţii Finanţelor n-au precupeţit efortul de a explica plusurile, cum e de exemplu cel de la cheltuieli de personal.
Vedeţi aici documentul care însoţeşte execuţia bugetară la patru luni.
“Anul 2019 este ‘Anul investiţiilor’, acestea vizând domenii precum infrastructura de transport, sănătate, construcţie de grădiniţe sau proiecte de dezvoltare locală”, sublinia Premierul Viorica Dăncilă la adoptarea bugetului pe 2019. A mai repetat acest lucru în diferite şedinţe de guvern, adăugând că infrastuctura de transport este un domeniu cheie.
Sumele care au fost alocate acestui tip de acţiuni ale statului se apropie de 50 de miliarde de lei în 2019, cu peste 15 miliarde lei faţă de anul anterior, bani programaţi. Ar totaliza 4,86% din PIB, fiind cel mai mare procent de după criză, investiţiile contând până acum în buget sub 3% din PIB. O situaţie a atenţiei acordate investiţiilor de fiecare guvernare de la Ponta încoace găsiţi aici.