AOAR: Blocarea de către CE a decontărilor pe programele operaţionale va duce la falimente

Reprezentanţii oamenilor de afaceri avertizează că blocarea de către Comisia Europeană a decontărilor pe cinci din cele şapte programe operaţionale va duce la falimentarea firmelor implicate în proiectele cofinanţate din fonduri UE şi cer Guvernului o analiză a efectelor economice a acestui blocaj.
Economica.net - lun, 24 sept. 2012, 10:17
AOAR: Blocarea de către CE a decontărilor pe programele operaţionale va duce la falimente

„Considerăm firească respectarea normelor şi regulamentelor Comisiei Europene (CE), dar nu putem trece cu vederea consecinţele economice majore pe care le suportă mediul de afaceri românesc şi pe cale de consecinţă întreaga economie cu afectarea gravă a bugetului de stat (impozite şi taxe pe salarii, TVA), ca urmare a oprii intempestive a derulării tuturor proiectelor aflate în execuţie”, se arată într-un comunicat al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

În acest sens, AOAR cere Guvernului o analiză urgentă a efectelor acestei măsuri asupra economiei şi ca în funcţie de deficienţele identificate şi de negocierea unor corecţii financiare legal prevăzute în regulamentele CE să fie identificate, aprobate şi puse urgent în practică măsuri care să permită continuarea lucrărilor începute, în special în cadrul POS Infrastrucatură, POS Mediu, POS Competitivitate.

„Sistarea lucrărilor, retragerea utilajelor şi a forţei de muncă având consecinţe economice ce ar trebui să fie luate în consideraţie de oficialii CE. Atragem atentia că falimentele ce se vor înregistra la agenţii economici implicaţi în proiectele cofinanţate din fonduri europene vor avea ca efect lipsa de interes pe viitor faţă a acestora pentru de acest tip de lucrări, cu consecinţele economice ce pot fi anticipate. De asemenea, atragem atenţia autorităţilor române, dar şi celor europene, asupra euroscepticismului în creştere generat de modul superbirocratic, în unele cazuri contradictoriu, în care este tratat mediul de afaceri în legatură cu posibilele deficienţe operaţionale inerente în desfăşurarea unor proiecte de anvergură”, se menţionează în comunicat.

Oamenii de afaceri consideră că există soluţii comerciale şi legale de adoptare a unor măsuri corective legale, dar care necesită timp şi clarificări, şi care se pot face în paralel cu continuarea lucrărilor începute.

„Cerem Guvernului, Ministerului Afacerilor Europene să acţioneze cu fermitate în interior, prin punerea în practică a corecţiilor necesare, dar să promoveze o poziţie mai profesionistă şi mai fermă în negocierile cu funcţionarii CE. Miza economică a deblocării derulării proiectelor cu cofinanţare europeana este vitală pentru economia României în anii 2012 şi 2013”, afirmă sursa citată.

Comisia Europeană va reduce, prin corecţii financiare, din fondurile puse la dispoziţia României pentru programele legate de sectorul regional, mediu, transport, competitivitate şi resurse umane, din cauza unor neregularităţi identificate în zona achiziţiilor publice. Începând cu 1 iulie, România nu a mai trimis către Comisia Europeană cereri de rambursare pentru aceste programe operaţionale, interval în care Executivul comunitar a analizat dacă autorităţile române au respectat condiţiile asumate la finele anului trecut.

În decembrie 2011, Comisia Europeană a permis reluarea plăţilor către România pentru aceste patru programe, dar cu condiţia ca autorităţile de la Bucureşti să îndeplinească până la sfârşitul lunii iunie 2012 o serie de cerinţe legate de organizarea internă a autorităţilor de management şi de achiziţiile publice.

Potrivit datelor statistice oficiale ale MAEur, la data de 31 august rata de absorbţie pentru cele şapte programe operaţionale era la nivelul de 9,69%, însemnând fonduri rambursate de 1,861 miliarde de euro, dintr-un total de 19 miliarde de euro pus la dispoziţie României în exerciţiul bugetar european 2007-2014.

Te-ar mai putea interesa și
Estul Statelor Unite, lovit de o furtună de zăpadă
Estul Statelor Unite, lovit de o furtună de zăpadă
O periculoasă furtună de iarnă a lovit duminică Statele Unite, unde milioane de locuitori din jumătatea estică a ţării sunt ameninţaţi de viscol, iar în unele localităţi sunt aşteptate,......
Vânzările de vehicule electrice au crescut luna trecută în Marea Britanie la cea mai mare pondere din ultimii doi ani
Vânzările de vehicule electrice au crescut luna trecută în Marea Britanie la cea mai mare pondere din ultimii doi ani
Aproape una din trei maşini înmatriculate luna trecută în Marea Britanie a fost complet electrică, producătorii auto ...
Cinci români, în calificări la turneul de tenis Australian Open
Cinci români, în calificări la turneul de tenis Australian Open
Cinci jucători români de tenis, patru la feminin şi unul la masculin, vor evolua în calificările la simplu pentru tablourile ...
Republica Moldova și-a dublat capacitatea instalată în fotovoltaic, într-un an. Prosumatorii sunt și aici foarte activi
Republica Moldova și-a dublat capacitatea instalată în fotovoltaic, într-un an. Prosumatorii sunt și aici foarte activi
Moldova și-a extins capacitatea fotovoltaică la 344 MW la 30 septembrie 2024, în creștere de la 185 MW în 2023, potrivit ...