Apa Nova, urmărită penal pentru evaziune fiscală, mită şi interceptări ilegale – surse

Compania Apa Nova Bucureşti a fost pusă sub acuzare, fiind urmărită penal de procurorii DNA Ploieşti pentru mai multe infracţiuni, între care evaziune fiscală, dare de mită şi interceptări ilegale, au declarat, vineri, pentru scrie Agerpres, surse judiciare.
Economica.net - vin, 30 oct. 2015, 08:36
Apa Nova, urmărită penal pentru evaziune fiscală, mită şi interceptări ilegale - surse

Conform surselor citate, societatea în cauză este suspectată de evaziune fiscală, spălare de bani, dare de mită, cumpărare de influenţă şi interceptarea ilegală a angajaţilor.

Anterior, în cursul acestei săptămâni, procurorii DNA Ploieşti, care instrumentează dosarul Apa Nova, au dispus începerea urmăririi penale faţă de directorul general al companiei, Lavinia Săniuţă, acuzată de cumpărare de influenţă, violarea vieţii private, favorizarea infractorului, evaziune fiscală, în formă continuată şi spălare a banilor, şi faţă de directorul general adjunct al Apa Nova Bucureşti, Giovana Soare, pentru complicitate la cumpărare de influenţă, complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată şi complicitate la spălare a banilor.

De asemenea, procurorii au dispus extinderea urmăririi penale faţă de fostul director al Apa Nova Bucureşti, cetăţeanul francez Bruno Roche, acuzat în acest dosar de cumpărare de influenţă, dar şi evaziune fiscală, spălare de bani şi violarea vieţii private, şi faţă de oamenii de afaceri Vlad Moisescu şi Ovidiu Semenescu, cercetaţi pentru trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, evaziune fiscală şi spălare de bani.

Potrivit DNA, în perioada 2014-iunie 2015, în calitate de director general adjunct al Veolia România şi, din 15 iunie 2015 director general Apa Nova Bucureşti, Lavinia Săniuţă a dat sume importante de bani lui Ovidiu Semenescu, urmare a unei înţelegeri prealabile avută cu acesta, sub forma unor contracte încheiate cu societăţi aparţinând sau care sunt controlate de Semenescu, de Vlad Moisescu Vlad şi de Costin Berevoianu, fost consilier personal al primarului Sorin Oprescu, contracte al căror obiect nu a fost prestat în realitate.

Sumele de bani ar fi fost date pentru ca Semenescu să intervină, personal sau prin intermediul altor persoane, la reprezentanţii unor instituţii publice din România, în beneficiul agenţilor economici ai grupului de firme Veolia Franţa, din care face parte şi Apa Nova Bucureşti.

Unele plăţi aferente acestor contracte au fost autorizate de Lavinia Săniuţă în perioada menţionată.

‘Banii astfel plătiţi au reprezentat, de fapt, contravaloarea influenţei şi intervenţiilor exercitate de către Semenescu Ovidiu-Traian, Moisescu Vlad-Octavian şi Berevoianu Costin la nivelul instituţiilor publice, cu referire în special la Primăria şi Consiliul Local ale Sectorului 1 Bucureşti, Primăria Generală a Capitalei şi Consiliul General ale municipiului Bucureşti, în favoarea firmelor din Grupul Veolia şi în special a SC Apa Nova SA Bucureşti’, se arată într-un comunicat al DNA.

De asemenea, DNA Ploieşti susţine că, în perioada 2011-2015, Bruno Roche, Laurent Lalague şi Lavinia Săniuţă, în calitate de administratori ai Apa Nova Bucureşti şi directori generali ai societăţii, ultima dintre aceştia şi în calitate de director general adjunct al Veolia România, în complicitate cu Semenescu, Moisescu şi Giovana Soare, au participat la circuite comerciale şi financiare fictive ce au avut ca scop înregistrarea în contabilitatea SC Apa Nova SA Bucureşti a unor achiziţii fictive, având ca obiect presupuse prestări de servicii şi achiziţii mărfuri, de la mai multe firme.

‘Firmele respective au emis facturi false care să favorizeze SC Apa Nova SA Bucureşti, utilizând ca mod de operare reducerea artificială a profitului impozabil şi a TVA-ului de plată, efectuarea unor decontări fictive de la diferite societăţi şi utilizarea de societăţi comerciale ‘tip fantomă’. După alimentarea conturilor, au avut loc imediat retrageri de numerar, ridicări frecvente de numerar în valori mari cu explicaţia ‘achiziţii mărfuri’, s-au constatat rulaje deosebit de mari în conturile persoanelor fizice implicate, fără ca acestea să justifice, prin veniturile declarate, valoarea acestor transferuri’, spun procurorii.

Totodată, Giovana Soare, director general adjunct al Apa Nova de la începutul anului 2014, este acuzată că, în urma unei înţelegeri prealabile avută cu Semenescu, a semnat, din partea SC Veolia Apă Servicii SRL Bucureşti, la care nu avea nicio calitate, o serie de contracte şi alte documente contabile, încheiate cu societăţi aparţinând sau care sunt controlate de Semenescu, Moisescu şi Berevoianu, contracte al căror obiect nu a fost prestat în realitate.

În cauză, prejudiciul minim stabilit în dauna statului, ca urmare a infracţiunii de evaziune fiscală este în sumă de 24.691.980 lei (echivalentul a 5.545.146 euro) reprezentând impozit pe profit şi TVA , iar prejudiciul stabilit ca urmare a infracţiunii de spălare a banilor este de 76.545.141,23 lei (echivalentul a 17.294.819 euro).

În comunicatul DNA se mai arată că la nivelul SC Apa Nova Bucureşti SA a fost instituit un serviciu de securitate format din foşti lucrători ai serviciilor de informaţii care efectuează filaje şi interceptări în interesul persoanelor care controlează agentul economic şi care încearcă în acest mod să ţină sub control divulgarea de către angajaţii companiei de date care să conducă la depistarea activităţilor nelegale derulate.

În acelaşi scop, în cursul anului 2010 a fost încheiat contractul cadru cu SC SIS Strategy SRL, administrată de Teodor Sterian, finul lui Ovidiu Semenescu, având ca obiect efectuarea de filaje şi interceptări ilegale, în interesul persoanelor care controlau Apa Nova Bucureşti.

Procurorii DNA susţin că, în perioada 2010 – 2015, contractele având acest obiect au fost semnate de directorii Bruno-Daniel-Paul Roche, Laurent Lalague şi Lavinia Săniuţă.

‘În perioada 2010 – 2015, Roche Bruno-Daniel-Paul, Laurent Lalaue şi Săniuţă Lavinia Teodora, în calitate de directori ai SC Apa Nova SA Bucureşti, au dispus măsuri de supraveghere, monitorizare şi interceptare ilegale a angajaţilor SC Apa Nova SA Bucureşti, exercitate în baza unor contracte încheiate între această din urmă firmă, pe care au reprezentat-o, şi SC SIS Strategy SRL, societate specializată în desfăşurarea acestor activităţi, administrată de Teodor Sterian, finul lui Semenescu Ovidiu Traian, modalitate în care au ţinut sub control divulgarea de către angajaţii companiei de date, care să conducă la depistarea activităţilor nelegale derulate de aceasta’, se arată în comunicatul citat.

Potrivit DNA, din 15 iunie 2015, de când a preluat funcţia de director general al Apa Nova Bucureşti, Săniuţă a ‘relaţionat’ cu Teodor Sterian privind montarea sistemelor de supraveghere în birourile firmei şi primirea rapoartelor periodice, întocmite pe baza filajelor şi interceptării ilegale a angajaţilor companiei.

‘Astfel, s-a indus în permanenţă o stare de teamă angajaţilor, scopul fiind ca aceştia să nu deconspire aspecte din activitatea ilicită a agentului economic. Este de remarcat faptul că, (…) după ce lucrătorii DNA – Serviciul Teritorial Ploieşti au ridicat prima dată documente de la sediul SC Apa Nova SA, a fost provocat în mod intenţionat un incident, în urma căruia persoanele din conducerea SC Apa Nova SA, potenţiali martori în cauză, au aflat că există posibilitatea reală să fi fost monitorizaţi prin interceptarea convorbirilor şi filaj, situaţie care le-a accentuat starea de teamă’, se precizează în comunicat.

De asemenea, suspectul Laurent Lalague, în calitate de director financiar, respectiv director general al SC Apa Nova SA Bucureşti, a pretins, în perioada 2011 – 2013, directorului general al unei societăţi comerciale şi a primit de la acesta, în mai multe rânduri, sume de bani cuprinse între 50.000 euro şi 150.000 euro, în total minimum un milion de euro, pentru ca, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, să dispună ca Apa Nova Bucureşti să atribuie lucrări respectivei firme.

Banii pretinşi de Laurent Lalague erau remişi în numerar prin intermediul lui Teodor Sterian, persoană indicată în acest sens chiar de către Lalague.

Te-ar mai putea interesa și
Trump vrea să le ceară statelor NATO să aloce 5% din PIB pentru înarmare
Trump vrea să le ceară statelor NATO să aloce 5% din PIB pentru înarmare
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a declarat marţi că ţările NATO trebuie să-şi crească bugetele pentru apărare la 5% din PIB-ul lor, după ce afirmase în mai multe rânduri că......
Lucrările la sectorul bulgăresc al Podului Giurgiu-Ruse vor începe pe 8 ianuarie – BTA
Lucrările la sectorul bulgăresc al Podului Giurgiu-Ruse vor începe pe 8 ianuarie – BTA
Lucrările de reparaţii pe sectorul bulgăresc al podului peste Dunăre, lângă Ruse, se vor relua miercuri, 8 ianuarie, ...
Trump refuză să excludă ideea de a recurge la acțiuni militare pentru a anexa Groenlanda și Canalul Panama
Trump refuză să excludă ideea de a recurge la acțiuni militare pentru a anexa Groenlanda și Canalul Panama
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a refuzat marţi să excludă ideea de a recurge la forţă pentru anexarea Canalului ...
Sud-africanul Saood Variawa a cîștigat etapa a treia din Raliul Dakar la clasa auto
Sud-africanul Saood Variawa a cîștigat etapa a treia din Raliul Dakar la clasa auto
Pilotul sud-african Saood Variawa (Toyota Gazoo) a câştigat, marţi, cea de-a 3-a etapă a Raliului Dakar 2025, la clasa ...