O privire de ansamblu asupra pieței auto mondiale arată că 2020 a fost un an dezastruos. Cu toate acestea, în mai multe state de pe glob vânzările au crescut.
Știm deja că piața auto europeană a înregistrat anul trecut un recul de 24%. Conform lui Felipe Munoz, Global Automotive Analyst al companiei de cercetări de piață JATO Dynamics, și piața mondială a avut un recul important, de circa 13%.
Cu toate acestea, au existat și state în care vânzările de mașini au crescut. Printre acestea se numără cele din Taiwan (3%), Malawi (4%), Brunei (14%) sau Zimbabwe (21%). Cum mulți vor spune că aceste state au piețe insignifiante, iată și câteva care nu pot fi considerate piețe mici: Coreea de Sud a crescut cu 5%, Tunisia cu 6%, Egipt cu 10%, iar Kazahstan chiar cu 24%.
Dacă aceste rezultate pot fi considerate surprinzătoare într-un an afectat de pandemie, oare cum poate fi caracterizată atunci creșterea din Turcia? Conform Automotive Distributors Association (ODD) din statul de la sud de România, piața turcă a înregistrat în 2020 o majorare cu nu mai puțin de 57.6%!
Și, dacă nu aveți idee cât de mare este piața auto din Turcia să spunem că anul trecut au fost înmatriculate nu mai puțin de 772.788 de vehicule ușoare noi, dintre care 610.109 au fost autoturisme. Oficialii ODD notează chiar că „piața a avut nevoie de doar nouă luni pentru a depăși vânzările întregului 2019, când au fost vândute 479.000 de unități”.
Pentru comparație, în România au fost înmatriculate în 2020 doar 126.351 de autoturisme, în Belgia 431.491 unități, iar în Spania 851.211 unități. Doar Italia, Franța, Marea Britanie și Germania au reușit să depășească pragul de 1 milion de mașini înmatriculate.
Conform lui Felipe Munoz „există două motive principale care explică modul în care vânzările au crescut atât de mult într-un an turbulent precum 2020”. Cererea de automobile a crescut constant din luna iunie după ce dobânzile la credite au fost reduse substanțial atâtâ pentru clienți individuali și corporativi. Apoi, pe măsură ce lira turcească a pierdut teren în fața altor valute, unii clienți au decis să investească în mașini noi considerând că acestea își vor păstra mai bine valoarea.
În plus, speculând momentul, unii dealeri au vândut mașinile en-gros către alte companii creând astfel o penurie fictivă pe piață. Drept rezultat, pe lângă raportarea unor vânzări spectaculoase aceștia au încasat rapid sume importante, în timp ce „intermediarii” au putut revinde mașinile la prețuri speculative pentru că unii cumpărători au preferat să plătească mai mult decât să aștepte luni bune până la livrare.
– Noutăți motorizate: Premierele anului 2021 pe piața auto din România
– Piaţa auto din România a scăzut cu 22,6% în 2020. Vânzările de autoturisme „verzi” s-au dublat