AOAR susţine poziţia Guvernului de a construi bugetul pentru anul 2015 cu un deficit de minimum 2,1%
AOAR solicită finanţatorilor internaţionali să recunoască valabilitatea unor legi, respectiv obligaţia Guvernului de a indexa anual pensiile, zonă în care gradul de suportabilitate al unor măsuri impuse tot de aceeaşi finanţatori internaţionali, fără nicio legătură cu costurile de producţie (vezi creşterile profiturilor în aceste sectoare legate de creşterea, nejustificată, a preţurilor la gaze naturale, energie electrică, menţinerea TVA la 24% să) ajungând să afecteze largi categorii ale populaţiei.
„AOAR cere Guvernului ca, alături de cheltuielile impuse de asigurarea funcţionarii statului (cheltuieli ce ar trebui reduse constant, an de an, prin aplicarea măsurilor propuse în diferite proiecte realizate în acesta direcţie), să prezinte finanţatorilor internaţionali proiectele de investiţii concrete ce urmează a fi realizate, făcând transparent şi fundamentat modul lor de finanţare. O astfel de abordare va avea susţinere din partea mediului de afaceri din România”, se precizează în comunicatul AOAR.
De asemenea, AOAR solicită Executivului adoptarea de măsuri ferme şi predictibile care să asigure creşterea graduală a răspunderii administraţiilor locale în a-şi asigura o echilibrare bugetară prin măsuri proprii de susţinere şi dezvoltare a mediului de afaceri local, singurul capabil să creeze mai multe locuri de muncă şi venituri suplimentare.
Oamenii de afaceri cer Cabinetului Ponta să adopte politici publice menite să stimuleze dezvoltarea mai pronunţată a antreprenorilor români, îndeosebi a celor care prezintă produse şi servicii inovative, ca motor autentic de creştere, ca bază durabilă de consolidare şi creştere a veniturilor bugetare.
„Reamintim celor care ignoră sau uită că o componentă esenţială inclusă în planurile de dezvoltare promovate de Comisia Europeană, personal de preşedintele Junker, o reprezintă o creştere majoră a investiţiilor la nivel UE. AOAR reaminteşte reprezentanţilor Comisiei Europene critica severă făcută în Raportul aprobat de precedentul Parlament European, care a constatat că reprezentanţii europeni încalcă, prin acceptarea fără argumente a cererilor FMI, pun în pericol realizarea obiectivelor concrete asumate la nivelul UE de către statele membre. AOAR nu poate fi de acord cu limbajul dublu utilizat de Comisia Europeană prin tratarea inechitabilă a ţărilor membre, unor state permiţându-le încadrarea în deficite bugetare mai mici de 3% până în anul 2017, în acelaşi timp României cerându-i-se să atingă un deficit bugetar de 0,9%”, spun reprezentanţii AOAR.
AOAR se declară ferm împotriva creşterii taxelor, tarifelor şi a tuturor categoriilor de măsuri parafiscale care „nu fac decât să finanţeze un sistem birocratic, ineficient şi care împovărează nejustificat activitatea mediului de afaceri”, ducând la corupţie, distorsionarea pieţei şi venituri bugetare insuficiente.
În acest sens, AOAR susţine măsurile care pot asigura creşterea durabilă a economiei româneşti concomitent cu creşterea eficienţei energetice, a reducerii consumului de resurse naturale în favoarea creşterii inteligente, bazată pe inovare şi competenţă antreprenoriale.