Apar depozitele bancare Revolut: conturi de economii, doar în lei, remunerate cu dobânda pieței. Circa 100 de milioane de euro sunt așteptați pentru început
În pușculițele digitale, clienții Revolut au strânși până acum circa 570 de milioane de euro, bani care sunt doar economisiți pentru cheltuieli viitoare, dar nu sunt și remunerați cu o dobândă bancară. ”În maximum două trei luni vom da drumul și la depozitele bancare. Ele vor funcționa ca niște conturi de economii, vor fi acordate doar în lei și vor primi o dobândă care va fi stabilită la momentul lansării, în funcție de dobânzile existente pe piață la acea dată”, a declart pentru Economica.net Gabriela Simion.
Majoritatea economiilor colectate în pușculițele digitale din conturile Revolut sunt în euro, suma totală ridicându-se la 570 de milioane de euro. ”Odată cu lansarea conturilor de economii remunerate cu dobândă, care vor fi doar în lei, ne așteptăm la o contrabalansare a economiilor clienților noștri dinspre euro spre lei. Într-o primă fază, credem că 10%-20% din conținutul acestor pușculițe digitale se va muta în conturi de economii în lei. Dar ne așteptăm și la fonduri noi. Nu este exclus ca parte din acei așa numiți ”bani la saltea” să-și găsească acum locul în noile depozite Revolut”, precizează Gabriela Simion. între 10 și 20% din totalul banilor existenți acum în pușculițele digitale echivalează cu sume cuprinse între 50 și 100 de milioane de euro, sau chiar ușor peste.
Conturile de economii îți permit să depui oricând bani în cont, dar și să retragi oricănd bani, dacă ai nevoie, fără să plătești penalizări. Există o mai mare libertate în utilizarea banilor decât la un depozit la termen, dar rata dobânzii pe care o poți obține este ceva mai mica.
Conturile de economii nu au un termen anume de constituire. O dată deschis un cont, acesta va fi disponibil până când te decizi să-l închizi. Dobânda este plătită de regulă la sfărșitul lunii, în funcție de sumele disponibile în cont în fiecare zi. Din dobândă, banca reține impozitul datorat statului, iar restul banilor sunt virați în contul de economii.
La ora actuală, depozitele la conturile de economii oferite de băncile generaliste din România sunt cuprinse între 1,3%-2% și 2,5% la OTP Bank, BCR și ING Bank, dar pot ajunge și la 3%-4%, 5% sau chiar 4,35%-5,35%, în cazul conturilor de economii oferite de Raiffeisen Bank, Garanti Bank și Banca Transilvania. Palierul de dobânzi se datoreaza faptului că majoritatea băncilor oferă dobânzi și în funcție de sumele din cont. În funcție de tranșele stabilite de bancă dobânzile la conturile de economii pot să crească sau să scadă.