Anunț important pentru milioane de șoferi loviți de falimentul City Insurance: Francezii aduc bani pentru plata daunelor din RCA! Groupama, planuri substanțiale pentru România

Groupama, una dintre cele mai mari societăți de asigurare din România și unul dintre cei mai buni plătitori în caz de daună, are planuri importante pentru zona RCA, după ce City Insurance a luat drumul falimentului. Compania revine pe piață după mai mulți ani de "conservare" și își majorează capitalul pentru a susține dezvoltarea din viitor, au arătat, pentru Economica, reprezentanții Groupama.
Şerban Buşcu - lun, 17 ian. 2022, 22:02
Anunț important pentru milioane de șoferi loviți de falimentul City Insurance: Francezii aduc bani pentru plata daunelor din RCA! Groupama, planuri substanțiale pentru România

Vești bune pentru șoferii din România, după falimentul City Insurance, cel mai mare asigurător local. Mai multe firme, inclusiv dintre cele care fac parte din mari grupuri internaționale, se mișcă pe piață, în timp ce creșterile de preț par a se fi temperat, după raliul de 30-40% în medie marcat imediat după prăbușirea fostului lider.

Una dintre aceste firme este și Groupama, unul dintre marile nume pe plan local și o companie recunoscută ca bun plătitor în caz de daună.

Schimbările din piața RCA au determinat o creștere semnificativă a vânzărilor de polițe de asigurare obligatorie de Răspundere Civilă Auto pentru Groupama, începând cu luna septembrie 2021. Acest aspect, dar și estimările de creștere a subscrierilor în anii următori, au determinat necesitatea de consolidare a fondurilor proprii eligibile să acopere necesarul de capital, pentru a ne asigura că rata de solvabilitate este nu doar cea necesară, ci are o marjă care să ne asigure că această dezvoltare este sustenabilă și prudentă. Angajamentul Groupama este pe termen lung, întodeauna sub semnul responsabilității față de clienți, parteneri și echipa noastră.  Astfel, în decembrie anul trecut, am luat decizia contractării unui Împrumut Subordonat de la Grupul din care facem parte, în valoare de 18,7 milioane Euro, măsură dublată de adaptarea programului de reasigurare pentru portofoliul RCA actual.  În ceea ce privește planurile pentru anul acesta, rămânem orientați către calitate la prețul corect și continuitate pentru clienții noștri. Vom continua dinamica bună pe care am văzut-o în 2021 și vizăm o creștere profitabilă, peste creșterea pieței.”, au declarat, pentru Economica, reprezentanții companiei franceze.  Groupama este unul dintre cei mai mari asigurători din România, cu Prime Brute Subscrise (PBS), ce au atins probabil 1,2 miliarde de lei la finalul lui 2021. Prezența ei pe piața RCA a fost însă una aproape insesisabilă în ultimii ani, pe fondul prețurilor foarte mici ale City Insurance, imposibil de bătut în condiții de profitabilitate și plată în condiții normale a daunelor.

Falimentul City Insurance are părțile sale bune: Piața arată mai diversificat decât a fost vreodată după falimentele Astra și Carpatica. Cu excepția Generali și a firmelor din VIG, care nu primesc acord de la Viena, toate firmele autorizate să vândă sunt în piață. Un jucător nou a venit pe final de 2021 și are deja 2%

Piața RCA dă semne de diversificare mult mai puternice decât înainte de falimentul City Insurance. Dacă Euroins a luat locul City pe primul loc în top, așa cum era de așteptat având în vedere profilul tradițional al companiei, sub prima poziția sunt mișcări mai importante decât am mai vazut vreodată după 2015-2016, când începea hegemonia City Insurance, în contextul falimentelor Astra și Carpatica.

De atunci și până acum, cu excepția Euroins și binențeles a City Insurance, doar Asirom a avut o perioadă relativ scurt când a apăsat tare pe padala RCA, cu rezultate care au dus la îndepărtarea conducerii de atunci, în frunte cu președintele Juraj Lelkes. Poate si pierderile venite după perioada aceea de boom, au făcut ca Vienna Insurance Group (VIG), acționarull majoritar al Asirom și Omniasig, să fie acum extrem de reticent în ceea ce privește relansarea vânzărilor de RCA. Dacă Asirom mai mișcă, pe fondul unei atitudini ceva mai independente a președintelui Cristian Ionescu, Omniasig aproape că nu mai contează în zona RCA, cel puțin momentan, arată surse din piață și datele de vânzări consultate e noi.

Cealaltă societate care stă cât poate de departe de piață este Generali, dar în acest caz nici nu au existat așteptări. În rest, toate societățile cotează la prețuri care le permit să vândă. Grawe a urcat mult în ultima vreme și va trebui, cel mai probabil, să aducă la rândul său o majorare de capital, având în vedere și dimensiunile sale reduse în comparație cu concurența. Sursele noastre indică că va fi vorba despre aproximativ 10 milioane de euro în plus, bani pentru a garanta plata daunelor.

Allianz Țiriac, probabil cea mai solidă, dinamică și inovativă societate de asigurări de la noi, nu face un scop din RCA, dar rămâne interesată și vinde la niveluri care, după datele noastre, o plasează undeva la 6-8% din piață, așa cum anticipa Economica încă înainte de falimentul City Insurance, iar Groupama, așa cum vedem apasă pe pedala de accelerație. 

Se menține, defapt, trendul pe care s-a intrat încă din prima lună de după falimentul City Insurance și pe care Economica l-a sesizat la vremea respectivă.

Mai mult, finalul lui 2021 a venit cu o altă veste bună. În piață a intrat și Axeria, noua formă în care activează cei din spatele companiei Watford, care a ieșit din piața locală după Brexit.

După cum am anunțat la vremea respectivă, Axeria are cotații bune, fiind cea mai ieftină opțiune pentru o categoria largă de șoferi.

AICI despre prețurile Axeria și categoriile de șoferi pe care le țintește cu precădere, ducând la scăderea cotațiilor

Datele de vânzări analizate de Economica arată că în prezent Axeria controlează deja 2-3% din vânzările intermediarilor, ceea ce înseamnă un procent foarte bun pentru nici o lună de activitate. Oricum, ținta francezilor este undeva la 3-5%, cel puțin pentru prima perioadă.

Te-ar mai putea interesa și
Polonia va adăuga firme de media și telecomunicații pe lista companiilor de importanță strategică
Polonia va adăuga firme de media și telecomunicații pe lista companiilor de importanță strategică
Polonia a decis să includă mai multe firme din media şi telecomunicaţii pe lista companiilor de importanţă strategică, ceea ce înseamnă că nu pot fi preluate fără aprobarea specială a......
Iohannis spune că va invita partidele la consultări când va exista o propunere de premier
Iohannis spune că va invita partidele la consultări când va exista o propunere de premier
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că va invita partidele la consultări la Palatul Cotroceni când va exista ...
Comisia Europeană va introduce etichete ale emisiilor avioanelor care zboară în Europa sau în afara ei
Comisia Europeană va introduce etichete ale emisiilor avioanelor care zboară în Europa sau în afara ei
Comisia Europeană a adoptat, azi, un regulament de instituire a unei etichete a emisiilor generate de zboruri (FEL), care ...
Mario Iorgulescu, condamnat de 8 ani și 8 luni de închisoare de Curtea de Apel București. Decizia este definitivă
Mario Iorgulescu, condamnat de 8 ani și 8 luni de închisoare de Curtea de Apel București. Decizia este definitivă
Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat miercuri pe Mario Iorgulescu la opt ani şi opt luni închisoare cu executare pentru ...