Livrările globale de PC-uri tradiționale vor ajunge la 344,7 milioane de unități în acest an, potrivit celor mai recente previziuni ale unui studiu realizat de International Data Corporation (IDC). În timp ce se așteaptă ca livrările anuale să crească cu 13,5% pe parcursul anului, livrările din timpul trimestrului de sărbători sunt așteptate să scadă cu 3,4%. Tabletele se confruntă cu o tendință similară, cu livrări anuale în 2021 în creștere cu 4,3%, în timp ce livrările din trimestrul al patrulea sunt așteptate să scadă cu 8,6%.
„Piața a depășit vârful cererii de PC-uri pandemice”, a declarat Jitesh Ubrani, manager de cercetare în cadrul IDC Mobility and Consumer Device Trackers. „Deși am observat o oarecare încetinire a cererii consumatorilor în anumite segmente și piețe, cererea pentru jocuri rămâne o excepție, iar cererea globală a consumatorilor este mult peste nivelurile de dinaintea pandemiei. În plus, debutul saturației pe unele piețe de educație este o altă cauză pentru scăderea așteptărilor în trimestrele următoare.”
După doi ani consecutivi de creștere puternică de două cifre, se așteaptă ca piața PC-urilor să înceapă să încetinească în 2022. Cu toate acestea, cea mai recentă prognoză IDC indică în continuare o rată de creștere anuală compusă (CAGR) pe cinci ani, de 3,3%. Cea mai mare parte a acestei creșteri va proveni din segmentul PC-urilor portabile.
Între timp, tabletele își vor continua declinul, deoarece această categorie rămâne afectată de vânzările de smartphone-uri și de PC-urile notebook.
„Recenta încetinire a segmentului de consum este de așteptat să continue în 2022, dar pe termen lung ne așteptăm ca piața PC-urilor de consum să aibă o rată de creștere pe cinci ani similară cu cea a segmentului comercial. Dintre cele trei segmente de piață – comercial, de consum și educațional – se pare că cel comercial va fi singurul care va crește în 2022. O parte din acest lucru este determinată de ofertă, dar și de faptul că va fi nevoie de timp pentru ca un ciclu de reîmprospătare pentru consumatori să se producă după valul de achiziții de consum care a avut loc în ultimii doi ani. Segmentul educațional nu a reușit să obțină toate dispozitivele de care are nevoie, dar la o scară mai largă nu au existat multe comenzi anulate. Când oferta va ajunge din urmă cererea, ne așteptăm să vedem o creștere și în sectorul educației”, a declarat Ryan Reith, vicepreședinte de program în cadrul IDC’s Mobility and Consumer Device Trackers.