„În contextul anunţării în spaţiul public a unui nou pachet de măsuri fiscale, Coaliţia pentru Dezvoltarea României recomandă ca principalele surse pentru reducerea deficitului bugetar excesiv să fie reducerea cheltuielilor bugetare şi creşterea capacităţii de colectare a veniturilor fiscale. (…) Măsurile de ajustare fiscală prin controlul cheltuielilor, oricât de nepopulare ar fi, trebuie să fie implementate cu prioritate şi celeritate. Statul român este nevoit să limiteze risipa şi să acţioneze responsabil în administrarea banilor publici”, se menţionează în comunicat.
Reprezentanţii AOAR susţin că restructurarea companiilor de stat, care continuă să acumuleze pierderi şi datorii, profesionalizarea şi digitalizarea aparatului administrativ, revizuirea cu rapiditate a legii salarizării sunt măsuri care pot diminua cheltuielile şi, în consecinţă, pot contribui la echilibrarea bugetară.
„Pentru ca ajustarea să fie sustenabilă, nivelul cheltuielilor trebuie monitorizat şi susţinut prin întărirea capacităţii de a genera venituri şi printr-o proiecţie corectă şi realistă a bugetului”, se mai arată în comunicat.
În acelaşi timp, AOAR susţine că România nu mai poate amâna recuperarea decalajului uriaş în colectarea taxelor. În continuare, ţara are cel mai mare decalaj de TVA din Europa – de 35% iar fiecare punct procentual de TVA înseamnă 1,4 miliarde lei neîncasaţi la bugetul de stat.
„Implementarea cu succes şi în termenele agreate a programelor şi proiectelor publice este condiţionată de capacitatea tehnică şi operaţională a autorităţilor şi instituţiilor statului”, precizează sursa citată.
Astfel, creşterea semnificativă şi de urgenţă a capacităţii administrative, prin utilizarea de personal competent sau contractarea de asistenţă tehnică oferită de prestatori specializaţi de servicii, locali sau internaţionali, este necesară şi prioritară.
Totodată, reprezentanţii oamenilor de afaceri susţin că regimul cheltuielilor de sponsorizare şi/sau mecenat nu trebuie modificat, afectând un mecanism care deja şi-a dovedit utilitatea în societate.
„Coaliţia pentru Dezvoltarea României încurajează Guvernul să efectueze o analiză riguroasă a cheltuielilor publice şi a căilor de reducere a acestora, beneficiind de asistenţă tehnică independentă, în scopul dimensionării acestora la un nivel suportabil, asumat cu responsabilitate. Comunitatea de afaceri pe care o reprezentăm consideră că este vital ca orice modificare a politicilor publice să se facă transparent, printr-o consultare reală cu toate părţile interesate. Predictibilitatea cadrului fiscal este o precondiţie pentru continuarea fluxurilor investiţionale şi implicit a creşterii economice”, se mai spune în comunicat.
Reprezentanţii oamenilor de afaceri îşi exprimă deschiderea şi disponibilitatea la dialog pentru a pune împreună bazele unui sistem fiscal sustenabil, clar, digital şi predictibil.
„Din păcate, măsurile de ajustare fiscală pe care Guvernul le propune acum nu au ca motivaţie nevoia de reaşezare a sarcinii fiscale pe baze sustenabile, ci nevoia de a acoperi prin măsuri spontane şi insuficient fundamentate deficitul bugetar excesiv recent recunoscut. Dacă aceste măsuri nu sunt încadrate într-o strategie macroeconomică de substanţă pe un orizont de timp mai lung, în corelaţie cu un plan de limitare a risipei bugetare şi de eficientizare a cheltuielilor publice, anul viitor, an electoral, ne vom găsi în aceeaşi situaţie şi o nouă presiune fiscală va fi resimţită în principal de mediul privat”, a spus Florin Pogonaru, Preşedinte AOAR şi Coordonator al Coaliţiei pentru Dezvoltarea României.