Anunț important pentru toți șoferii loviți de falimentul City Insurance: FGA plătește daune pe repede înainte! Pandele, COTAR: E primul motiv de satisfacție, după ani de dezamăgiri. Curățenia trebuie să continue!

Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) a întețit simțitor ritmul de plată a dosarelor de daună depuse de păgubiții City Insurance (aproape în totalitate șoferi loviți de asigurați RCA ai fostului lider de piață) și a ajuns , la finalul lui 2021, la un total de 3.821 de dosare avizate pentru plată, cu o valoare totală de 22,5 milioane de lei. Florin Pandele, vicepreședintele COTAR, organizație ai cărei membri (firme de transport și service-uri) adună circa un sfert din totalul cererilor de daună de la FGA, spune că este pentru prima dată când din zona pieței sau a supravegherii vede motive de satisfacție, deși activează în industria adiacentă asigurărilor de peste 15 ani.
Şerban Buşcu - lun, 03 ian. 2022, 22:02
Anunț important pentru  toți șoferii loviți de falimentul City Insurance: FGA plătește daune pe repede înainte! Pandele, COTAR: E primul motiv de satisfacție, după ani de dezamăgiri. Curățenia trebuie să continue!

Conform ultimelor date, la FGA se înregistraseră circa 60.000 de cereri de plată, ceea ce înseamnă că până acum s-au rezolvat aproximativ 6,6% din total (3.821 de dosare în valoare de 22,5 milioane de euro, conform datelor ASF). Oricum ar fi interpretat acest procent, trebuie amintit că el este posibil doar datorită unei modificări de legislație venite imediat după falimentul City Insurance. Fără această modificare, până acum nici măcar un singur dosar nu ar fi putut intra la plată, iar păgubiții ar fi trebuit să aștepte încă cel puțin până în primăvara lui 2022, în varianta ultra-optimistă.

Această modificare ce își dovedește acum utilitatea presupune, așa cum nota Economica atunci când proiectul a fost lansat, că plățile pot începe la 60 de zile după ce decizia ASF de a ridica licența unei companii (în acest caz City Insurance) este publicată în Monitorul Oficial ci nu abia când falimentul este statuat definitiv de instanță, așa cum a fost la celelelate falimente de până acum.

Amintim că  instanța nici măcar nu a deschis procedura în primul termen, acest lucru fiind așteptat să se întâmple abia pe 12 ianuarie, când e fixat cel de-al doilea termen din dosarul de faliment.  În aceste condiții, merită subliniat și că denunțarea automată a polițelor City Insurance nu va mai avea sens, în condițiile în care termenul legal pentru această procedură, adică 90 de zile de la deschiderea falimentului, va fi  la șase luni după ridicarea licenței, când deja majoritatea contractelor vor fi expirat.

AICI detalii despre dosarul de faliment și  despre importanța momentului în care el va fi declarat,  inclusiv despre numele aflate pe lista scurtă a posibililor lichidatori

AICI despre ce aveți de făcut dacă sunteți unul dintre păgubiții City Insurance, adică fie șofer cu mașina lovită de un asigurat RCA al City fie asigurat al City Insurance

 

Florin Pandele, vicepreședinte COTAR: Dacă ar trebui să dau o notă FGA, i-aș da nota 9, într-o piață de asigurări a repetenților… În 2022 trebuie continuată curățenia din piața de asigurări începută anul trecut… Cei 10 milioane de plătitori de asigurări trebuie să își recapete încrederea!

COTAR este una dintre cele mai mari organizații ale firmelor de transport din România, fiind cunoscută pentru tenacitatea cu care și-a apărat interesele, inclusiv în stradă și inclusiv în dispute cu asigurători sau cu autoritățile, atunci când au considerat că prețurile cresc nejustificat sau că asigurătorii nu își respectă obligațiile de plată. Florin Pandele(foto), vicepreședinte al COTAR, este proprietarul grupului de service-uri Autocar(el însuși cu peste 1.000 de dosare depuse la FGA) și cel mai vocal personaj din domeniu în conflictele îndelungi cu firmele de asigurare și cu autoritățile, din motivele enumerate mai sus. COTAR, care are și mii de service-uri membre, susține că a depus circa 15.000 de cereri de plată la FGA, ceea ce ar însemna circa 25% din total, un procent mai mult decât relevant.  Acesta este contextul în care am solicitat o declarație vicepreședintelui organizației, Florin Pandele. O redăm mai jos, integral

” În ultimii ani, piața de asigurări nu mi-a oferit niciun motiv de satisfacție și nici vreo dovadă de etică sau profesionalism, cu două excepții notabile: prima este modul în care FGA a reușit să gestioneze până în prezent extrem de complicatul faliment a societății City Insurance. Am avut nenumărate puncte de vedere diametral opuse cu FGA dar, recunosc, am avut niște parteneri de discuții bine pregătiți și orientați cu adevărat către soluționarea problemelor consumatorilor. Dacă ar trebui să dau o notă FGA-ului pentru activitatea de până acum, i-aș da nota 9, într-o piață de asigurări a repetenților.

Dacă FGA își va păstra buna direcție pe care se află în prezent, va spăla mult din imaginea hidoasă a pieței de asigurări din România. În al doilea rând, măsurile luate de președintele ASF în cursul anului trecut au reprezentat o altă surpriză plăcută si neașteptată . Subliniez – Președintele ASF – întrucât restul consiliului ASF reprezintă pentru toată lumea simbolul pasivității și neputintei care au făcut posibile dezastre financiare cum este cel al City Insurance și a altui asigurător care, din păcate, are probleme și mai grave și o cotă importantă în piața RCA. Președintele ASF a făcut notă discordantă  și a început asanarea pieței de asigurări, iar noi considerăm că ar trebui să o continue în același fel, cu același curaj și aceeași bună-credință manifestată până acum. Așteptăm publicarea rezultatelor auditului BSR al pieței de asigurări pentru a afla adevărata soliditate financiară a pieței de asigurări din România. Reamintesc faptul că astăzi, la nivelul COTAR sunt aproximativ 15.000 de dosare de daună scadente și neachitate înca de către FGA, dar suntem optimiști că acestea se vor rezolva în decursul acestui an . Piața de asigurări din România este foarte departe de așteptările consumatorilor, dar poate fi disciplinată prin măsuri ferme cu toleranță zero pentru cei ce încalcă legea. Din păcate, astfel de măsuri au lipsit cu desăvârșire până la instalarea în funcție a domnului Nicu Marcu. Concluzia este simplă: În 2022 trebuie continuată curățenia din piața de asigurări începută anul trecut. Cei 10.000.000 de Romani platitori de polițe de asigurare trebuie sa își recapete încrederea in piața de asigurari și mai ales in ASF!”

 

Dauna medie avizată până acum de FGA, mai mică decât cea din piață și mult sub solicitări, sugerează că impactul falimentului City Insurance ar putea să nu fie catastrofal, așa cum se estima

Așa cum anunța Economica încă încă dinainte de ridicarea licenței City Insurance, pentru FGA falimentul fostului lider va fi cel mai greu de până acum, având în vedere că firma cu 3 milioane de clienți doar pe RCA ajunsese să depășească dimensiunile Astra și Carpatica Asig la un loc, din toate punctele de vedere, adică număr de clienți, prime subscrise, număr și valoare dosare de daună. Estimam atunci că FGA nu va avea suficienți bani să acopere daunele, fără a crește contribuția asigurătorilor. Voalat sau mai direct, specialiștii au confirmat în timp ipoteza noastră.

Totuși, dacă ne raportăm la primele cifre disponibile, adică cele 3.821 de dosare plătite până acum, este posibil ca majorarea contribuției să fie doar una marginală. Aceasta pentru că dauna medie calculată la primele dosare plătite ar fi de circa 5.900 de lei. UNSAR anunța la jumătatea lui 2021 că dauna medie în piață este de aproape 9.130 de lei, în creștere substanțială. Sigur, dauna din piață include și vătămările corporale, care reprezintă deja spre 25% din total. Chiar și așa, ar fi aproximativ 6.850 de lei daune materiale, cu 900 de lei peste ce a plătit FGA în medie, ceea ce înseamnă că Fondul se descurcă ceva mai bine decât piața, în relația cu service-urile sau cu păgubiții( acolo unde vorbim despre plata direct spre păgubit, în regie proprie). Media plătită este mai jos și decât media solicitărilor, care ar fi undeva la 9.200 de lei (57.000 de solicitări în valoare totală de 530 de milioane de lei, conform ultimelor date ASF).

La media de 5.900 per dosar de până acum, FGA ar avea de plătit, pe ipoteza mai degrabă negativă în care vor veni 150.000 de cereri din cele circa 300.000 de dosare de la City Insurance, circa 880-885 de milioane de lei. Ultimele date disponibile arată că FGA avea disponibilități de circa 610-615 milioane de lei. Având în vedere că plățile se vor întinde, totuși, pe câțiva ani, dar și că anual fondul este alimentat cu aproximativ 100 de milioane de lei, conform calculelor noastre bazate pe fapul că asigurătorii contribuie cu 1% din prime pe asigurări generale și 0,4% din prime pe asigurări de viață, este posibil ca o ajustare de până într-un punct procentual a contribuției să fie suficientă pentru a acoperi totalul daunelor.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...