Apa Nova: Programul ‘A doua ţeavă’ va avea şi în 2017 un buget de 400.000 de euro. 200 de etaje în program
‘Păstrăm acelaşi buget şi în acest an pentru programul ‘A doua ţeavă’ de 400.000 de euro. Cu aceşti bani se pot realiza 200 de etaje cu 4-5 apartamente pe un etaj, practic se face pe nivele, nu pe blocuri. Noi nu ne-am implicat, am lăsat proprietarii să îşi aleagă pe cei care să le facă lucrarea, noi am conseilat doar în ideea de a le spune dacă preţurile sunt sau corecte. Din ceea ce am observat anul trecut, sumele cu care se fac aceste schimbări de ţevi sunt mai mici decât am estimat noi şi cred că anul acesta vom face mai mult, păstrând însă acelaşi buget, adică 400.000 de euro’, a spus Mihailovici.
Acesta a precizat că toate documentele necesare şi regulile de calificare pentru acest program sunt pe site-ul Apa Nova, iar pe 5 aprilie va avea loc o nouă dezbatere publică cu cetăţenii pe utilităţi din România. Acesta a spus că în acest program este nevoie şi de un sprijin politic pentru a se realiza la fel ca şi programul de anvelopare a blocurilor.
La rândul său, Epsică Chiru, directorul general adjunct Apa Nova Bucureşti, a susţinut că programul este unul de responsabilitate socială, adică este ‘în interesul celor mulţi’, mai ales că 95% din costuri sunt suportate de Apa Nova.
‘Există clădiri în Bucureşti unde instalaţiile interioare sunt neschimbate şi neigienizate de ani de zile şi apa nu are aceeaşi calitate ca aceea care curge prin reţele administrate de Apa Nova, pentru că răspunderea noastră se opreşte la branşament, dar şi obligaţiile noastre de întreţinere. Nu este vorba că apa din reţele interioare nu ar fi bună pentru consum, dar evident că există neplăceri cauzate de depuneri de pe ţevile foarte vechi. Este o problemă reală. Nici PMB (Primăria Municipiului Bucureşti) şi nici Apa Nova nu pot fi responsabile de vechimea instalaţiilor din interiorul imobilelor proprietate privată. De aceea am decis şi am anunţat demararea programului ‘A doua ţeavă’, un program de responsabilitate socială prin care finanţăm 95% din costurile aferente schimbării instalaţiilor interioare din blocurile de locuinţe’, a adăugat Chiru.
Potrivit sursei citate, toate asociaţiile de locatari selectate în baza dosarelor depuse în 2016 au semnat contractele de finanţare, iar lucrările sunt în prezent în diverse stadii.
‘Ştim că nu vom putea schimba toate instalaţiile din Bucureşti, fiind vorba de un program pilot este evident limitat. Noi urmărim să atragem atenţia asupra unei probleme sistemice, în speranţa că va fi tratată corespunzător, ca şi problema izolării termice sau a consolidării antiseismice, şi vor fi dezvoltate programe de finanţare din fonduri naţionale sau europene la nivelul Capitalei sau la nivelul întregii ţări. Pentru 2016 am selectat primele asociaţii de beneficiari şi au fost demarate lucrările, iar asociaţiile îşi aleg singure firma pentru lucrări. Noi continuăm programul anul acesta şi vom face o nouă selecţie pentru că programul este în interesul celor mulţi, pentru că înlocuirea ţevilor este un vis imposibil, aşa cum izolarea îi ajuta pe cei care nu au avut niciodată resursele necesare să îşi izoleze apartamentul’, a adăugat Chiru.
Apa Nova Bucureşti, filiala Veolia Apa, este din noiembrie 2000, pentru o durată de 25 de ani, concesionarul serviciilor publice de alimentare cu apă şi canalizare din Bucureşti şi are ca principal obiect de activitate gestionarea resurselor de apă, tratarea şi distribuţia apei către consumatori, evacuarea apelor uzate şi a apelor meteorice de pe teritoriul municipiului Bucureşti.