Iată o informare a Hidroelectrica trimisă clienților, care a ajuns în posesia noastră:
“Vă informăm că în perioada următoare SPEEH Hidroelectrica va desfășura ample operațiuni de implementare a unor noi softuri și de migrare a bazelor de date, care vor întrerupe temporar procesul de facturare, înregistrarea solicitărilor și reclamațiilor, precum și răspunsurile la cererile care se află în curs de procesare. Intervalul de derulare a acestor procese va fi 27.10.2022 – 10.11.2022.
În perioada indicată, activitatea de relaționare cu publicul a SPEEH Hidroelectrica SA se va desfășura în continuare conform programului afișat pe site-ul companiei. Dosarele depuse în această perioadă pentru contractarea serviciului de furnizare a energiei electrice vor fi procesate ulterior finalizării operațiunilor menționate.
Vă asigurăm că se depun toate eforturile necesare pentru reluarea serviciilor în cele mai bune condiții pentru dumneavoastră.
Vă mulțumim pentru înțelegere!”
De ce e nevoie de noi softuri
Hidroelectrica este cel mai mare și ieftin producător de energie electrică din România, controlat de stat. Compania are, de departe, cel mai bun preț al energiei pentru casnici (25 de bani/kWh preț al energiei active), preț ferm valabil pentru un an de contract. Din acest motiv, compania este asaltată de cereri de contractare, în special de la clienții casnici.
Compania ar putea să ajungă la borna de 500.000 de clienți casnici la finalul anului (ultimele relatări vorbesc despre 300.000 luna trecută), în condițiile în care are zilnic 5.000 de noi cereri. Este posibil ca, la finalul anului, pe partea de volume furnizate, Hidroelectrica să depășească doi dintre furnizorii mari, E.On și CEZ Vânzare.
Hidroelectrica nu este însă un furnizor “pursânge”, activitatea ei de bază fiind producția de energie și vânzarea pe piețe, deci nu a avut resursele necesare pentru a gestiona sute de mii de clienți. De aceea, procesul de contractare a mers destul de greu la început, iar cel de facturare merge destul de greu și acum – sunt relatări ale clienților care vorbesc despre întârzieri de cinci luni la emiterea facturilor.
Dacă pentru partea de contractare compania a reușit să implementeze o soluție online destul de accesibilă publicului larg și destul de eficientă, iată că acum compania își updatează din nou softurile pentru a gestiona mai eficient și procesul de facturare, printre altele.
Asta înseamnă însă, după cum ați citit din notificarea trimisă clienților, că timp de două săptămâni nu se vor putea încheia contracte noi de furnizare și nici nu se vor emite facturi, până când compania nu va finaliza upgrade-urile la sistemele informatice.
Hidroelectrica operează un număr de 209 centrale, cu o putere instalată totală de 6.482 MW. Acestora li se adaugă parcul eolian de la Crucea. Pentru acest an, compania și-a bugetat venituri totale de circa 7,4 miliarde de lei, la un profit de circa 3 miliarde, care va fi cu siguranță depășit. La șase luni, a avut un profit net de 2,6 miliarde de lei.
Citește și: