AOAR: Privatizările ar trebuie să fie făcute prin creşteri de capital, nu prin vânzarea de acţiuni
„AOAR a solicitat şi revine public cu cererea de a se proceda la privatizări prin creşterea capitalului companiilor vizate, prin emiterea de acţiuni noi, sprijinind în acest fel strategia investiţională a acestor companii. Conform discuţiilor informale avute de reprezentanţii AOAR cu delegaţia FMI din România, a rezultat că nu a fost impusă metoda de privatizare prin vânzarea unor pachete de acţiuni, soluţia de privatizare fiind o opţiune a Guvernului României”, se arată într-un comunicat al asociaţiei.
Totodată, reprezentanţii oamenilor de afaceri resping privatizarea CFR Marfă prin vânzarea pachetului de acţiuni.
„Comisia Europeană a aprobat la 30 ianuarie 2013 «un compromis» care permite unor ţări ca Germania şi Franţa să menţină holdingurile feroviare (infrastructura căilor ferate, transport pasageri şi transport marfă) chiar şi după anul 2019, compromis care atesta încă o data, după acorduri CE privind «a treia cale», excepţia de la acordul valabil la nivel UE privind piaţa unică energetică. Acest acord care exceptează aceleaşi două ţări procesului de «unbundling» impus României în sectorul energetic arată că în continuare la nivelul UE unele măsuri se aplică discriminatoriu doar ţărilor care au redusă capacitatea de lobby la nivelul CE”, se spune în comunicat.
AOAR susţine că, la fel ca guvernele anterioare, cabinetul Ponta nu practică transparenţa şi deschiderea pentru dialog cu mediul de afaceri, ignorând atât întrebările vizând vânzarea la preţuri nesemnificative a averii naţionale, cât şi examinarea şi evaluarea unor soluţii alternative făcute public de AOAR sau alte organizaţii neguvernamentale.
„AOAR sustine continuarea procesului de privatizare prin adoptarea unor soluţii care să garanteze dezvoltarea afacerilor şi nu doar valorificarea unor active importante la fier vechi, aşa cum este de presupus că se va întâmpla cu vagoanele şi locomotivele aflate în proprietatea CFR Marfă, similar multor cazuri anterioare de privatizări superficiale sau chiar frauduloase”, se mai spune în comunicat.
Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a avizat, săptămâna trecută, proiectul hotărârii de guvern pentru aprobarea strategiei de privatizare a CFR Marfă, solicitând privatizarea cu un investitor strategic şi respectarea obligaţiilor pe care societatea le are faţă de MApN, NATO şi alte structuri de securitate.
Într-un comunicat transmis la 6 februarie de Guvern se arată că „se propune vânzarea unui pachet majoritar de acţiuni din capitalul social al CFR Marfă şi inclusiv în privinţa pachetului de acţiuni care va fi deţinut de stat în urma conversiei creanţelor statului faţă de CFR Marfă în acţiuni, în măsura realizării acesteia, dacă este cazul, unui investitor strategic sau unui consorţiu format din investitori strategici şi financiari”.
În şedinţa de săptămâna trecută a Guvernului, premierul Victor Ponta i-a spus ministrului Transporturilor, Relu Fenechiu, că este „într-o perioadă cu probleme” şi i-a cerut să aibă grijă în mod direct ca privatizarea CFR Marfă să fie derulată în interesul statului,apreciind că procedurile stabilite scutesc de „circul” înregistrat anul trecut la licitaţia Oltchim.
CFR Marfă înregistrează în prezent datorii totale de 1,8 miliarde lei, dintre care circa 600 milioane lei la buget şi 600 milioane lei către CFR Infrastructură, restul reprezentând penalităţi de întârziere şi restanţe către furnizori privaţi.
Pentru pregătirea procesului de privatizare vor fi parcurse o serie de etape, respectiv notificarea creditorilor CFR Marfă cu privire la posibilitatea modificării structurii acționariatului, ca urmare a privatizării, și obţinerea acordului acestora, obţinerea avizelor de mediu pentru privatizare şi a certificatelor de obligaţii bugetare, întocmirea unui dosar de prezentare (inclusiv a proiectului contractului de vânzare-cumpărare de acţiuni), asigurarea accesului potenţialilor investitori la date şi informaţii despre CFR Marfă (inclusiv prin organizare unui Camere de Date) şi publicarea ofertei de vânzare a acţiunilor.
Conform strategiei, statul va ceda pachetul majoritar al CFR Marfă prin negociere pe bază de oferte preliminare şi neangajante, etapă urmată de licitaţie cu ofertă în plic, unde garanţia de participare va fi echivalentul în lei a 10 milioane euro, reprezentând 17% din valoarea nominală a acţiunilor deţinute de stat.
Pe de altă parte, taxa pentru fiecare investitor sau grup de investitori care depune documente de participare este echivalentul în lei a sumei de 20.000 euro.
Singurul criteriu de adjudecare a licitaţiei va fi preţul oferit.
Guvernul s-a angajat în ultimele negocieri cu FMI să publice anunţul de privatizare a CFR Marfă în luna martie a acestui an şi să semneze contractul de vânzare a unui pachet majoritar de acţiuni până la jumătatea lui mai, tranzacţia urmând să fie încheiată atunci când „toate condiţiile vor fi îndeplinite”.