Mulți dintre clienții Hisdroelectrica, furnizorul de energie cu cel mai mic preț din România, vor primi următoarea factură de energie electrică la preț majorat, din cauza majorării tarifelor de transport și distribuție, care au intrat în vigoare la 1 ianuarie.
Sunt două categorii de clienți.
Prima este cea din categoria de consum de până la 255 MWh lunar, acolo unde, și la Hidroelectrica se plătește, indiferent de zona de rețea, prețul maxim plafonat de 0,80 de lei/kWh, după majorarea tarifelor de transport și distribuție, acum. Înainte de 1 ianuarie 2025, două categorii de clienți din această tranșă de consum, cei din Muntenia și Banat, plăteau doar 0,772 de lei/kWh, respectiv 0,778 de lei/kWh.
A doua este cea din categoria celor cu consum mare, de peste 300 kWh. Aici majorarea de preț final facturat este valabilă pentru clienții din toate cele opt zone de rețea din România, dar prețurile finale sunt totuși sub plafonul de 1,3 lei/kWh.
Iată fiecare situație în parte, pe fiecare județ al țării.
Rețele Electrice (București, Giurgiu, Ilfov). Prețul vechi plătit era de 0,77 de lei/kWh. Prețul nou final, care va fi plătit de la 1 ianuarie este de 0,84 de lei/kWh. Așadar o creștere de 9%.
Rețele Electrice (Arad, Caraș-Severin, Hunedoara, Timiș). Prețul plătit până la 1 ianuarie era de aproape 0,78 de lei/kWh. Prețul nou, de la 1 ianuarie, este, la fel, de 0,84 de lei/kWh. Așadar o creștere de 8%.
Rețele Electrice (Călărași, Constanța, Ialomița, Tulcea). Prețul vechi plătit era de aproape 0,78 de lei/kWh iar cum prețul nou, final, estei de 0,84 de lei/kWh, aici este o majorare de 5%, de la 1 ianuarie
DEER (Brăila, Buzău, Dâmbovița, Galați, Prahova, Vrancea). Prețul vechi plătit era de 0,90 de lei/kWh. Prețul nou final este de 0,91 de lei/kWh, deci aici este creștere minoră, de doar 1%.
DEER (Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș, Sibiu). Prețul plătit până la 1 ianuarie era de aproape 0,82 de lei/kWh. Prețul final de acum este de 0,92 de lei/kWh, așadar creșterea este de 11%.
DEER (Satu Mare, Maramureș, Sălaj, Bihor, Cluj, Bistrița-Năsăud). Prețul vechi era de 0,84 de lei/kWh, acum, după majorarea de tarife de la 1 ianuarie, el a ajuns la 0,91 de lei. Cresterea este de 7%.
Delgaz Grid (Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui). Prețul dinainte de 1 ianuarie era de aproape 0,85 de lei/kWh. Preul nou final estre de 0,91 de lei/kWh. Așadar, clienții Hidroelectrica ce au un consum mare care se află în această zonă re rețea vor plăti mai mult cu aproape 8%.
Distributie Energie Oltenia (Argeș, Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Teleorman, Vâlcea). Prețul dinainte de 1 ianuarie era de aproape 0,89 de lei/kWh, acum este de 0,92 de lei. Așadar, aici creșterea este de aproape 4%.
Prețurile au fost rotunjite.
Desigur, pentru clienții cu preț plafonat la 0,68 de lei/kWh înainte de 1 ianuarie, nu se va schimba nimic în facturi.
Hidroelectrica a înregistrat în primele nouă luni ale anului un profit net de 3,5 miliarde de lei, în scădere cu 32% față de aceeași perioadă a anului trecut. Pe segmentul de furnizare, a crescut numărul de clienți casnici, cu 10%, până la 573.000, dar a scăzut semnificativ, cu 17%, până la 28.000, numpărul clienților comerciali – erau 34.000 acum un an.
Citește și: