Anunţ-şoc al FMI: Am greşit cu austeritatea în România
„Măsurile de austeritate au întârziat revenirea economică a României. Aceste măsuri au dus, însă, la evoluție prociclică accentuată, ceea ce a întarziat, practic, revenirea economică. Privind în urma, s-ar putea argumenta că ajustarea ar fi putut fi graduală, mai ales având în vedere datoria publică redusă”, potrivit documentului.
Austeritatea, oriunde s-a aplicat, de altfel, a întârziat revenirea economică, recunoaște Fondul. „S-a subestimat în mod semnificativ creşterea şomajului şi scăderea cererii interne odată cu consolidarea fiscală”. „Politica de promovare a austerităţii este posibil să nu fi reprezentat cea mai bună soluţie în cazul anumitor ţări pentru depăşirea dificultăţilor economice determinate de criza globală”, precizează analiză internă a FMI pe 2012.
Europarlamentarul PDL Theodor Stolojan a declarat, pentru România TV, că evaluarea nu vizează doar România în special. „Problema austerităţii s-a pus şi la Uniunea Europeană şi la FMI şi la Banca Mondială şi s-a spus foarte clar: cei care pot, nu au nevoie de austeritate, dar cei care nu se pot finanţa la costuri rezonabile, n-au încotro”, a spus Stolojan.
Acesta susţine că nu este o noutate faptul că austeritatea afectează revenirea la creşterea economică, fiind un fenomen normal atunci când este absolut necesară consolidarea fiscală. „Peste tot unde s-a aplicat austeritatea, a provocat o diminuare a activităţilor economice (…) Sigur, s-ar fi putut lua măsuri graduale, dar acestea cereau un efort suplimentar de finanţare”, a apreciat europarlamentarul PDL.