Institutul de Statistică (Destatis) a anunţat că în 2024 salariile reale – diferenţa între creşterea salariilor nominale şi inflaţie – au crescut cu 3,1%, cel mai ridicat de când se publică aceste date, în 2008, scrie Agerpres.
Salariul mediu brut a crescut anul trecut cu 5,4%, marii angajatori din Germania negociind noi acorduri colective de muncă şi oferind compensaţii pentru a contrabalansa efectele inflaţiei ridicate din 2022 şi 2023. În 2024, inflaţia a scăzut la 2,4%.
În trimestrul patru din 2024, salariile reale au crescut cu 2,5%, pentru al şaptelea trimestru consecutiv.
Conform calculelor Fundaţiei Hans Böckler Foundation, salariile reale în Germania rămân sub nivelul din 2019, înaintea pandemiei.
Remuneraţiile ridicate au dus anul trecut la o creştere peste medie, de 7,8%, a salariilor nominale pentru angajaţii cu cele mai mici venituri din Germania. Potrivit studiilor, femeile au câştigat în medie cu 5,8% mai mult în 2024, comparativ cu 5,3% în cazul bărbaţilor.
În pofida majorărilor salariale, perspectivele pe piaţa muncii din Germania nu sunt încurajatoare, cea mai mare economie europeană redresându-se cu greu după doi ani de recesiune.
Indicele privind rata angajării realizat de IAB a scăzut în februarie pentru a şasea lună consecutiv, la 98,3 puncte.
„Rata şomajului va continua să crească şi rata angajării va stagna. Agenţiile de ocupare a forţei de muncă sunt îngrijorate de evoluţiile din acest an”, a apreciat Enzo Weber, expert IAB.
Angajatorii germani speră la o formare rapidă a noului Guvern şi la adoptarea de măsuri pentru spijinirea economiei şi reducerea birocraţiei.
Românii sunt cea mai mare minoritate provenită dintr-un stat UE, în Germania, potrivit datelor publicate de Biroul Federal de Statistici al Germaniei.
Aproape 1,1 milioane dintre cei cu istoric migraționist în Germania au origini în România. Cinci procente, spun datele oficiale citate de Deutsche Welle. Unii sunt cetățeni cu drepturi depline, alții sunt rezidenți.
Cei mai mulți români care trăiesc în Germania au între 20 și 45 de ani, o medie de 33 de ani. Majoritatea românilor locuiesc în Munchen, Nurnberg, Freiburg, Stuttgart și Koln, conform unor date oficiale ale autorităţilor din Germania citate de Ziare.com.
Românii sunt depăşiţi doar de turci, ucrainieni și sirieni, conform unor date din 2024.