Important pentru sute de mii de români. Cât taie ANAF din datorii, după amnistie. Caz concret. Sumele sunt semnificative

09 10. 2024
amnistie fiscala

Peste 800.000 de români pot beneficia de reduceri ale sumelor datorate pentru taxe, impozite sau contribuții în cadrul amnistiei fiscale. ANAF a început deja procedurile concrete trimițând scrisori către datornici. Economica a analizat un caz concret, care arată că tăierile sunt notabile. În speța analizată de noi este vorba de o reducere de peste o treime din datorie. Mai exact, este vorba despre un cetățean care deșine o microîntreprindere și plătește, pentru dividendele încasate, CASS, contribuția pentru sănătate. Potrivit legii actuale, această contribuție a fost de 7.200 de lei, aferentă anului trecut. Pentru că nu a achitat la timp această datorie, respectiva persoană a primit de la ANAF o scrisoare în care i se propune, în baza amnistiei, să achite doar 5.400 de lei pentru a o închide. Așadar, un discount de peste 33%.

Românii pot beneficia de amnistia fiscală, Ordinul (5521/2024) privind procedura de aplicare fiind publicat în Monitorul Oficial. Dacă în cazul firmelor se șterg doar dobânzile și penalitățile, în ceea ce privește persoanele fizice dispare o parte din datorie (adică din impozit și contribuții datorate).

Poşta a început distribuirea a peste 800.000 de scrisori de informare cu privire la amnistia fiscală, conform Convenţiei încheiate cu Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), informează Compania Naţională „Poşta Română” S.A. (CNPR).

Potrivit sursei citate, prin intermediul Poştei Române, contribuabilii vor mai primi la domiciliu modelul „Notificării privind intenţia de a beneficia de anularea unor obligaţii bugetare” şi modelul „Cererii privind anularea unor obligaţii bugetare”.

În plus, curierii poştali vor prelua de la domiciliul contribuabilului plicul care conţine „Notificarea privind intenţia de a beneficia de anularea unor obligaţii bugetare” şi vor expedia acest document către organul fiscal central competent.

„Poşta Română va putea încasa prin mijloacele legale de plată, la domiciliul fiscal al contribuabilului sau la oficiul poştal, sumele aferente obligaţiilor bugetare ce trebuie achitate în vederea accesării facilităţilor fiscale prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 107/2024, în cazul contribuabililor care optează pentru plata acestor obligaţii în numerar sau prin intermediul cardurilor bancare”, se arată în comunicat.