AOAR: Fondurile UE, reducerea evaziunii şi măsuri de relansare economică, priorităţile Guvernului
„Pentru activitatea imediată, AOAR (Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România) revine public cu propunerile pe care le consideră a fi de impact major pentru evoluţia economică din anul 2012, respectiv asigurarea unei creşteri economice minime de 1,5%”, se arată într-un comunicat al Asociaţiei, în care sunt formulate mai multe propuneri Guvernului Ponta.
Prima temă vizează fondurile structurale, AOAR propunând în acest sens utilizarea a circa 140 milioane de euro din fonduri obţinute din privatizare pentru finanţarea a aproximativ 80 proiecte aprobate de evaluatori externi în programul de finanţare a întreprinderilor mari, care s-au angajat să creeze circa 20.000 locuri de muncă.
Tot pentru a îmbunătăţi activitatea de atragere a fondurilor UE, AOAR propune împuternicirea prin ordin al miniştrilor sau chiar prin decizie a primului ministru a unor echipe operative detaşate pe cele mai mari şantiere aferente în special POS Transport şi POS Mediu, cu sarcina de a monitoriza şi sprijini respectarea graficelor de execuţie.
Oamenii de afaceri susţin că în prezent urmărirea din Bucureşti a modului în care se derulează proiectele mari de infrastructură este deficitară şi cu rezolvări lente ale problemelor în implementare.
Solicitarea de rapoarte lunare din partea prefecţilor cu privire la derularea proiectelor din fonduri UE este altă propunere a AOAR în acest sens.
În ceea ce priveşte măsurile de reducere a evaziunii fiscale, oamenii de afaceri consideră că la nivelul ANAF trebuie să se organizeze controale sistematice la nivelul tuturor judeţelor în domeniile sensibile şi importante pentru evaziune fiscală, respectiv alcool, ţigări, petrol, produse agricole şi reducerea masivă a controlului IMM-urilor, în special cele cu afaceri mai mici de 100.000 euro.
AOAR apreciază că evaziunea fiscală mai poate fi redusă dacă Garda Financiară execută exclusiv controale inopinate ale mijloacelor de transport, îndeosebi pe traseele care pleacă din vami, dar şi a depozitelor de toate tipurile.
Pentru relansarea economică, oamenii de afaceri propun selectarea şi publicarea investiţiilor prioritare a căror finanţare din resurse bugetare va fi asigurată în 2012.
La capitolul parteneriatul public privat, AOAR solicită ca în 30 zile toate administraţiile judeţene să facă publice minim cinci proiecte pe care le propun a fi abordate în parteneriat cu firmele private.
„AOAR înţelege prioritatea, acordată de Guvernul USL, adoptării de măsuri de natură socială, chiar în condiţiile economice incerte, aşa cum se prefigurează situaţia la nivelul trimestrului 1 din 2012. Solicităm focalizarea cât mai rapid a atenţiei Guvernului şi miniştrilor spre examinarea unor teme de interes major: cadrul fiscal aplicabil de la 1 ianuarie 2013, politicile publice, acţiunile, bugetele şi indicatorii de performanţă care vor sta la baza bugetului pentru anul 2013 cât şi ca argumente în negocierile de la UE privind fondurile alocate României în 2014-2020”, se mai menţionează în comunicat.