APAR: Produsele agroalimentare de calitate ar trebui introduse sub incidenţa reducerii TVA la 5%

Asociaţia pentru Promovarea Alimentului Românesc (APAR) solicită ministrului Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, introducerea produselor agroalimentare de calitate, alături de produse bio, tradiţionale şi montane, sub incidenţa reducerii TVA de la 9% la 5%. 
Economica.net - joi, 09 mai 2019, 15:32
APAR: Produsele agroalimentare de calitate ar trebui introduse sub incidenţa reducerii TVA la 5%

„Este lăudabilă iniţiativa de a reduce TVA de la 9% la 5% pentru produsele alimentare de înaltă valoare calitativă, nu atât din punct de vedere al scăderii preţului la raft al produsului, ci prin prisma iniţierii unei Politici Publice orientate spre calitatea produselor agroalimentare. Ca şi în cazul reducerii TVA la alimente de la 24% la 9% la 1 iunie 2015, efectele măsurii se vor vedea în timp şi vor face din alimentul românesc de calitate nu numai un motiv de mândrie naţională, ci şi un motor al economiei naţionale, eliminând astfel ‘exportul de subvenţie’ rezultat în cazul comerţului internaţional al grâului şi porumbului. Pentru ca măsura să fie una completă, în spiritul în care şi alte state membre îşi susţin producătorii locali şi naţionali, vă rugăm să introduceţi sub incidenţa reducerii toate produsele agroalimentare de calitate obţinute conform unui sistem voluntar de certificare a calităţii instituit prin legislaţie europeană sau naţională”, se arată într-o scrisoare a preşedintelui APAR, Ştefan Pădure, transmisă ministrului Teodorovici, remisă AGERPRES.

Schemele de calitate menţionate de APAR sunt cele instituite în cadrul regulamentelor şi dispoziţiilor europene, inclusiv cele de certificare a exploataţiilor agricole, pentru produse agricole şi alimentare recunoscute de statele membre şi schemele voluntare de certificare a produselor agricole recunoscute de statele membre ca aplicând orientările UE privind cele mai bune practici pentru sistemele de certificare voluntară a produselor agricole şi alimentare.

Potrivit sursei citate, din prima categorie fac parte şi produsele atestate cu IGP, STG şi DOP (Reg. 1151/2012), categorie în care România are cinci produse înregistrate şi alte cinci depuse spre înregistrare.

„Ca termen de comparaţie, din totalul de 1.689 de produse înregistrate în baza de date a UE pe acest sistem de calitate, Franţa, Italia şi Spania au 851 de produse (50%)”, se arată în document.

De asemenea, în a doua categorie se regăsesc schemele de calitate voluntară instituite de MADR şi anume: Produs Tradiţional (aproximativ 680 produse) – atestare conform Ordinului MADR 724/2013 şi Reţetă Consacrată (aproximativ 150 produse) – atestare conform Ordinului MADR 394/2014.

În a treia categorie ar trebui să intre schemele de calitate voluntară propuse de asociaţii, consilii locale, judeţene etc. de tip „produs în Bucovina”, „produs în Delta Dunării”, „produs de POST” etc.

„O limitare doar la produse bio, tradiţionale şi montane ar restrânge aria de dezvoltare a politicii publice în domeniul calităţii pe care doriţi să o dezvoltaţi. În Europa funcţionau conform inventarului din anul 2010 un număr de 424 de scheme de calitate din care 107 erau ale Germaniei. Schemele sunt de tipul celor enumerate, scheme sub care se certifică sute de produse ale producătorilor locali”, se precizează în scrisoare.

Importanţa apariţiei a cât mai multor scheme de calitate sub care să se certifice mii de produse naţionale este dată de eligibilitatea acestor produse de a primi finanţări din bani europeni pentru promovare (70% nerambursabili), certificare (până la 3.000 euro/fermier timp de 5 ani), precum şi orice alte mecanisme de susţinere aşa cum este şi măsura propusă, de scădere a TVA, fără a intra în contradicţie cu regulile concurenţei şi ajutorului de stat, susţine preşedintele APAR.

Totodată, consumatorul va avea acces la produse de o înaltă calitate, superioară categoriei din care provin şi verificate prin mecanismul de certificare că respectă standardul de calitate asumat.

„Faţă de cele arătate mai sus vă rugăm să introduceţi toate cele trei categorii menţionate în reducerea de TVA, menţionând că impactul bugetar este nesemnificativ în momentul de faţă, însă semnalul dat de Guvern va fi extrem de important pentru producătorii români din sectorul agroalimentar”, spune şeful APAR.

Potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă iniţiat de Ministerul Finanţelor Publice, alimentele de înaltă valoare calitativă, respectiv produsele montane, bio sau tradiţionale, autorizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, vor beneficia de o cotă de TVA redusă la 5%, de la 9% în prezent.

„Având în vedere statisticile îngrijorătoare referitoare la starea de sănătate de populaţiei, direcţiile de acţiune în domeniul sănătăţii stabilite la nivel mondial, prin care se încurajează alegerea de alimente mai sănătoase, precum şi faptul că cetăţenii şi consumatorii din România solicită din ce în ce mai frecvent produse alimentare de înaltă calitate, s-a considerat necesar să fie luate în regim de urgenţă măsuri la nivel naţional pentru încurajarea consumului de alimente de înaltă valoare calitativă. Una dintre măsurile care pot fi luate pentru atingerea acestor obiective este reducerea cotei de TVA pentru aceste alimente de la 9% la 5%, astfel încât să fie facilitat accesul populaţiei la produse sănătoase, de înaltă valoare calitativă. Din dispoziţia doamnei Viorica Dăncilă, prim-ministrul României, Ministerul Finanţelor Publice a iniţiat un proiect de OUG, care este în curs de finalizare, şi care vizează trei măsuri legislative, de importanţă majoră atât pentru cetăţeni, cât şi pentru mediul economic. După finalizarea proiectului de act normativ, MFP îl va publica pe site-ul propriu spre consultare publică”, se arată într-un comunicat al MFP remis miercuri AGERPRES.

În prezent, potrivit prevederilor Codului fiscal, se aplică cota redusă de TVA de 9% pentru livrarea alimentelor, inclusiv băuturi, cu excepţia băuturilor alcoolice, destinate consumului uman şi animal, animale şi păsări vii din specii domestice, seminţe, plante şi ingrediente utilizate în prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau înlocui alimentele.

Asociaţiile producătorilor de produse bio, tradiţionale şi de promovare a alimentului românesc au anunţat, recent, că au semnat un acord pentru reducerea cotei de TVA de la 9% la 5%, aceasta fiind o măsură benefică pentru oprirea depopulării satelor româneşti, dar şi în favoarea producţiei, consumului şi accesului unei categorii mai mari de consumatori la produse agroalimentare româneşti de calitate.

„Măsura propusă este folosită şi de alte state europene pentru a putea oferi producătorilor naţionali instrumente europene şi bugete semnificative pentru certificarea şi promovarea produselor de calitate naţionale fără încălcarea legislaţiei europene în materie. Este lăudabil faptul că începem să învăţăm să cerem şi drepturi într-o Europă încorsetată de restricţii. În acest fel vom putea face din produsele alimentare româneşti nu numai un motiv de mândrie naţională, ci şi un motor de creştere economică. Dacă, totuşi, Guvernul României consideră că pentru toate produsele alimentare de calitate impactul bugetar la o cotă de TVA de 0% este prea mare, atunci patronatele semnatare sunt de acord şi cu cota de TVA de 5% pentru produsele de calitate pe scheme europene, dar pentru produsele tradiţionale româneşti cota de TVA să fie de 0%”, se arată în comunicatul patronatelor din sectorul produselor tradiţionale şi bio remis marţi AGERPRES.

La începutul lunii aprilie, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, i-a cerut ministrului Agriculturii, Petre Daea, ca măsură de sprijin pentru fermierii români, elaborarea unei iniţiative, sub forma unei legi sau a unei ordonanţe de urgenţă, privind reducerea TVA la 5% pentru produsele bio şi tradiţionale româneşti şi a anunţat că măsura urmează să fie adoptată până la finalul actualei sesiuni parlamentare.

În România, cota standard de TVA este de 19%. Ţara aplică şi două cote reduse de TVA, una de 9% (pentru alimente, medicamente, livrarea de proteze, de produse ortopedice, livrarea de apă potabilă şi apă pentru irigaţii) şi alta de 5% (pentru cărţi, manuale şcolare, pentru servicii turistice şi de catering etc).

Te-ar mai putea interesa și
Alianţă de fier. Coreea de Sud şi Japonia îşi reafirmă dorinţa de a coopera cu SUA în faţa ameninţărilor Phenianului
Alianţă de fier. Coreea de Sud şi Japonia îşi reafirmă dorinţa de a coopera cu SUA în faţa ameninţărilor Phenianului
Miniştrii de externe sud-coreean şi japonez şi-au reafirmat luni la Seul dorinţa lor de a menţine "coordonarea" cu SUA în faţa ameninţărilor Coreei de Nord, cu o săptămână înainte de......
Qatar spune că a trimis către Israel şi Hamas draftul final al acordului de încetare a focului în Gaza
Qatar spune că a trimis către Israel şi Hamas draftul final al acordului de încetare a focului în Gaza
Statul mediator Qatar a trimis Israelului şi Hamas draftul "final" al acordului de încetare a focului şi de eliberare ...
Băncile europene se gândesc la fuziuni şi achiziţii, pe fondul presiunii concurenţei cu giganţii din SUA (Reuters)
Băncile europene se gândesc la fuziuni şi achiziţii, pe fondul presiunii concurenţei cu giganţii din SUA (Reuters)
În ultimii ani, băncile europene au fost din ce în ce mai mult sub presiune pentru a se extinde, în ideea de a concura ...
Trump și Putin  vor discuta telefonic în următoarea perioadă, dar vor rămâne probleme de rezolvat
Trump și Putin vor discuta telefonic în următoarea perioadă, dar vor rămâne probleme de rezolvat
Donald Trump și președintele rus Vladimir Putin vor avea o discuție telefonică în următoarele zile sau săptămâni, ...