Mai întâi iată definiția introdusă în noul proiect de lege:
“Contract de furnizare a energiei electrice cu prețuri dinamice – contractul de furnizare a energiei electrice între un furnizor și un client final care reflectă variația de preț pe piețele spot, inclusiv pe piețele pentru ziua următoare și intrazilnice, la intervale cel puțin egale cu intervalul de decontare a pietei”.
Care este diferența
Majoritatea covârșitoare a ofertelor de furnizare de energie electrică pentru populație au prețuri fixe: se oferă un preț fix al energiei electrice, exprimat în bani/kWh, eventual cu un abonament zilnic, în baza unui contract pe o perioadă determinată, de regulă un an sau doi, în care furnizorul își asumă să nu modifice prețul energiei active. Așadar, prețul rămâne fix pentru o perioadă.
Contractele cu prețuri dinamice exact asta modifică: caracterul fix al prețului. Vi se oferă un contract cu un preț variabil, spre exemplu, de la la lună la lună, prețul energiei active pentru dvs. fiind calculat după formula prețul mediu al pieței spot (Piața Pentru Ziua Următoare) din luna precedentă plus o marjă fixă, să zicem cinci bani/kWh. Am scris lunile treute despre o ofertă de acest tip care a apărut deja pe piața din România:
Desigur, este un exemplu doar, pentru că, în teorie, puteți avea un preț variabil zilnic sau chiar orar, cu o marjă fixă sau procentuală, funcție de contract.
Care sunt avantajele și riscurile prețului dinamic
Riscul este acela de a fi expus fluctuațiilor pieței de energie. Spre exemplu, anul trecut în aprile, prețul mediu din piața spot a fost de 123 de lei/MWh, deci 12 bani/kWh. Anul acesta media de preț a fost însă, în apilie, de aproape trei ori mai mare: 309 lei/kWh, deci 30 de bani/kWh. Dacă ați fi avut un contract cu preț dinamic calculat în funcție de prețul spot acum ați fi plătit așadar de trei ori mai mult decât acum un an. Eviden, plus marja furnizorului.
Avantajul ar fi acela că știți exact mecanismul de formare al prețului pentru dvs, pentru că prețurile spot și intraday sunt transparente și prezentate public, pe platformele OPCOM – operatorul pieței de energie și gaze din România. Pe de altă parte, ceea ce mai sus era prezentat ca un risc poate fi un avantaj: pot fi momente în care prețul spot este foarte mic, deci veți plăti un preț sensibil mai mic, o perioadă, față de cât plătiți printr-un contract cu preț fix. În plus, pe măsură ce digitalizarea se va impune tot mai mult, ați putea ajunge să plătiți prețuri dinamice calculate în funcție de prețul spot chiar pe intervale orare, ori noaptea prețul spot este mult mai mic decât în vârful de consum de zi.
Citește și:
Obligații de informare, raportare și monitorizare ale contractelor cu preț dinamic
Furnizorii de energie electrică ce vor veni cu un astfel de mecanism de preț trebuie să informeze clienții asupra lor. Evident, un astfel de contract nu poate fi încheiat decât de clienții care au instalate contoare inteligente. Cităm din proiectul de lege:
Furnizorul este obligat să furnizeze clienților finali informații referitoare la avantajele, costurile și riscurile pe care le prezintă contractele de furnizare a energiei electrice cu prețuri dinamice, inclusiv cu privire la necesitatea de a avea un sistem inteligent de măsurare (…)
Furnizorul este obligat să transmită autorității competente ofertele de furnizare de energie electrică, atât ofertele tip pentru clientii casnici si microîntreprinderi cât si ofertele cu prețuri dinamice (…)
Furnizoriul este obligat să obtina acordul clientului final anterior trecerii acestuia la un contract de furnizare a energiei electrice cu prețuri dinamice (…)
De asemenea, aceste contracte trebuie să fie evaluate de Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei, care trebuie să publice anual, timp de zece ani, rapoarte legate de contractele cu prețuri dinamice. Cităm în continuare din proiectul de lege:
“Autoritatea competentă monitorizează evoluțiile pieței, evaluează riscurile pe care le pot implica ofertele și contractele de energie electrică la prețuri dinamice și ia măsuri în privința practicilor abuzive.
(2) Autoritatea competentă monitorizează și publică un raport anual până în data de 31 iulie privind principalele noutăți legate de aceste contracte, inclusiv ofertele de pe piață cu prețuri dinamice și impactul asupra facturilor consumatorilor și, în mod expres, nivelul volatilității prețurilor.
(3) Raportul menționat la alin 2 se realizează timp de cel puțin 10 ani de la momentul în care devin disponibile contractele de furnizare a energiei electrice cu prețuri dinamice”.
Nu orice furnizor poate încheia astfel de contracte
O prevedere importantă a legii este că furnizorii mici nu au dreptul să încheie astfel de contracte, din ce înțelegem citind legea. Citim despre drepturile clienților:
“…să încheie contracte de energie electrică la prețuri dinamice, cu cel puțin un furnizor și cu oricare furnizor care are peste 200.000 de clienți finali, cu condiția să aibă un sistem inteligent de măsurare”.
Deducem așadar că doar furnizorii cu peste 200.000 de clienți pot legal încheia astfel de contracte, din exprimarea de mai sus. Ceva mai clară este directiva europeană (regulamentul 944) pe care o transpune în legislația noastră noul proiect de lege. De acolo deducem că toți furnizorii mari, cu peste 200.000 de clienți, ar trebui să ofere clienților care au contor inteligent posibilitatea de a încheia contracte cu prețuri dinamice.
Iată formularea de acolo:
“Statele membre garantează că cadrul național de reglementare le permite furnizorilor să ofere contracte de energie electrică la prețuri dinamice. Statele membre garantează clienților finali care au un contor inteligent instalat posibilitatea de a solicita încheierea unui contract de furnizare a energiei electrice cu prețuri dinamice cel puțin unui furnizor și oricărui furnizor care are peste 200 000 de clienți finali”.